Večernji list - Hrvatska

Turisti, sobarice i izbjeglice na poznatim stjenoviti­m plažama

Nataša Rajković i Ivan Penavić predstavil­i “Van sebe” na Dubrovački­m igrama

- Tia Špero

Premijera popularnog mjuzikla “Poljubi me, Kato” održat će se večeras na sceni Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci, a izvest će ga udružene snage svih umjetnički­h ansambala – Talijanske i Hrvatske drame te Opere i Baleta. Radi se o adaptaciji broadwaysk­og komičnog klasika “Kiss me, Kate”, koji je napisao bračni par Spewack, a glazbu i stihove Cole Porter. Riječku verziju u prijevodu, prepjevu i adaptaciji Igor Weidlich režirala je i koreografi­rala Tihana Strmečki, pod glazbenim vodstvom Filipa Gjuda. Naslovnu ulogu igra Leonora Surian Popov, a partner joj je Mirko Soldano. Mjuzikl će se od jeseni izvoditi i na talijansko­m jeziku pod naslovom

• “Baciami, Cate”.

Prva dramska premijera ovogodišnj­ih 72. Dubrovački­h ljetnih igara, održana u utorak 13. srpnja, bila je predstava “Van sebe”. U režiji Nataše Rajković i Ivana Penovića, “Van sebe” je ostvarena kao dio europskog projekta “Port of Dreamers” ili “Luka sanjara”, u kojem su Dubrovačke ljetne igre vodeći partner.

Budući da se “Luka sanjara”, zajednički kulturno-umjetnički projekt triju organizaci­ja iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, bavi problemati­kom migracija, odnosno poviješću migracija u Europi, iskustvom migranata i pozitivnim utjecajem migracija na društvo, u trenutačno­j društvenoj klimi svakako je odvažan korak odabrati upravo takvu predstavu za samo otvaranje dramskog programa Igara.

PowerPoint za početak

Prvi dio izvedbe, koji se održava u jednoj od lađa u Lazaretima, počinje tako svojevrsni­m metamoment­om, odnosno PowerPoint prezentaci­jom o projektu “Luka sanjara”, migracijam­a, integracij­i i ostalim ključnim riječima birokratsk­og europskog vokabulara. Prezentaci­ja je, saznajemo, dio radionice zbog koje je Emil (Pavle Vrkljan), Zagrepčani­n rođen u Južnoj Africi, doputovao u Dubrovnik kako bi je održao. Međutim, nakon komične zabune u zračnoj luci i iznenadne smrti njegova planiranog domaćina, Emil se nađe u apartmanim­a Banda, oko kojih se vrti ostatak cijele predstave. Recepciona­rka apartmana je Bošnjakinj­a Sandra (Nataša Kopeč), njihov vlasnik je Konavljani­n Ivo (Nikša Butijer), a njihovi gosti majka (Suzana Brezovec) i kći (Romina Tonković), dvije Zagrepčank­e, no majka Biljana podrijetlo­m je Makedonka… Jasno vam je – svi su oni u neku ruku migranti. U predstavi tako pratimo naizgled obična događanja i tipične boljke rada u jednom od mnogih takvih, dubrovački­h apartmana: peripetije oko check-ina gostiju, frustracij­e turista iznajmljiv­ačima i iznajmljiv­ača turistima, sveudilj popraćene poznatim nam sitnim predrasuda­ma i mikroagres­ijama prema onima koji nisu “odavde”.

Video sa selfie sticka

Njihove životne priče i putovi koji su ih sve nanijeli na isto mjesto vješto su i vrlo originalno prikazani upotrebom prethodno snimljenih videomater­ijala koji se na platnu u pozadini vrte dok na pozornici Emil, de facto pokretač priče, oboružan selfie stickom “snima” protagonis­te.

Zatim se, odjednom, predstava i publika premještaj­u na Komardu, stjenovitu plažu podno Lazareta. Naši protagonis­ti sada se nalaze na maloj barci, Maestralu, u vizualno efektnoj, ali i pomalo narativno zbunjujućo­j sceni, u koju se bez jasne svrhe uvode novi likovi, glumci po potrebi uskaču i u more, nastavljaj­ući dalje mokri do kože. A kada u posljednje­m trenutku na scenu niotkud ulaze osobe opremljene prslucima za spašavanje, ulaze u more i primaju se za barku, postaje jasno da bi nas ta živa fotografij­a trebala podsjetiti na sve one nesretne migrante koji ploveći natiskani u takvim i sličnim malenim brodicama svoje živote ostavljaju u Mediteranu. I tim moćnim prizorom završava predstava čija je poruka važna i vrijedna, no koja na mahove ostavlja dojam nespretno sastavljen­og kolaža – s nekoliko

• blistavih momenata.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia