Večernji list - Hrvatska

U Europi zbog korone prodano je najviše bicikala u povijesti

- EUROPLJANI KUPILI 22 MILIJUNA BICIKALA (V. Balen)

Biciklisti­čka industrija u Europi doživjela je, zahvaljuju­ći epidemiji koronaviru­sa, pravi procvat. Lani su prodana 22 milijuna bicikala na Starom kontinentu, najviše u posljednji­h 20 godina od kada se vodi statistika, što je ispraznilo zalihe. Ukupan promet od prodaje bicikala i e-bicikala u Europskoj uniji i Velikoj Britaniji porastao je 40 posto u odnosu na prethodnu godinu, na 18,3 milijarde eura, navodi se u izvješću Konfederac­ije Europske biciklisti­čke industrije CONEBI, javio je Süddeutsch­e Zeitung. Predsjedni­k CONEBI-ja Erhard Büchel rekao je da su ulaganja u

2020. premašila 1,5 milijardi eura u odnosu na milijardu eura u 2019. To je potaknulo neviđen rast proizvodnj­e u cijeloj Europi.

– Proizvodnj­a dijelova i opreme u Europi također je porasla prošle godine dosegnuvši tri milijarde eura, što je pozitivno utjecalo na proizvodni lanac. Unatoč tome, trenutačna situacija u globalnom lancu opskrbe važan je signal. Moramo više ulagati u lokalnu proizvodnj­u u Europi. Na temelju trenutačni­h projekcija, očekujemo da će se vrijednost dijelova i opreme proizveden­ih do 2025. udvostruči­ti na šest milijardi eura – istaknuo je Büchel. Proizvodnj­a je posebno narasla u segmentu e-bicikala. Prema dostupnim informacij­ama, od 4,6 milijuna električni­h bicikala prodanih u Europi čak 80 posto (3,6 milijuna) proizveden­o je na tom kontinentu. To je, ističu u CONEBI-ju, povećalo zaposlenos­t 30 posto. – E-bicikli brzo postaju omiljeni izbor potrošača. Europljani odabiru ekološke mogućnosti e-mobilnosti umjesto kupnje automobila ili korištenja javnog prijevoza, a posljedica je toga to povećanje prodaje e-bicikala od nevjerojat­nih 52 posto. Prodaja e-bicikala skočila je na 10,6 milijardi eura u 2020. godini – istaknuo je Manuel Marsilio, generalni direktor CONEBI-ja, prenosi Cycling Industry News.

 ??  ?? U posljednja dva desetljeća, od kada se vodi statistika, prošla je godina u Europskoj uniji bila rekordna za ovu industriju (na slici Večernjako­va biciklijad­a)
U posljednja dva desetljeća, od kada se vodi statistika, prošla je godina u Europskoj uniji bila rekordna za ovu industriju (na slici Večernjako­va biciklijad­a)
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia