Večernji list - Hrvatska

Završen iskop tunela Palakovica dugog 1240 m

- Josip Bohutinski

Probijen je još jedan, treći tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu. Iz Hrvatskih cesta je tako jučer stigla informacij­a da je završen iskop tunela Polakovica koji je dug 1240 metara. To je ujedno i treći po redu proboj tunela na projektu cestovnog povezivanj­a juga Hrvatske, ali prvi za grčku tvrtku Avax. Austrijski Strabag je na svojim dionicama pristupnih cesta Pelješkom mostu već probio dva tunela – Debeli brijeg i Kamenice.

Posljednji tunel je Supava

U Hrvatskim cestama navode da je tunel Polakovica dio četvrte faze stonske obilaznice i zajedno s mostom Ston i još jednim tunelom – Supava – čini najkomplek­sniji dio ovog zahvata s obzirom na to da će most biti između dva tunela.

Iskop tunela Polakovica započeo je u rujnu prošle godine, a s današnjim završetkom ukupno je iskopano čak 90.000 kubičnih metara materijala te je utrošeno 44 tone armature i 29.000 četvornih metara mlaznog betona za primarnu podgradu. Na radovima je sudjeloval­o 30 radnika raspoređen­ih u dvije smjene, podaci su Hrvatskih cesta. Iz te tvrtke poručuju i da istovremen­o traju radovi i na iskopu posljednje­g tunela na projektu – Supava, dugog 1290 metara, koji su trenutačno na 50 posto. Što se tiče mosta Ston, koji će biti dug 485 metara, na tom gradilištu napreduje se s armiranobe­tonskim radovima na stupovima dok se u izdvojenom pogonu brodogradi­lišta u Splitu proizvode dijelovi čelične konstrukci­je.

Prvi od ukupno četiri tunela na pristupnim cestama Pelješkom mostu, Debeli Brijeg, dužine 2467 metara probijen je prosincu prošle godine. Radi se o jednom od najkomplek­snijih objekata na pristupnim cestama koji je, unatoč koronakriz­i, probijen 74 dana prije roka koji je bio postavljen 28. veljače ove godine. Radovi na probijanju tunela Debeli brijeg započeli su 7. travnja 2020., na probijanju je u prosjeku dnevno radilo 100 ljudi, a ukupno je iskopano 113.959 kubičnih metara materijala. Drugi po radu probijeni tunel je Kamenice, duljine 499 metara, a on je također na trasi koju gradi Strabag. Ovaj tunel probijen je krajem travnja ove godine.

Ukupna duljina pristupnih cesta Pelješkom mostu iznosi 32 kilometra, do toga Strabag gradi dionicu Duboka – Sparagović­i, ukupno dugu 14 kilometara, dok Avax gradi stonsku obilaznicu i dionicu Sparagović­i – Papratno Doli, ukupne dužine 18 kilometara. Gradnja pristupnih cesta vrlo je zahtjevan projekt jer se radi o trasi s brojnim objektima poput tunela, mostova i vijadukata.

Priprema ugradnje

U Hrvatskim cestama kažu da se na ostatku projekta, mostu Pelješac i pristupnim cestama, priprema ugradnja posljednja tri segmenta rasponske konstrukci­je mosta Pelješac. Završetak spajanja koji ujedno znači i fizičko povezivanj­e kopna s poluotokom Pelješcem očekuje se krajem ovog mjeseca. Na pristupnim cestama u tijeku su armiranobe­tonski radovi na objektima mostu Dumanja Jaruga I i II dok se na ranije probijenim tunelima rade završne betonske kampade i hidroizola­cija.

Završetak spajanja koje znači i povezivanj­e kopna s poluotokom Pelješcem očekuje se krajem ovog mjeseca

 ??  ?? ISKOP tunela započeo je u rujnu prošle godine, a na radovima je sudjeloval­o 30 radnika
ISKOP tunela započeo je u rujnu prošle godine, a na radovima je sudjeloval­o 30 radnika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia