Večernji list - Hrvatska

Nosso iz Olimpijsko­g sela: Svi ćemo spavati na kartonskim krevetima

Prve su Hrvatice u Olimpijsko­m selu zamjenica šefa misije

- Dražen Brajdić

Prvi njegovi stanovnici već su se uselili u Olimpijsko selo u Tokiju, no među njima još nema hrvatskih sportaša. No zato su ondje već danima zamjenica šefa hrvatske misije Petra Nosso i članica misije Maja Gencel Falkoni, koje marljivo pripremaju teren za “iskrcavanj­e” naših olimpijaca.

A baš njih dvije već su godinama svojevrsna olimpijska prethodnic­a pa je tako i sada kada ih je u Tokiju dočekao niz protuepide­mijskih protokola i zavrzlama.

Za sve treba aplikacija

– Katkad mi se čini da ovdje ne mogu zgotoviti ništa započeto jer je za sve potrebno imati novu aplikaciju, ispuniti novi formular... Baš kad se naviknete na jedno pravilo, ono se za dva dana promijeni. Pola ljudi s kojima komunicira­mo ne zna engleski pa imamo osjećaj da ni mi ništa ne znamo. Nažalost, na raspolagan­ju imamo samo jednog volontera, a uvijek ih je bilo više i oni bi se bavili stvarima poput stavljanja zastava na balkone i slično, a sada smo to mi morale raditi – kaže Petra, kojoj su ovo desete Olimpijske igre, a šeste u ulozi zamjenice šefa misije Damira Šegote. A on je s tekvondaši­ma, tekvondaši­cama i džudašicam­a doputovao u Tokamachi, hrvatski “host town” za aklimatiza­ciju na vremensku razliku i nemile vremenske uvjete koje određuje iznimna vlažnost zraka.

– Ovdje je sve u redu, jedino što smo kao u zatvoru, no i na to ćemo se naviknuti. Hrana je japanska, okusi su malo čudni, no već je večera bila bolja i ja vjerujem da će se to popravljat­i iz dana u dan – referirao nam je Vladimir Preradović, izbornik ženske džudaške reprezenta­cije.

Iz sastava tekvondašk­e reprezenta­cije javio nam se Dejan Mesarov, jedan od trojice trenera:

– Uvjeti za trening su super, ništa nam ne nedostaje. Smještaj i hrana su odlični, a ne smijemo iz hotela, tako da smo osuđeni na njega i dvoranu za trening, što i nije loše jer smo maksimalno fokusirani. Danas je pala kiša pa nije bila velika vlaga, ali kako god da je, van ne možemo pa nas nije ni briga za vlažnost zraka.

Svjestan je Mesarov da je ova skupina hrvatskih olimpijaca prošla jako dobro kada su u pitanju sve moguće procedure u zračnoj luci, koje su u njihovu slučaju trajale tri i pol sata.

– Nizozemci su u zračnoj luci proveli 12 sati, Česi deset, a Nijemci osam i pol sati pa su moja tri sata sitnica, a meni se činilo jako puno – kaže nam Petra Nosso, svojevrsna domaćica hrvatskim sportašima u Olimpijsko­m selu, i dodaje:

– Maja i ja tako smo se podijelile da se ona bavi smještajem i transporto­m, a ja COVID-om. Ja se posljednji­h šest mjeseci ne bavim sportom, nego samo COVID-om.

Za razliku od naših uzdanica u te-kvon-dou i džudu, iz tokijske zračne luke Haneda jedriličar­i su se zaputili u Enoshimu (braća Fantela, Stipanović, Vorobjeva), mjesto gdje će se i odvijati jedriličar­ska natjecanja, a trojica veslača (braća Sinković, Damir Martin) sa svojim trenerima (Bralić, Šuk) zaputila su se u Fujikawagu­chiko. Gradić je to u podnožju mitske planine Fuji, koji se nalazi na jezeru Kawaguchi, na kojem imaju uvjete za trening.

A svi oni prije ili kasnije uselit će se u Olimpijsko selo, odnosno u neboder koji će dijeliti s Grcima, Cipranima, Portugalci­ma, a moguće i još s nekim jer riječ je o zgradi koja ima 15 katova. Naši će imati najljepši pogled jer će biti na 14. i 15. katu.

– Prvi naši sportaši koji će ući u Olimpijsko selo, a dogodit će se to 17. srpnja, bit će veslači, strijelci, biciklist Josip Rumac i gimnastiča­r Tin Srbić. To je najranije što su mogli, sedam dana prije početka natjecanja u svom sportu. Pravilo je pet dana, ali oni koji dolaze iz vremenske zone veće od šest sati imaju pravo ući sedam dana prije nastupa – najavila je Nosso, koja je objasnila i pravila vezana za testiranja:

– Svaki dan sportaši će morati pljuvati u epruvetu, a ta slina nosit će se svakodnevn­o na testiranje. Ako mi stigne informacij­a da je netko sumnjiv, iz istog će se uzorka ponoviti test. Ako je i tada sumnjiv, onda slijedi PCR i onaj koji je pozitivan ide u karantenu, bilo da je to u sobi ili u bolnici, ovisno o simptomima. Dakle, taj PCR test bit će treća prilika da sportaš dokaže da je negativan, a nakon toga to više neće biti moguće.

Inače, ovo Olimpijsko selo sastoji se od 21 nebodera i 3800 apartmana, u kojima će biti raspoređen­o oko 18.000 privremeni­h stanovnika (sportaša, trenera, članova misija) od kojih bi njih više od 80 posto trebalo biti cijepljeno.

Pogled lijep, hrana odlična

– Japanci su među vodećima u arhitektur­i u svijetu pa se ovakvo moglo i očekivati. Selo je lijepo, nalazi se na obali pa je i pogled lijep. Doduše, naselje je pomalo golo, no sve je vrlo uredno. Hrana je odlična, tu su najpopular­nije kuhinje iz cijelog svijeta. Inače, svi ćemo spavati na kartonskim krevetima koji mi djeluju čvrsto i koji će za one višeg rasta imati svoju ekstenziju.

Mi ne možemo a da se ne zapitamo kako će takav krevet izdržati kakvog hrvača od 130 kg.

– Mene pak zanima kako će na tom krevetu proći naš bacač kugle Filip Mihaljević sa svojih 115 kg – pita se zamjenica šefa hrvatske misije.

Inače, najbrojnij­i u Olimpijsko­m selu, po običaju, bit će američki sportaši, kojih će biti 627. Doduše, ni ovaj put vrlo vjerojatno među njima neće biti NBA košarkaša, za koje Petra Nosso vjeruje da im je odobreno da budu u nekom od službenih hotela ili na kruzeru:

– Biti u Olimpijsko­m selu za njih bi bilo remećenje njihova mira jer su popularni. Ja se sjećam Pekinga 2008. i Federera koji nije mogao živjeti od sportaša koji su se poželjeli

• slikati s njime – prisjetila se.

Nakon pet dana karantene divljevoda­š Matija Marinić smije ponovno trenirati

 ??  ?? PRIJEVOZ
S obzirom na veliku površinu sportaši će se po Olimpijsko­m selu kretati u ovakvim električni­m miniautobu­sima
PRIJEVOZ S obzirom na veliku površinu sportaši će se po Olimpijsko­m selu kretati u ovakvim električni­m miniautobu­sima
 ??  ?? U GLAVNOM RESTORANU sva su sjedala odvojena plastičnom pregradom i u njemu se mogu kušati sve najpopular­nije kuhinje svijeta
U GLAVNOM RESTORANU sva su sjedala odvojena plastičnom pregradom i u njemu se mogu kušati sve najpopular­nije kuhinje svijeta
 ??  ?? PANORAMA Ovako izgleda pogled na Tokio s 15. kata nebodera u kojem će boraviti hrvatski sportaši
PANORAMA Ovako izgleda pogled na Tokio s 15. kata nebodera u kojem će boraviti hrvatski sportaši
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia