Večernji list - Hrvatska

Ćiro: Davno je bilo, sjećam se da im je Vlaović napunio mrežu

- Robert Junaci

Kada je armenski sudac u utorak malo prije ponoći po našem vremenu označio kraj utakmice između Valura i Dinama, plavi su u svoje povijesne bilježnice mogli upisati važnu brojku. Naime, ta 2:0 pobjeda na Islandu bila je stota pobjeda plavih u europskim natjecanji­ma otkako je Hrvatska samostalna država. Od prve povijesne prošlo je već dosta vremena, ona je ostvarena 1. rujna 1993. godine u Maksimiru, također u pretkolu Lige prvaka, a teško je stradala momčad s Ovčjih otoka, protiv Tofte B68 bilo je 6:0, oko 10.000 gledatelja moglo je uživati u pogotovu efikasnom drugom poluvremen­u. Prvi dio završio je samo s 1:0 pogotkom Zorana Živkovića, da bi u nastavku Goran Vlaović zabio četiri pogotka, a jedan je dodao Sejad Halilović.

Težak put na Ovčje otoke

Dinamo, tadašnju Croatiju, s klupe je vodio Miroslav Ćiro Blažević. Na kviz-pitanje zna li koja je bila prva europska utakmica nije se odmah sjetio odgovora, no kad smo spomenuli Ovčje otoke, sjetio se svega.

– Jooj, pa da. Puno je vremena od tada prošlo, ali sjećam se dobro te utakmice, Vlaović im je zabio četiri komada i sve smo oko prolaska riješili u Zagrebu. Iako je suparnik bio neatraktiv­an, ipak je to bila prva natjecatel­jska europska utakmica, samim time je i njen značaj za sve nas bio velik, bio je naš prvi međunarodn­i izlazak, za sve nas je to bilo novo iskustvo. Možda zato u prvom poluvremen­u nismo zabili više golova, ali sve smo nadoknadil­i u drugom dijelu – kazao nam je Ćiro Blažević.

Podsjetimo, za Dinamo (Croatiju) tada su igrali: Ladić, Turković, Lesjak, Panadić, Z. Živković, Ištvanić, Halilović, Adžić, Vlaović, Jeličić, I. Cvitanović (još su ušli Mirko Lulić i Mario Novaković).

Ni uzvrat nije bio problemati­čan, bilo je 5:0 za plave, veći je problem bio doći do Ovčjih otoka, čak je bilo upitno odigravanj­e utakmice jer plavi su išli čarter-letom i, u slučaju da nisu uspjeli doći, izgubili bi utakmicu. Naime, pista na koju su trebali sletjeti između dvije je stijene, a kako je puhao jak vjetar, postojala je opasnost od udara u stijenu i plavi su se morali vratiti, sletjeli su u Škotskoj i u Aberdeenu čekali bolje vremenske uvjete.

– Dan prije utakmice nismo mogli doći na mjesto utakmice.

No onda smo idući dan krenuli iako vrijeme nije bilo dobro, išli smo na moje inzistiran­je. Bilo je jako neugodno slijetanje, ali tražio sam da sletimo na moju odgovornos­t i sve je na kraju dobro završilo.

Plavi su tako prošli s ukupnih 11:0, u uzvratu su zabili Cvitanović, Vlaović, Turković, Adžić te Olsen koji je postigao autogol.

Daleko manje uvjerljiv bio je Dinamo na startu ove europske sezone, doduše u Maksimiru je protiv Valura igrao jako dobro do 85. minute, imao uvjerljivi­h 3:0, da bi s dvije greške poklonio dva pogotka Islanđanim­a. U uzvratu je slavio s 2:0, ali nije to bila predstava koje ćemo se dugo sjećati.

– Kad pobijediš s 2:0 u gostima, onda je to, naravno, uvijek dobro. No lagao bih kad bih rekao da nisam očekivao malo više od Dinama. Plavi su puno bolje odigrali prvu utakmicu u kojoj su slavili samo s pogotkom prednosti – veli Ćiro.

Primarni cilj Dinamo je ostvario, no sad će, već u utorak, u Maksimiru imati puno teži test protiv ciparske Omonije, tu ždrijeb baš i nije pomazio maksimirsk­u momčad, bilo je puno lakših suparnika.

Favoriti su i protiv Omonije

– Moramo se pripremiti na to da će protiv Ciprana biti teže. No Dinamo je po meni i u te dvije utakmice apsolutni favorit. Samo, sad se s tom ulogom treba znati nositi, a plavi su posljednji­h godina pokazali da to rade jako dobro, uloga favorita nije im bila preveliki teret. Stoga vjerujem da će Dinamo preskočiti i tu Omoniju i napraviti još jedan važan europski korak – zaključio je Ćiro Blažević.

Dinamo se s Islanda vratio jučer rano ujutro, tek navečer su imali plavi trening, imat će ga i sutra, a onda u petak igraju u Maksimiru protiv Slaven Belupa. No misli su plavima okrenute prema Omoniji, stoga će Krznar u petak jako izmijeniti momčad.

– Veći dio igrača koji su igrali na Islandu neće igrati u petak da bismo ih odmorili i osvježili za utorak i utakmicu s Cipranima – najavio je trener Dinama Damir

• Krznar.

Tofta je bila za nas novo iskustvo, prva međunarodn­a utakmica – veli Ćiro

Protiv Koprivniča­na odmorit ćemo igrače koji su igrali na Islandu – kaže Krznar

 ??  ??
 ??  ?? DINAMO je po stoti put slavio u Europi, tome su pridonijel­i i Jakić, Lauritsen i kapetan Ademi
DINAMO je po stoti put slavio u Europi, tome su pridonijel­i i Jakić, Lauritsen i kapetan Ademi
 ??  ?? ĆIRO BLAŽEVIĆ I GORAN VLAOVIĆ upisali su prvu europsku pobjedu
ĆIRO BLAŽEVIĆ I GORAN VLAOVIĆ upisali su prvu europsku pobjedu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia