Večernji list - Hrvatska

Radim na seriji s Garyjem Oldmanom i veselim se Brijunima!

- Mia Buva GLUMAC

Nakon više od godinu dana pauze jedan od najvećih umjetnika na ovim prostorima, Rade Šerbedžija vratio se pred publiku. Iza njega su koncerti u Šibeniku, Zagrebu, Banjoj Luci i Beogradu, a pred svoje vjerne obožavatel­je će stati i u Opatiji.

Pozitivna interakcij­a

– Zaželio sam se koncerata uživo s pravim i neposredni­m kontaktom s publikom, a izgleda i da je moja publika uživala u našoj muzici i toj ponovnoj pozitivnoj interakcij­i – govori Šerbedžija, koji publici sprema pravu glazbenu poslasticu uz pjesme s posljednje­g albuma “Ne okreći se, sine” koji tjednima nije silazio s domaćih top-lista, što i ne čudi s obzirom na to da je na pjesmama s tog albuma Šerbedžija radio s istaknutim glazbenici­ma među kojima su i Husein Hasanefend­ić Hus, Damir Urban, Darko Rundek, Elvis Stanić...

– Zaista sam sretan da nam je ovaj novi album osvojio simpatije slušatelja. Husova pjesma koju je napisao za mene “Eto pjesma” proglašena je Pjesmom godine u Makedoniji, što mi je silno drago kad pomislim kako je ta sredina bogata melodiozno­šću i pjesmama i kako je zapravo kritička i mjerodavna u svojim ocjenama uspješnost­i novih pokušaja i novih pjesama. Ovaj moj album je sastavljen od prijateljs­kih poklona naših sjajnih muzičara, a na njemu su i moje dvije autorske pjesme “Pjesma za Tomaža” i “Ne okreći se, sine”. Pjesmu za Tomaža napisao sam svome prijatelju, velikome slovenskom režiseru Tomažu Panduru koji nas je tako naglo i iznenada prije nekoliko godina napustio – sjetno se prisjeća Rade.

Emocija na njegovim nastupima nikada ne nedostaje, ali ni treme ako se njega pita. Iako je svojedobno prije kazališne premijere izjavio kako nije čovjek od treme, Šerbedžija ističe da to ne vrijedi i za koncerte. – Prije važnih koncerata obično imam tremu dok se ne uvjerim da su sve stvari u redu, a instrument­i dobro naštimani i razglas dovoljno dobro postavljen. Onda zajedno sa svojim orkestrom poletim u pravi tempo i avanturu. Svaki je koncert za sebe posebna avantura – kaže.

Dvostruki špijun

A u jednu posebnu avanturu upustio se i nedavno u Velikoj Britaniji ,gdje snima TV seriju sa slavnim Garyjem Oldmanom za Apple TV. U njoj Rade ima ulogu dvostrukog špijuna.

– Serija je to o godinama hladnog rata, ali i svemu onome što se događalo i što se još događa među velikim svjetskim silama. Špijunski rat još traje bez obzira na to što su službeno svjetski ratovi završeni… – otkriva misteriozn­o Rade koji o svojoj ulozi zasad ne smije govoriti. Snimanje bi trebalo biti završeno sredinom studenoga, a kada će se serija početi emitirati, još nije poznato. Prije nego što se vrati na set u London Šerbedžiju čekaju veliko slavlje na Brijunima. Naime, kazalište Ulysses, koje je 2001. godine osnovao s Borislavom Vujčićem, ove godine slavi 20. obljetnicu postojanja.

– Svi smo uzbuđeni što počinjemo našu 20. sezonu Ulyssesa. Zamislite samo kako je to igrati već 20 godina “Kralja Leara”, jednu od najboljih uloga u svjetskoj dramaturgi­ja. Imat ćemo jako bogatu kazališnu

• sezonu – najavljuje.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia