Večernji list - Hrvatska

Sredite nam igralište u Buzinu, raspada se

Popularno okupljališ­te uz nogometni klub u kojemu

- Hana Ivković Šimičić

Ljuljačke bi definitivn­o trebalo podmazati jer škripe toliko jako da je pored njih teško razgovarat­i. I drvena sjedala na klackalica­ma morala bi se zamijeniti jer su potrgana. Dok se djeca igraju na vrtuljku, može se vidjeti da se malo naginje u stranu pa se neki roditelji boje da se ne bi prevalio, a da bi svim spravama dobro došla koja kanta svježe boje, slažu se svi, i mali i veliki. Dječje igralište koje se nalazi tik uz Nogometni klub Mladost u Buzinu omiljeno je mjesto za druženje mališana i njihovih roditelja, a kako se ondje zabavljaju i mali nogometaši prije treninga, kao i njihova braća i sestre, svake je večeri ondje puno zaigranih klinaca.

Računamo na Mjesni odbor

– Mi smo klub s dugom povijesti, sad slavimo 75 godina postojanja, a kod nas dolazi trenirati cijeli Novi Zagreb. Igralište nije naše, ali se naslanja na klub, a onamo dolaze mladi roditelji čija djeca igraju kod nas pa sa svojim mlađim sinovima i kćerima čekaju da oni stariji završe s treningom. Samo “svoje” djece iz kluba imaspužva mo 250 pa je ovdje doista velika fluktuacij­a mališana. Igralište je zato, zbog 15 godina učestalog korištenja, postalo stvarno derutno i raspada se – objašnjava Mario Ban, predsjedni­k NK Mladost, koji nas je pozvao u novozagreb­ački Buzin. I on i drugi stanovnici pokušavali su, dodaje, u Mjesnom odboru urgirati da se igralište uredi te da se dodaju i nove sprave, no dosad nisu imali uspjeha.

– Nije bilo novca valjda. Sad se konstituir­ao novi Mjesni odbor i od njega puno očekujemo pa se nadamo da će udovoljiti našim željama. Rečeno nam je da će se uređenje zatražiti na prvoj idućoj sjednici, sad se ne radi na tome jer su godišnji odmori – kaže Mario Ban te dodaje da ih je nedavno

Mnoge sprave treba popraviti, a nadaju se i da će se dopuniti budući da su u parku svakodnevn­o brojni mališani iz naselja, ali i ostatka Novoga Zagreba posjetio i predstavni­k Grada koji je igralište fotografir­ao.

A zaista ga treba osvježiti, govore roditelji mališana koji se ondje igraju. Marija Živković, koja se sa svoja dva mlađa sina ondje druži dok čeka starijeg da završi s nogometom, smatra da prostor zaslužuje novo ruho.

– Neka ima više ljuljački, a treba se postaviti i ona zaštitna u slučaju da djeca padnu jer sad su tu samo zemlja i trava. Najvažnija je dječja sigurnost, ali neka se prostor malo i uljepša, ipak je to jedini park u ovom dijelu naselja. Volimo dolaziti na igralište, koje je baš “2 u 1”; jedno dijete je na treningu, a drugo na ljuljačkam­a i na kraju se svi rekreiraju – ističe Marija Živković.

A posve slučajno na igralištu smo pronašli i Jurja Bana, nedavno izglasanog predsjedni­ka Mjesnog odbora Buzin i prezimenja­ka našeg “domaćina”, koji najavljuje da će uređenje klincima omiljenog terena, ali njegovo ograđivanj­e definitivn­o staviti u plan malih komunalnih akcija. Ako ne za ovu, onda za sljedeću godinu.

U planu je – i to s ogradom

– Prije su bili drugi ljudi i jednostavn­o neki drugi prioriteti, ali sprave bi trebalo zamijeniti, a prostor zaštititi da ih ne bi pogodila lopta prilikom treninga djece iz kluba. Plan malih komunalnih akcija za ovu godinu već je donesen pa ne znam hoće li se ići u rebalans i izmjene, ali ako neće, onda planiramo za dogodine. Također imamo u planu ograditi dječje igralište u našem središnjem

• parku – kaže Juraj Ban.

 ??  ?? LJULJAČKE, KLACKALICE, VRTULJAK...
LJULJAČKE, KLACKALICE, VRTULJAK...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia