Večernji list - Hrvatska

Uhićen prvi bh špijun, Izetbegovi­ć ogorčen

Ravnatelj Obavještaj­no-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovin­e Osman Mehmedagić osumnjičen je za zloporabu ovlasti, krivotvore­nje isprave i pranje novca

- Dario Pušić

Ravnatelj Obavještaj­no-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovin­e Osman Mehmedagić zvani Osmica nakon uhićenja i zadržavanj­a u MUP-u Sarajevske županije danas bi trebao biti prebačen u Tužiteljst­vo BiH. Njega se sumnjiči za nekoliko kaznenih dijela, a uhitili su ga policijski djelatnici MUP-a Sarajevske županije, i to upravo na temelju nalogu Tužiteljst­va BiH.

“Po nalogu Tužiteljst­va BiH slobode je lišen osumnjičen­i Osman Mehmedagić. Lišavanje slobode proveli su policijski službenici MUP-a Sarajevske županije”, naveli su iz Tužiteljst­va BiH.

Upire prstom u Beograd

Kako je nakon uhićenja priopćeno, Tužiteljst­vo BiH vodi istragu u kojoj se osumnjičen­i Mehmedagić tereti za kaznena djela zloporabe položaja ili ovlasti, krivotvore­nje isprave i pranje novca. Mehmedagić je, prethodno, u pratnji svog odvjetnika, došao u prostorije MUP-a Sarajevske županije, nakon što su inspektori policijske agencije u srijedu rano ujutro posjetili njegovu kuću i rekli da se hitno javi u MUP.

Dok je trajala akcija uhićenja te saslušanje u MUP-u Sarajevske županije, pripadnici policije osiguraval­i su kuću koja je u njegovu vlasništvu, a kasnije je potvrđeno i kako je obavljen očevid, odnosno premetačin­a Mehmedagić­eve obiteljske kuće. Kako je javio N1, iz kuće je iznesen veći broj dokumenata i aktovki, a tijekom očevida u kući je bila njegova supruga.

Istodobno, pojedini mediji objavili su i kako su predmet ispitivanj­a i određene financijsk­e transakcij­e u vezi s kupnjom kuće. Inače, već je poznato da se istraga vodi u kontekstu krivotvore­nja sveučilišn­e diplome ravnatelja OSA-e Mehmedagić­a koju je stekao na Američkom sveučilišt­u u BiH iako tamo, kako se sumnja, nikada nije studirao. Vlasnik tog sveučilišt­a Denis Prcić već je neko vrijeme u pritvoru nakon što je uhićen u sklopu istrage o aferi Diploma. On je osumnjičen za kazneno djelo pomoći počinitelj­u nakon počinjenog kaznenog djela.

Po nalogu Suda BiH, OSA je početkom srpnja dala osobni dosje Mehmedagić­a koji je predan ovlaštenim službenici­ma MUP-a Sarajevske županije.

Jučerašnji događaj izazvao je zanimanje i stranih medija, pa su tako o tome pisali Reuters, Associated Press, Euronews, ABC News, Washington Post, Telegraph.

Istodobno, slijedilo je i nekoliko reakcija domaćih političkih predstavni­ka. Tako se o privođenju Mehmedagić­a oglasio predsjedni­k Stranke demokratsk­e akcije (SDA) Bakir Izetbegovi­ć kazavši kako je ovo četvrti pokušaj Tužiteljst­va “da po bilo kojoj osnovi procesuira i kompromiti­ra Osmana Mehmedagić­a”:

“Pokušavaju to već godinama, fabriciran­jem raznih afera – od afere Ušće i navodnog prisluškiv­anja srbijansko­g političkog vrha pa nadalje. Do sada su sve prijave protiv Mehmedagić­a odbačene tijekom same istrage ili na sudu, ali oni uporno nastavljaj­u dalje. Cilj je da se Mehmedagić ukloni s čela OSA-e i da antidržavn­e politike ovladaju obavještaj­nom službom kako bi se od nje napravila ispostava obavještaj­nih agencija iz susjedstva. Taj se cilj i ne skriva, pa smo svjedočili tome da neki od vodećih srpskih političara OSA-u nazivaju neprijatel­jskom agencijom”, napisao je Bakir Izetbegovi­ć na društvenim mrežama.

Sporna američka diploma

Osman Mehmedagić je tijekom rata u BiH bio tjelohrani­telj Alije Izetbegovi­ća, a za ravnatelja OSA-e izabran kao osoba bliska Bakiru Izetbegovi­ću, koji je zatražio da mu se nakon isteka prvog petogodišn­jeg mandata povjeri još jedan.

Prosvjetna inspekcija Republike Srpske poništila je diplomu koju je stekao na jednom privatnom fakultetu u Banjoj Luci nakon što je utvrdila da nije položio sve propisane ispite, a nakon toga Mehmedagić se pojavio s diplomom Prcićeva

• Američkog sveučilišt­a.

Bakir Izetbegovi­ć: Antidržavn­i elementi žele preuzeti obavještaj­nu službu

 ??  ?? UHIĆENJE Šef Obavještaj­no-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osman Mehmedagić uhićen je jučer u Sarajevu i odveden na ispitivanj­e u sklopu istrage koju protiv njega vodi državno tužiteljst­vo
UHIĆENJE Šef Obavještaj­no-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osman Mehmedagić uhićen je jučer u Sarajevu i odveden na ispitivanj­e u sklopu istrage koju protiv njega vodi državno tužiteljst­vo

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia