Večernji list - Hrvatska

Bilo bi idealno kada bi se poklopili 22 metra i medalja

Bacač kugle Filip Mihaljević bit će jak hrvatski adut na Olimpijski­m igrama u Tokiju

- Damir Mrvec

Uz Sandru Perković i Saru Kolak, jedan od hrvatskih atletskih aduta na sljedećim Olimpijski­m igrama u Tokiju bit će bacač kugle Filip Mihaljević. I dok Sandra ima već dva olimpijska zlata, a Sara jedno, Filip će u Tokiju tražiti svoju prvu olimpijsku kolajnu. Inače, za sada hrvatska atletika ima samo ženske medalje na Igrama. Uz Sandru i Saru, dvije medalje, srebrnu i brončanu, osvojila je Blanka Vlašić u visu. Filip Mihaljević ove je sezone u odličnoj formi. Njegov hitac od 21,94 metra iz lipnja ove godine trenutačno je šesti rezultat na svjetskoj rang-ljestvici ove sezone. U ludoj sezoni Amerikanac Ryan Crouser 18. lipnja bacio je svjetski rekord – 23,37 metara i on je zasigurno favorit broj jedan za zlato u Tokiju.

– Idem u Tokio s ciljem da uđem u finale, to je osnovna želja. Sezona je do sada bila uspješna, zadovoljan sam rezultatim­a i formom pa s optimizmom gledam prema Olimpijski­m igrama. Najvažnije je da putovanje prođe bez problema, da ostanemo negativni na COVID i dođemo na natjecanje bez problema – istaknuo je Mihaljević, koji će prvi tjedan u Japanu provesti u Kagawi, a u Olimpijsko selo ući će tek 30. srpnja.

U Riju je bio skroman

Neće mu biti prvi put da nastupa na Igrama. Prije četiri godine u Riju je zapeo u kvalifikac­ijama. Hicem od 19,69 metara bio je tek 11. u svojoj skupini. Četiri godine kasnije kugla mu leti čak dva metra dalje...

– Dobro smo trenirali, iza sebe imam nekoliko vrlo dobrih tjedana i nadam se da ću nastaviti u tom ritmu. Najvažnije su kvalifikac­ije 3. kolovoza, treba biti maksimalno koncentrir­an za taj dan jer mogu biti komplicira­ne. Imate samo tri hica, a konkurenci­ja je strašno velika. Kugla je vrlo jaka disciplina, mnogo je kandidata za medalje i biti među 12 ljudi u finalu bio bi velik uspjeh – dodaje Mihaljević.

Ne kažu uzalud stručnjaci da je kugla trenutačno jedna od najjačih atletskih disciplina što se tiče koncentrac­ije kvalitete. Uz Crousera do medalje mogu Kovacs, Walsh, Haratyk, Sinančević, Bertemes, Fabbri, Romani... Na posljednje­m SP-u u Dohi 2019. za medalju je trebalo baciti preko 22,90 metara. Za one koji se ne sjećaju tog sjajnog finala, zlato je osvojio Joe Kovac hicem od 22,91 metar, drugi i treći bili su Ryan Crouser i Tomas Walsh hicima od 22,90 metara. Na Igrama u Riju pobijedio je Crouser hicem od 22,52 metra, a za medalju je bio dovoljan hitac od 21,36 metara.

Čeka se odličje izvan dvorane

– Naravno, moje ambicije su najveće, želim baciti najbolji rezultat, želim prebaciti 22 metra pa ćemo vidjeti što će mi to donijeti. Nema u kugli pravila, medalje su se znale osvajati s 21 metar, ali nekad je i 22,50 bilo malo – istaknuo je Filip.

Njegovih 21,31 metar iz ožujka, s Europskog dvoranskog prvenstva u Torunu, gdje je to bilo dovoljno za broncu, donijelo bi mu odličje i na svim olimpijski­m natjecanji­ma od Barcelone 1992. do Londona 2012. Jedino bi bez medalje ostao u Rio de Janeiru, gdje je za broncu Novozelanđ­aninu Tomasu Walshu bio potreban hitac od 21,36 metara. Filip za sada u karijeri ima dvije medalje, obje brončane i obje s dvoranskih prvenstava. Jedna je sa Svjetskog, druga s Europskog. Ali, ne treba zaboraviti da je Filip bio europski prvak do 23 godine 2015. godine u Estoniji te drugi na Europskom juniorskom prvenstvu u Rietiju 2013. godine.

Uz Filipa će u Tokiju biti trener Marko Mastelić, mladi stručnjak iz ASK-a, koji je trenirao i Stipu Žunića.

– Filip je spreman, dobro je radio, napravili smo sve što smo planirali. Ima dobar kontinuite­t rezultata, ustalio se preko 21 metar i još ima vremena za napredak. Želja nam je da nastavimo pomicati granice, da postane prvi Hrvat koji je prebacio 22 metra. To bi bio izuzetan rezultat – istaknuo je Mastelić.

Mihaljević­a i njegova trenera na Olimpijske igre u Tokiju ispratio je i novoizabra­ni predsjedni­k ASK-a Goran Vuković, koji je na toj poziciji prije dva tjedna zamijenio bivšeg dugogodišn­jeg čelnika Ivana Veštića, aktualnog predsjedni­ka Hrvatskog atletskog saveza.

– ASK je stabilan i uredan klub, preuzimamo ga u vrlo dobrom stanju, na čemu moram zahvaliti bivšem predsjedni­ku Ivanu Veštiću. Naši planovi su jasni, želimo napraviti nekoliko koraka naprijed, modernizir­ati klub, pokrenuti nove projekte i postati najbolji atletski klub u Hrvatskoj

• – poručio je Vuković.

S Filipom na Olimpijske igre putuje i njegov trener, mladi stručnjak Marko Mastelić

Prije pet godina u Riju za broncu je bio dovoljan hitac od 21,36 metara, no u Tokiju će se granice pomaknuti

 ??  ??
 ??  ?? FILIP MIHALJEVIĆ, hrvatski rekorder na otvorenome i u dvorani, putuje u Tokio s prvom željom da se plasira u finale, a onda je tamo sve moguće, pa čak i njegova prva medalja na otvorenome...
FILIP MIHALJEVIĆ, hrvatski rekorder na otvorenome i u dvorani, putuje u Tokio s prvom željom da se plasira u finale, a onda je tamo sve moguće, pa čak i njegova prva medalja na otvorenome...
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia