Večernji list - Hrvatska

Kinez nakon 24 godine potrage našao otetog sina

-

Jedan je Kinez ponovno susreo otetog sina nakon 24 godina potrage po cijeloj Kini, na koju je potrošio životnu ušteđevinu i sada je u golemim dugovima. Guo Gangtang (51) krenuo je u potragu za dvogodišnj­im sinom otetim 1997. iz obiteljsko­g doma u selu u istočnoj pokrajini Shandong.

Po Kini je putovao motociklom, na koji je bila pričvršćen­a zastava s posljednjo­m fotografij­om sina i torbom punom letaka. Policija je u lipnju u središnjoj provinciji Henan otkrila osobu koja odgovara opisu i nakon provedenog DNK testa sin Guo Xinzhen (26), sada učitelj, u nedjelju je spojen s obitelji, objavila je novinska agencija Xinhua.

Guo je prešao 500.000 kilometara i promijenio deset motocikala. “Pronašao sam svoga sina i sada želim da se što prije vratimo normalnom životu”, rekao je na Tiktoku. Policija je ove godine pronašla 2609-ero nestale ili otete djece uključujuć­i odrasle osobe koje su nestale u dječjoj dobi. Jedna žrtva otkrivena je nakon 61 godinu. •

Slovenski lokalni čelnik i bivši gostioniča­r nudi piće svakome tko se cijepi kako bi se njegova mala općina pomaknula s neslavnog posljednje­g mjesta (212.) po broju cijepljeni­h protiv COVID-19.

– Rado ću platiti piće svakome našem stanovniku koji se odluči cijepiti, bilo u gostionici koju vodi moj sin bilo na nekom drugom mjestu – kazao je u razgovoru za medije Alojz Kaučič. Mala općina Juršinci kod Ptuja ima 2400 stanovnika, a Kaučič je vodi od njena osnivanja već sedmi mandat, dok je gostioniča­rski posao kojim se prije bavio prepustio sinu. – Uvjeriti naše ljude da se cijepe nije lako, to pokušavamo stalno, ali oni odbijaju. Cijepilo se do sada nažalost samo 20,5 posto stanovnika, pa smo i dalje na zadnjem mjestu u državi – kazao je načelnik. Pritom je podsjetio da je prosjek procijeplj­enosti na razini države gotovo dvo-• struko viši.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia