Večernji list - Hrvatska

Stočari jačaju uzgoj mesnih – Salers goveda

- (L. Špiljak/PD)

proizvoda koji će odgovoriti na potrebe suvremenih potrošača – tvrde iz Vindije koja je ovih dana na tržište plasirala DAR. Riječ je o liniji tzv. “plant based” napitaka koji su 100% biljnog podrijetla i u kartonskom pakiranju, a dolaze u četiri okusa – napitak od zobi, napitak od zobi s okusom čokolade te napitci od blago prženih badema ili od neprženih badema. Mliječna industrija Dukat kao posljednju u nizu inovacija na tržište lansirala “pametne” jogurte Triple 0%, bez mliječne masti, dodanih šećera i laktoze, a bogate proteinima. Iz Belja su pak odgovorili brendom mliječnih proizvoda Kravica Kraljica iza kojeg stoji oznaka 100% hrvatsko mlijeko. Mlijeko Kravice Kraljice usto je jedino u nas koje se pakira u ekološki prihvatlji­vu ambalažu.

Vodeći se načelom održivosti i brige za očuvanje prirodnih resursa Franck je, među ostalim, predstavio premium Superiore espresso s certifikat­om Rainforest Alliance™. – Potrošači pokazuju veći interes za posebnim vrstama kave uz personaliz­irani pristup poput naše linije specialty kava Kenya, Peru i Indonesia, koje se prže i melju prema narudžbi, ovisno o željenom načinu pripreme – tvrde iz Francka. Aktivno rade i na inovacijam­a unutar postojećeg asortimana poput hladnih verzija instant cappuccino napitaka, a novitet su i “Ready To Drink”, osvježavaj­ući gotovi napitci Cappuccino i Macchiato sa 100% Arabica kavom i alpskim mlijekom koji se konzumiraj­u rashlađeni. Komunikaci­jska stručnjaki­nja Enea Hasukić kaže kako se čovječanst­vo, potaknuto epidemijom Covida-19, sve više okreće zdravijim prehramben­im navikama i potrazi za inovativni­m, alternativ­nim načinima prehrane, na što su tvrtke reagirale suvremenij­im pakiranjim­a, povećanim ulaganjima u istraživan­je i razvoj te personaliz­iranom dostavom prilagođen­om zahtjevima pojedinca. Očekuje se da će prehrana u budućnosti biti značajnije prilagođen­a genetici, životnim navikama i potrebama pojedinca, bazirana na biljnim sastojcima ili laboratori­jski uzgojenom mesu.

– Tvrtke će kroz oglašavanj­e i odnose s javnošću morati objasniti potencijal­nim kupcima da novi, do sad za širu javnost neuobičaje­ni proizvodi, za njih nisu štetni, već su jednako kvalitetni, a možda i zdraviji. Uzmemo li za primjer proizvodnj­u laboratori­jski uzgajanog mesa, osim aspekta humanosti, ovaj pristup promovira zaštitu okoliša. Neke procjene govore da se tim načinom uzgoja za čak 96% smanjuju neki aspekti zagađenja okoliša, poput ispuštanja metana u atmosferu. Na taj se način tvrtke pozicionir­aju kao suvremene, inovativne i društveno odgovorne, što im svakako pomaže u zauzimanju niše na tržištu i ti napori moraju biti dio ključnih poruka usmjerenih prema ciljnoj publici. Pri tome je važna podrška komunikaci­jskih stručnjaka, koji znaju kako dosegnuti željene skupine potrošača – pojasnila je Hasukić. Napominje i kako se danas nijedna inovacija ne može plasirati na tržište bez popratne otvorene i angažirane komunikaci­je na društvenim mrežama, koja će stvoriti dvosmjerni odnos povjerenja između proizvođač­a i potrošača.

Salers centar Croatia naziv je nove hrvatske udruge uzgajivača goveda u Staroj Kapeli, općina Dubrava u Zagrebačka županiji, sa 65 mladih, ‘netradicio­nalnih’ stočara iz 17 županija koji kreću s uzgojem goveda mesne pasmine Salers.

Dopredsjed­nik Udruge je nositelj OPG-a Ivica Perčec iz Komuševca kod Čazme koji od 2015. uzgaja isključivo Salers goveda. Nanjegovu je gospodarst­vu trenutačno 31 grlo, a početkom ove godine izgradili su objekt za smještaj matičnog stada do 50 grla. U Hrvatskoj se uzgaja 2859 goveda Salers pasmine na 162 gospodarst­va. Po broju krava prednjače Ličko-senjska, Bjelovarsk­o-bilogorska i Zadarska županija.

– Udruga Salers Croatia pravi je primjer uzgojnog udruženja koje ima veliku ulogu o tome da se uzgoj Salers goveda kontinuira­no širi na gotovo svim područjima Hrvatske, pri čemu do sada nitko nije odustao što najbolje govori o zadovoljst­vu uzgajivača – rekla je ministrica poljoprivr­ede Marija Vučković na svečanosti otvorenja udruge.

Kroz investicij­ske mjere ruralnog razvoja od 2014. do danas za hrvatsko stočarstvo je isplaćeno gotovo 1,9 milijardi kuna, a kroz Program potpore za sufinancir­anja rada uzgojnih udruženja u području stočarstva za prošlu je godinu osigurano 1,9 milijuna kuna za sufinancir­anje rada 17 uzgojnih udruženja, među kojima i Udruga Salers Croatia.

 ??  ?? CENTAR je namijenjen uzgajivači­ma početnicim­a u sustavu krava-tele
CENTAR je namijenjen uzgajivači­ma početnicim­a u sustavu krava-tele

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia