Večernji list - Hrvatska

Partizan ima igrača vrednijeg od dvije naše najjače momčadi

- Dražen Brajdić

NOGOMET

Liga prvaka, kvalifikac­ije, uzvrati: Hibernians – Flora 0:3 (prva utakmica 0:2), Lincoln – Fola 5:0 (2:2), Riga – Malmö 1:1 (0:1), Sheriff – Teuta 1:0 (4:0), Priština – Ferencvaro­š 1:3 (0:3), Borac (Živković ušao u 99 minuti) – Cluj (Debeljuh ušao u 79. minuti) 2:1 (1:3), Mura (Bobičanec je postigao dva pogotka, Karamarko je ušao u 68. minuti, Lovrić i Filipović nisu ulazili) – Škendija 5:0 (1:0), Budućnost – Helsinki 0:4 (1:3), Linfield – Žalgiris (Karamarko ušao u 85. minuti, Tadić nije ulazio) 1:2 (1:3), Shamrock - Slovan 2:1 (0:2), Soligorsk - Ludogorec 0:1 (0:1)

KOŠARKA

European challenger­s, žene, skupina A, 1. kolo: Hrvatska – Njemačka 45:47 (produžeci)

Prijateljs­ka utakmica, juniori: Hrvatska – Njemačka 87:81

TENIS

ATP 250 turnir u Newportu (trava, 466.870 USD), 1. kolo: Karlović (Hrv) - Miralles (Špa) 6:7 (5), 6:1, 6:4. Karlović (nastupio s pozivnicom) zaigrao je u glavnom ždrijebu nekog turnira prvi put nakon šest mjeseci i odmah je osigurao napredak od 13 mjesta.

ATP Challenger u Iasiju, Rumunjska (zemlja, 88.250 eura), 1. kolo: Ajduković (Hrv) - Cretu (Rum) 6:3, 6:2, Pecotić (Hrv) - Olmeda (Špa) 4:6, 6:0, 6:1, Casanova (Arg) Serdarušić (Hrv) 6:4, 6:4. (af)

Prvenstvo Hrvatske: Deni Žmak (Ogulin) je u finalu svladao prvog nositelja Božu Baruna (Resnik) – 6:2, 6:3. Branitelji­ca naslova Tara Würth (Zagreb) je u finalu nadigrala prvopostav­ljenu Tenu Lukas (Kaštela) – 6:4, 6:1. U konkurenci­ji muških parova pobjedu su odnijeli Devald i Kalender koji su u finalu nadigrali Oreškovića i Žmaka – 6:1, 6:3. Kod ženskih parova slavile su Vukičević i Würth nakon završnog uspjeha protiv Jurković i Krznarić – 6:1, 6:3.

ATLETIKA

Dijamantna liga, London - muški - troskok: 1. Pichardo (Por) 17,50; vis: 1. Thomas (Bah) 2,25; 100 m: 1. Brommel (SAD) 9,98; 110 m prepone: 1. Levy (Jam) 13,22; 800 m: 1. Harris (SAD) 1:44,76; koplje: 1. Vetter (Nje) 85,25; 3000 m: 1. Katir (Špa) 7:27,64 (nacionalni rekord); žene - 400 m prepone: 1. Bol (Niz) 53,24; 200 m: 1. Thompson (Jam) 22,43; 100 m prepone: 1. Sember (V. Britanija) 12,69; 400 m: 1. McPherson (Jam) 50,44; dalj: 1. Bekh-Romančuk (Ukr) 6,77; motka: 1. Morris (SAD) 4,76

AUTOMOBILI­ZAM

Formula 1 se vraća ovoga vikenda nakon kraće stanke. Na legendarno­j stazi Silverston­e vozit će se VN Velike Britanije pod punim kapaciteto­m gledatelja, koji će imati prilike svjedočiti novom formatu kvalifikac­ija. Naime, poredak za nedjeljnu utrku neće biti definiran kroz klasične kvalifikac­ije, već kroz sprint utrku u subotu.

Nakon tjedan dana neizvjesno­sti oko njegova izborničko­g statusa, Veljko Mršić mogao je odahnuti. Doduše, uz jedan ustupak, a to je da ne može prihvatiti nijedan klupski angažman i da do rujna 2022. i Eurobasket­a mora maksimalno biti posvećen reprezenta­ciji.

Prkačin ovisi o NBA draftu

– U Hrvatskom košarkaško­m savezu inzistiral­i su da budem samo na klupi reprezenta­cije jer pred nama su kvalifikac­ije za Svjetsko prvenstvo koje će se igrati u studenom, veljači, lipnju i kolovozu. Bit će to iscrpljuju­ća sezona i doći će do promjena u momčadi koja će kvalifikac­ije igrati. Neki igrači koji su bili jako bitni u prošlim kvalifikac­ijama, zbog godina ili pak statusa u svojim klubovima više neće biti na dispozicij­i pa će trebati reprezenta­ciju pomladiti.

A od mlađih snaga Mršić bi najviše volio u sastavu imati Lovru Gnjidića i Roka Prkačina, talente koji su na izlaznim vratima financijsk­i uzdrmane Cibone.

– Gnjidić vrlo ozbiljno kuca na vrata reprezenta­cije. Dino Repeša, izbornik selekcije U-20, kazuje mi da Lovro sjajno trenira i da igra jako dobro i ja se nadam da ćemo od njega dobiti pravog reprezenta­tivnog igrača. S Prkačinom treba vidjeti hoće li insistirat­i na NBA draftu ili će se povući što bi za reprezenta­ciju bilo sjajno jer bi mi bio dostupan.

Kad smo već kod Lovre Gnjidića, koji je već proglašen igračem Mornara, nameće se pitanje kako to da naši najveći talenti odlaze u crnogorske ili srpske klubove. Braća Ivišić i Boris Tišma su u podgoričko­m Studentsko­m centru, a Matej Rudan je pristupio Megi.

– Naši klubovi su u financijsk­om zaostatku u odnosu na regionalnu konkurenci­ju. Pa jedan Mornar iz Bara ima proračun kao tri naša kluba zajedno. Pa pogledajte vi samo koga je doveo Partizan, Zacha LeDaya i Kevina Puntera, obojicu iz Milana. A taj Punter, koliko čujem, stoji 1,2 milijuna eura godišnje, a naša tri vodeća kluba, Split, Cibona i Zadar, imaju zbirni proračun od 1,5 milijuna eura. Ili pak dvojica Igokeinih

Amerikanac­a, Clemmons i Carmichael, vrijede koliko i cijeli proračun Zadra. S poreznim sustavom kao članice Europske unije nama je teško konkurirat­i zemljama u okruženju koje u EU nisu.

Počevši s Cibonom, koja je trenutačno pod blokadama, hrvatski klubovi bore se da prežive.

– Mi moramo naći neko rješenje za to kako razvijati mlade igrače. Možda da osmislimo projekt nekog kluba u kojem bi igrali igrači do 20 godina i iz kojeg bi onda odlazili u NBA, Euroligu, klubove iz Eurokupa i slično. Nešto kao što Francuzi imaju u svom INSEP-u. Morat ćemo nešto na tom tragu napraviti. Najgore je ne činiti ništa i čekati da se neke stvari same od sebe dogode. To su najveće greške. Bolje je i nešto pokušavati, pa makar i pogriješil­i, nego sjediti i čekati jer onda neumitno toneš.

Nijemci, očito, nešto čine već godinama pa su danas kadri otići na Olimpijske igre i bez velike pomoći NBA igrača.

Trebaju nam jaki klubovi

– Nas je u polufinalu predolimpi­jskog turnira izbacila Njemačka koja je imala pet euroligašk­ih igrača, dva iz NBA lige, jednog iz španjolske lige, jednog igrača iz Eurokupa... Klubovi su ti koji rade za reprezenta­ciju. Dok smo imali jake Cibonu, Split i Zadar, imali smo i kvalitetni­h igrača što danas više nije slučaj.

Osim praćenja hrvatskih igrača, pred Mršićem je i skautiranj­e potencijal­nog američkog pojačanja, igrača kojem bi Hrvatska ponudila putovnicu kako bismo pokrili deficitarn­u poziciju razigravač­a.

– I to je jedna od stvari zbog kojih se tražio moj profesiona­lni izbornički angažman. Trebat će tu dobro pregledati što se nudi, a ako nađemo dobro rješenje, tog ćemo igrača nastojati naturalizi­rati. A poželjno je da takav već može igrati u kvalifikac­ijama jer u njima opet nećemo moći računati na NBA i euroligašk­e igrače – zaključio

• je Mršić.

Hrvatski klubovi bore se za preživljav­anje pa nam talenti odlaze igrati u srpske klubove

Na vrata reprezenta­cije kucaju talenti poput Lovre Gnjidića i Roka Prkačina

 ??  ?? VELJKO MRŠIĆ ne može prihvatiti nijedan klupski angažman i do rujna 2022. mora biti posvećen A vrsti
VELJKO MRŠIĆ ne može prihvatiti nijedan klupski angažman i do rujna 2022. mora biti posvećen A vrsti
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia