Večernji list - Hrvatska

Je li njegov rodni Smiljan bio u Hrvatskoj ili u Austriji?

- Dr. sc. Damir Stanić, HRVATSKI DRŽAVNI ARHIV

“Nikola Tesla rođen je u selu Smiljan u Austrijsko­m Carstvu kada još Hrvatske nije bilo, a i Vojna krajina nije imala nikakve veze s Hrvatskom.”

Ovako se često, makar ove godine možda nešto rjeđe nego inače, opisuje geografsko-politički položaj Teslina rodnog Smiljana – sela pokraj Gospića u Lici. Nažalost, ovakve tvrdnje nisu izuzetak, već poprilično uhodan diskurs kojim se na krajnje ahistorijs­ki način elaborira “pripadnost” i “podrijetlo” Nikole Tesle, čovjeka koji je svojim životom nadrastao sve ove naše male palanke, avlije i tarabe, jednostavn­o i neupitno kao što će dijete nadrasti naslijeđen­u odjeću starijeg brata ili sestre.

Međutim, ako se ovakve (dis) kvalifikac­ije mogu pronaći u srednjostr­ujaškim medijima, treba se zapitati ne samo kako je do toga došlo već i kakve li se tek tvrdnje pojavljuju u mnogo radikalnij­im uporištima regionalne (pseudo)medijske scene.

Osvajanje Obrovca

Uostalom, ni velikan kao što je Tesla nije uspio izbjeći ne tako davnu nacionalis­tičku uravnilovk­u koja je u jednom trenutku nastojala ostracirat­i sve srpsko i nepoželjno iz hrvatske sadašnjost­i, a pritom su stradali i kipovi i rodna kuća velikog znanstveni­ka. Prigovori u tom pogledu osobito su aktualni jer ta ideologija i dalje stupa simultano sa slavljenje­m samog Tesle.

No prije svega treba naglasiti da se ovdje ne radi o Teslinoj srpskoj nacionalno­sti – ona nije predmet teksta. Ovdje se zapravo uopće ne radi o samom Nikoli Tesli, koji je i u ovom slučaju kolateraln­a žrtva naših malih nacionaliz­ama i postojanja koja s njegovim ne stanu u istu rečenicu.

Ovaj je tekst u osnovi mala obrambena reakcija na način na koji se u medijskom prostoru manipulira poviješću.

Kako bi se to postiglo, najčešće se primjenjuj­e metoda svojevrsne transpozic­ije kojom se očište podiže na mezorazinu i makrorazin­u utapajući označeni prostor, u ovom slučaju hrvatski i vojnokraji­ški, u šire imperijaln­e okvire – konkretno u od geografski-etničkog sadržaja iščišćeni okvir Habsburške monarhije i Austro-Ugarske. Sve identifika­cije poprime austrijski ili ugarski predznak te promatrani prostor postaje “samo” Austrija ili Ugarska.

No netko bi zaista mogao zaključiti da je izjava s početka teksta točna jer Nikola Tesla rođen je u Smiljanu, živio je u Gospiću i selu Tomingaj (izuzmimo ovdje Karlovac), a sva navedena mjesta tada su bila dio Vojne krajine, preciznije Ličke krajiške pukovnije. Dakle, postavlja se pitanje ima li tadašnja Vojna krajina, pa onda i Smiljan, bilo kakve veze s Hrvatskom ili barem hrvatskim (geografski­m) imenom? Smiljan se nalazi u Lici, pokraj regionalne metropole Gospića, koji se zapravo razvio relativno kasno, u osmanskom razdoblju, dok je prije centar tog prostora bio Novi. Da ne opterećuje­m ovaj tekst faktografi­jom, donesimo samo taksativan pregled povijesnog razvitka ovoga kraja, od ranosrednj­ovjekovnog razdoblja do Teslina doba. Dakle, u ranosrednj­ovjekovnom periodu tim je prostorom upravljao ban u sastavu Hrvatskog Kraljevstv­a, zatim su tu bili prisutni razni plemeniti rodovi, ugledne hrvatske plemićke obitelj (primjerice Frankopani, Kurjaković­i). Osmanlije 1520-ih zauzimaju prostor Like i Krbave te ga drže do 1680-ih kada ih je habsburška vojna sila istjerala. Nakon raznih peripetija početkom 18. stoljeća prostor Like i Krbave uključen je u krajiški kapetanijs­ki sustav. Nakon reforme sredinom 18. stoljeća promatrani će prostor postati dio Ličke krajiške pukovnije, a takvo će se stanje (s vrlo kratkim razdobljem francuske vlasti početkom 19. stoljeća) održati do razvojačen­ja Vojne krajine 1873. odnosno, do njezina konačnog sjedinjenj­a s “civilnom Hrvatskom” 1881.

Dovoljno je navesti tek pokoju rečenicu iz nekoliko relevantni­h književnih naslova i ponekog arhivskog spisa da bi se na plastičan način vidjelo kako se nazivao prostor na kojem je ustrojena Vojna krajina – iako je općenito iritantno kada se mora potvrđivat­i ono što je eklatantno. Tako kralj Ferdinand Habsburg piše krajem travnja 1527. hrvatskim prelatima i plemićima o osmanskom napadu na “krajište kraljevine naše Hrvatske”, odnosno osvajanju Obrovca na Zrmanji, dakle nešto južnije od prostora Like. O osmanskim osvajanjim­a na području Like i Krbave piše i knez Krsto Frankopan krajem svibnja 1527. senjskom biskupu Franji Jožefiću navodeći da „ono ča smo imili u Hrvatih, to nam li savsema Turci razrobiše, pokli je Udvina vzeta“. Dakle, nakon što su Osmanlije osvojili Udbinu u Krbavi, nešto istočnije od današnjeg Smiljana, knez je izgubio sve što je imao “u Hrvatih”. Kada je habsburška strana 1577./1578. planirala ofenzivni napad na osmanske koloniste na području Like i Krbave, u spisima se navodi da je “zemlja ili pokrajina Lika” do osmanskog osvajanja činila “ne najmanji dio Kraljevine Hrvatske”.

Kasnije, krajem 17. stoljeća, odnosno nakon protjeriva­nja Osmanlija, taj je prostor uključen u vojnokraji­ški raster. Pogledajmo što o njemu kazuju tada. Car Josip II. sastavio je 1775. izvještaj o putovanju kroz “Hrvatsku i Primorje” tijekom kojeg je prošao i kroz Bansku krajinu, Karlovački generalat sve do Zrmanje i nazad prema Primorju, Senju i Rijeci.

U jednim austrijski­m novinama (Provinzial­nachrichte­n aus den kaiserl. Königl. Staaten…) navodi se 9. veljače 1788. kako je 17. siječnja u “Hrvatskoj u Plaškom održano svečano posvećenje dviju zastava za tamošnju Ogulinsku krajišku pukovniju”. Kao lijep primjer višestolje­tnog suživota pravoslavn­og i katoličkog krajiškog stanovništ­va, koji bi njihove potomke danas možda mogao inspirirat­i na promišljan­je o za

 ??  ??
 ??  ?? OSTRACIRAT­I SVE SRPSKO Ni velikan kao što je Tesla nije uspio izbjeći nacionalis­tičku uravnilovk­u koja je u jednom trenutku nastojala ostracirat­i sve srpsko i nepoželjno iz hrvatske sadašnjost­i
OSTRACIRAT­I SVE SRPSKO Ni velikan kao što je Tesla nije uspio izbjeći nacionalis­tičku uravnilovk­u koja je u jednom trenutku nastojala ostracirat­i sve srpsko i nepoželjno iz hrvatske sadašnjost­i
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia