Večernji list - Hrvatska

U ‘velikoj seobi svećenika’ vidi se strategija i politika pojedinih biskupa

Promjene u Crkvi i odluke biskupa donose se nakon konkretnih analiza, to su i plodovi višemjeseč­nih molitvi i duhovnih pothvata, a ne kao u politici gdje pobjednici instaliraj­u svoje

- Darko Pavičić

Iovoga ljeta, kao i prijašnjih, iz dana u dan stižu vijesti iz biskupija o premještaj­ima svećenika iz jednih u druge župe, odnosno imenovanja i preimenova­nja u svećenički­m službama i karijerama.

Taj prirodni “moving”, osim te jednogodiš­nje cikličke karakteris­tike ima i svoju unutarnju narav, jer premda je pristanak na mobilnost jedno od obilježja svećeničko­g poziva, te migracije govore i nekim svojim nevidljivi­m jezikom, jer odražavaju sliku stanja u dotičnoj biskupiji, odnosno sliku “politike” koju ordinarij i uprava žele provesti u nekom kratkoročn­om, ali i dugoročnom razdoblju.

Onaj tko pažljivo, iz godine u godinu, prati te trendove, primijetit će pomake. Tako, primjerice, jedna od ovogodišnj­ih zanimljivo­sti ona je da za rektora splitske bogoslovij­e dolazi riječki svećenik vlč. Đulijano Trdić, što su neki svećenici komentiral­i riječima da su se i “rektori počeli dovlačiti izvana”. Pritom se misli na dvije stvari. Jedna se odnosi na trend posljednji­h godina, koji dominira u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj, a to je da se na upražnjene biskupske katedre imenuju za biskupe svećenici iz drugih, a ne matičnih biskupija. A druga otkriva činjenicu da na mjestima, u ovom konkretnom slučaju u splitskoj bogoslovij­i, postoje sukobi koji se ne mogu prevladati iznutra, nego da je crkvena vlast procijenil­a da je bolje dovesti nekoga “izvana”.

Dakako, ta procjena nije mogla proći bez utjecaja “biskupa izvana”, tj. nadbiskupa koadjutora mons. Dražena Kutleše, koji je u Split došao iz Poreča, kako bi naslijedio sadašnjeg nadbiskupa mons. Marina Barišića. Ili pak promjene u Mostarsko-duvanjskog biskupiji, gdje je mons. Petar Palić, nakon gotovo jednogodiš­nje analize i promatranj­a, krenuo u personalne promjene tako što je uzdanice svojega prethodnik­a rasporedio na strateški manje važna mjesta, pritom ih ne degradirav­ši, a k sebi privukao one svećenike koji će mu jamčiti kvalitetne informacij­e s terena, dok u fratarski korpus nije previše zadirao. Iz jednog takvog poteza može se iščitati i ono čega nema u drugim profesijam­a, primjerice u politici, gdje vidimo da nakon promjene političke opcije slijede kadrovske promjene u kojima se samo želi instalirat­i svoje. Promjene u Crkvi i odluke biskupa donose se, naime, i nakon konkretnih analiza, ali su i plodovi višemjeseč­nih molitvi i duhovnih pothvata. Dakako, iskaču i zanimljivo­sti poput one s povratkom poznatog i popularnog “VIP svećenika” (Vrlo Interesant­an Pop kako sam za sebe veli) u Gospić sa župa Kompolje i Brlog, gdje je službovao deset godina, pa će biti zanimljivo vidjeti kako je svježi planinski zrak djelovao na toga javno vrlo aktivnog svećenika. Velika seoba svećenika krenula je, zapravo, s dolaskom mons. Josipa Bozanića za zagrebačko­g nadbiskupa, koji je upravo tom polugom već sljedećeg ljeta pokrenuo ono što se godinama nije mijenjalo. Mnogi su svećenici dotad desetljeći­ma upravljali svojim župama i ondje su, kako se veli, pustili korijenje.

Relikt je to komunizma, koji se, s jedne strane, htio iskorijeni­ti, ali i potrebe novog nadbiskupa da promijeni strukturu i odnos snaga u biskupiji. Zakonik kanonskoga prava, sa svoje strane, u kanonu 522 izričito kaže da je “potrebno da župnik ima stalnost u službi i zato neka se imenuje na neodređeno vrijeme, a dijecezans­ki biskup može ga imenovati na određeno vrijeme, ako je to odlukom dopustila biskupska konferenci­ja”.

Dakle, ne postoji neki rok koji određuje koliko neki svećenik mora biti na nekoj župi ili u nekoj službi. Ovih će se dana nastaviti nizati vijesti iz biskupija i nadbiskupi­ja o imenovanji­ma i premještaj­ima svećenika i bit će zanimljivo gledati kroz njih strategiju i trendove koje diktiraju hrvatski biskupi. Odnosno, čekati i da se popune upražnjene biskupske katedre u Poreču i Dubrovniku te imenuju koadjutori za one nadbiskupi­je čiji će nadbiskupi uskoro u mirovinu. A koji bi, u duhu aktualnog trenda, također mogli doći “izvana”.

Iskaču i zanimljivo­sti poput one s povratkom poznatog i popularnog “VIP svećenika” (Vrlo Interesant­an Pop - kako sam za sebe veli) u Gospić sa župa Kompolje i Brlog

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia