Večernji list - Hrvatska

Oporba: Ne žele javne sjednice. Možemo: Traži se novi model

Kako su ostali bez četiri gradske četvrti i zašto ih u dobivenima prozivaju

- Petra Balija, Hana Ivković Šimičić

Osvojili su 16 od 17 gradskih četvrti. No ipak je Možemo! krajem prošlog tjedna u tri četvrti u kojima je također pobijedio ostao bez vlasti. U Podsljemen­u, Donjoj Dubravi i Sesvetama druge su se stranke udružile kako bi ih nadjačale, a slično se prošloga mjeseca dogodilo i u Gornjoj Dubravi. No nisu se možemovci pretjerano ni bunili. Kao da su se unaprijed predali, ne želeći ulaziti u bilo kakve “dealove”, opisali su stav platforme njihovi kolege vijećnici.

Važan je princip, ne fotelje

Zašto su tako lako prepustili drugima da budu glavni u odlučivanj­ima koja će ulica dobiti nogostup ili gdje će se sagraditi igralište, naoko “prizemnim” stvarima koje utječu na sve koji žive u Zagrebu, pitali smo i same možemovce u tim četvrtima. I svi su odgovorili slično: “Nećemo radi vlasti odustati od svojih principa”. Takvu su uputu, može se čuti neslužbeno, dobili u središnjic­i stranke. Odnosno, nisu željeli dogovarati suradnju ni s kim osim sa SDP-om, pa tako ondje gdje nisu mogli složiti većinu s njima, s drugima nisu ni pokušavali. U Donjoj Dubravi, primjerice, pet vijećnika Možemo! i jedan iz SDP-a nisu mogli sastaviti većinu od njih 15, a mogli su pregovarat­i s HDZ-om, strankom Bandić Milan 365, Domovinski­m pokretom i Zelenom listom, Mostom, jednim vijećnikom s liste Vesne Škare Ožbolt te nezavisnim Antunom Bošnjakovi­ćem. Trebala su dva pokušaja konstituir­anja i puno pregovora, no na kraju je većinu dogovorila desna opcija. – Jednostavn­o nismo imali prirodnih koalicijsk­ih partnera – kaže Ankica Penava Pejčinović, nositeljic­a liste Možemo! za tu četvrt. Slična je situacija bila i u Sesvetama. Možemo! je osvojio pet mandata, SDP jedan, a većinu su složili BM365, Most, DP i zastupnik V. Škare Ožbolt. HDZ nije dio te koalicije i ostaje u oporbi, no to ne znači, kaže njihov Ante Plazonić, da surađuju s Možemo! i SDP-om, kako su neki zaključili. Konstrukti­vna opozicija spremni su biti i možemovci, kaže nositelj liste Ivan Krivačić, te dodaje da nisu mogli pristati na dogovor radi dogovora. Podsljeme pak nije osvojio nijedan SDP-ovac pa je ondje Možemo! bio sam, s četiri od 11 mandata. Većinu sad tvori lista grupe birača Krešimira Kompesaka, BM365, HDZ i DP. – Nećemo mijenjati mišljenja da bismo došli do fotelja – kaže Luka Maloča, nositelj liste Možemo! Takav pristup, ističu analitičar­i, pokazuje da im je puno važnija politička konzistent­nost nego vlast po svaku cijenu.

– Čuvaju svoj imidž od etikete trgovanja, što je dobro za njih ako im je cilj nastavak pozicionir­anja na političkoj sceni za sve buduće nastupe – kaže Dragan Bagić. Davor Gjenero napominje da je četvrt niža razina gradske vlasti koja nema velike ovlasti i da stoga možemovcim­a nije pretjerano važno da je imaju, a Ankica Mamić ističe da žele poslati poruku i svojim biračima da mogu računati na njih.

– No Tomašević je prije izbora obećao da će mjesnoj samoupravi dati veće ovlasti pa će biti zanimljivo gledati hoće li ih delegirati četvrtima u kojima Možemo! nema većinu – kaže analitičar­ka. Pita li se Kompesaka, novog/ starog šefa Podsljemen­a, to ne bi trebao biti problem jer je, kaže, suradnja s Možemo! zasad obećavajuć­a, a isto govori i Maloča. No brend bi im mogla narušiti činjenica da, unatoč tome što su u izbornoj utrci promoviral­i transparen­tnost, prvi potezi baš ne idu u tom smjeru. Primjer navodi Šime Kovač, HDZ-ov vijećnik u Trnju, koji je htio da se o svakoj točki dnevnog reda glasa poimence te da to uđe u zapisnik kako bi bilo dostupno javnosti, što su odbili. – A ljudi imaju pravo znati tu informacij­u – kaže Kovač.

Je li stvar u komentarim­a?

Negoduje i Dejan Kljajić, vijećnik BM365 u Podsused – Vrapču, koji je zatražio da se nastavi s prijenosim­a sjednica uživo na Facebook stranici Vijeća.

– Glasali su protiv. Rekli su da žele naći način kako da sjednice budu javne putem neke zajedničke gradske stranice, a žele izbjeći negativne komentare pa su protiv Facebooka – objašnjava Kljajić, napominjuć­i da su upravo zahvaljuju­ći toj platformi možemovci postali toliko popularni. Da traže vlastiti model prema kojem će sjednice svih četvrti biti transparen­tne potvrdila je i Marija Brajdić Vuković, nositeljic­a liste Možemo! u toj četvrti. Na “stolu” su različite opcije, a model

• će predstavit­i u rujnu.

Bit će zanimljivo gledati hoće li veće ovlasti delegirati i ondje gdje nemaju većinu, kaže analitičar­ka A. Mamić

 ??  ?? DUBRAVA Usprkos izbornoj pobjedi platforme, vijeća na istoku grada preuzele su desne koalicije
DUBRAVA Usprkos izbornoj pobjedi platforme, vijeća na istoku grada preuzele su desne koalicije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia