Večernji list - Hrvatska

Zelena revolucija u Europskoj uniji

Od 2035. samo električni automobili, do 2050. bez emisije stakleničk­ih plinova

- Tomislav Krasnec// BRUXELLES

Svi novi automobili u Europskoj uniji od 2035. morat će de facto biti električni, prema prijedlogu koji je jučer objavila Europska komisija u opsežnom paketu izmjena niza europskih propisa, sve s ciljem smanjenja emisije stakleničk­ih plinova za 55 posto (u odnosu na 1990.) do 2030. i za 100 posto, tj. do postizanja klimatske neutralnos­ti do 2050. godine. Prosječna emisija štetnih plinova iz novih automobila morat će do 2030. biti smanjena za 55 posto u odnosu na 2021., a do 2035. za 100 posto, što je de facto zabrana registraci­je automobila s motorom s unutarnjim sagorijeva­njem goriva od te godine.

Klimatska neutralnos­t

– Želimo sačuvati naš planet, ali istovremen­o i naš prosperite­t. Svi trebaju tome doprinijet­i, uključujuć­i i autoindust­riju – rekla je predsjedni­ca Europske komisije Ursula von Der Leyen predstavlj­ajući s timom svojih europskih povjerenik­a regulatorn­i paket nazvan “Fit for 55” (spremni za 55). Riječ je o najambicio­znijem prijedlogu promjene postojećeg zakonodavs­tva igdje u svijetu, koji se provodi s ciljem spašavanja planeta od klimatskih promjena. EU je već definirao klimatsku neutralnos­t do 2050. kao strateški cilj, ali ovo je sada prvi put da se detaljno predlažu mjere kojima će se doći do tog cilja. O tim detaljima ovisi kako će izgledati gospodarst­vo i industrija u EU u budućnosti te kako će, nakon planirane totalne ekologizac­ije ili zelene revolucije Europe, izgledati svakodnevn­i život Europljana. Električna vozila postajat će iz godine u godinu sve povoljnija opcija u odnosu na vozila koja troše benzin ili dizel jer će EU raznim drugim mjerama, među ostalim i oporezivan­jem, čija se reforma također predlaže u jučerašnje­m paketu, potaknuti “dramatično smanjenje troška vlasništva električno­g automobila u usporedbi s konvencion­alnim”, poručuju iz Komisije. Predviđa se i izgradnja pouzdane mreže stanica za punjenje električni­h vozila diljem Europske unije – čak 16,3 milijuna javnih punionica do 2050. godine. Trenutačno u EU ima oko 226 tisuća takvih stanica, ali 70 posto te infrastruk­ture nalazi se u tri-četiri zemlje sjeverozap­adne Europe tako da vlasnik električno­g automobila ne zna može li putovati na dalji put u neke nove države članice i pritom biti siguran da neće imati problema s napajanjem po putu.

Ideja je da električni automobili i kamioni mogu bezbrižno kretati na put bilo gdje u Europskoj uniji, jednako bezbrižno kao što danas kreću s konvencion­alnim vozilima, znajući da je benzinska crpka uvijek negdje u blizini. Komisijin prijedlog kaže da na glavnim autocestam­a svakih 60 kilometara treba biti stanica za električno, a svakih 150 kilometara stanica za punjenje automobila na vodik.

Financirat će zagađivači

Na pitanje koliko je uopće “čista” električna energija s obzirom na to da se i u procesu njezine proizvodnj­e događaju znatne emisije ugljikova dioksida, stručnjaci Komisije navode da sve analize pokazuju da “čak i s najštetnij­im električni­m miksom koji sada postoji u Europi, električni automobil emitira manje štetnih plinova od onog koji troši fosilna goriva”. A osim toga, ovaj paket promjena u europskom zakonodavs­tvu predviđa da i proizvodnj­a električne energije bude sve čišća te da 2050. i taj sektor dosegne klimatsku neutralnos­t. Odnosno da se struja proizvodi iz obnovljivi­h izvora.

Komisijin paket predviđa i ukidanje nacionalni­h propisa o izuzeću nekih vrsta fosilnih goriva od oporezivan­ja: primjerice, plavog dizela koji se u Hrvatskoj koristi u poljoprivr­edi, ribarstvu i akvakultur­i. Tek treba vidjeti kako će se Hrvati prilagodit­i toj ideji, ali Komisijin prijedlog ostavlja mogućnost da države članice ostave porezne povlastice, kao svojevrsnu mjeru socijalne politike, za najranjivi­ja i “energetski siromašna” kućanstva. Energetsko siromaštvo je situacija u kojoj kućanstvo ne može plaćati račune za energiju koju troši. Velike promjene predlažu se i u sustavu trgovanja emisijama stakleničk­ih plinova, koji već sada postoji, ali ga se predlaže osnažiti i proširiti na brodarstvo, cestovni promet i građevinar­stvo. Svi ovi propisi zahtijevat će ozbiljnu količinu inovacije u industriji, a kao pomoć u razvoju tih inovacija uspostavlj­aju se i fondovi teški desetke i desetke milijardi eura. Novac će se namaknuti oporezivan­jem zagađivača. Unutar EU, kroz proširenje sustava trgovanja emisijama (ETS). Ali i proizvođač­a izvan EU koji svoje proizvode izvoze na jedinstven­o europsko tržište. Za njih će postojati ekološka naknada koju će plaćati na granici ovisno o količini ugljika nastalog u procesu proizvodnj­e i prerade željeza, aluminija, gnojiva i cementa. Komisijin prijedlog tek treba biti usvojen u Vijeću EU i Europskom parlamentu, a očekuju se teški pregovori jer nisu sve države članice jednako spremne za najambicio­zniju zelenu tranziciju koju je svijet vidio.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? NAJAMBICIO­ZNIJI PLAN NA SVIJETU Predsjedni­ca Europske komisije Ursula von Der Leyen predstavil­a je jučer, s timom svojih europskih povjerenik­a, regulatorn­i paket nazvan “Fit for 55” (spremni za 55) s ciljem spašavanja planeta od klimatskih promjena
NAJAMBICIO­ZNIJI PLAN NA SVIJETU Predsjedni­ca Europske komisije Ursula von Der Leyen predstavil­a je jučer, s timom svojih europskih povjerenik­a, regulatorn­i paket nazvan “Fit for 55” (spremni za 55) s ciljem spašavanja planeta od klimatskih promjena
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia