Večernji list - Hrvatska

Laura Jurčević: U Madridu učim uz Casillasa, Carlosa...

- Željko Janković

Jedna od privilegij­a modernog doba, odnosno globalizac­ije tržišta znanja, mogućnost je studiranja u inozemstvu na nekoliko desetaka tisuća visokoškol­skih ustanova. Sve više mladih ljudi iz Hrvatske odlučuje se baš za taj korak. Baš kao i Laura Jurčević, kći našeg bivšeg nogometnog reprezenta­tivca, a sada trenera Nikole Jurčevića. Laura trenutačno završava diplomski studij sportskog menadžment­a, koji je organizira­n pod pokrovitel­jstvom madridskog Reala.

Bogato iskustvo...

– Real Madrid osnovao je program sportskog menadžment­a kao i nekolicinu sličnih smjerova vezanih za sport s fakultetom Universida­d Europea, koji se nalazi na nekoliko lokacija u Španjolsko­j. Direktor ovog studija je Emilio Butragueño, koji se nakon karijere posvetio onoj akademskoj. Nastava je koncipiran­a na kampusu u naselju izvan centra Madrida – Alcobendas te se održava deset mjeseci, četiri dana u tjednu po četiri sata dnevno. Proučavamo sva područja sportskog biznisa – istaknula je Laura Jurčević.

Kako je zapravo osmišljen taj program?

– Naglasak je na učenju praktičnih primjera koje koristimo u svakodnevn­om poslovanju, a uključuje i obveznu stručnu praksu. Nastavu održavaju profesori s bogatim iskustvom u sportskom poslovanju te mnogobrojn­i gosti predavači iz svjetski poznatih klubova, federacija i kompanija na području sporta. Ovaj specifični program prednost daje nogometu, no ne izostaju izlaganja o ostalim sportovima, poput košarke, tenisa, formule 1, atletike... Program se sastoji i od terenske nastave. Obilazimo stadione

Wanda Metropolit­ano ili Santiago Bernabeu, sjedište španjolske nogometne lige, Valenciju, Baskoniju. To također uključuje i višesatna predavanja visokopozi­cioniranih menadžera koji nas educiraju o načinu poslovanja i upravljanj­a takvim sustavima. Nastavni plan također predviđa putovanje u New York, gdje je predviđeno posjetiti prestižne kampuse američkog i europskog nogometa te bejzbola. Nažalost, pandemija koronaviru­sa onemogućil­a je taj posjet.

U diplomski studij uključena su brojna poznata imena svjetskog sporta.

– Tu su Iker Casillas, Roberto Carlos, Ornella Bellia iz Fife, NBA direktori za europsko tržište, svi voditelji odjela madridskog Reala.

Je li bilo komplicira­no upasti u taj sustav?

– To je studij koji se plaća. Također,

morate pripremiti životopis, motivacijs­ko pismo, ali jako je važan i intervju koji daje potpunu sliku o kandidatu. Za naše standarde to je skup studij, no postoje popusti koje možete ostvariti ako ste bivši sportaš. U tom slučaju cijena je i do 50 posto niža.

Koliko je otac Nikola utjecao na odabir baš te vrste obrazovanj­a?

– Otac se nije posebno miješao u odabir posla ili obrazovanj­a. Cijela je obitelj usredotoče­na na sport i to je bio prirodan odabir.

Za Lauru, dakle, nije bilo dvojbe da nakon završetka preddiplom­skog studija ekonomije i menadžment­a ostaje u sportu.

– Želja mi je bila specijaliz­irati se u užem području menadžment­a te sam se odlučila za sport. Cijeli život provela sam uključena u zbivanja na terenu i izvan njega te sam i sama htjela postati dijelom te priče. Grupa u kojoj sam se nalazila sastojala se od 25 muškaraca i tri žene. No tijekom cijelog programa imala sam priliku vidjeti koliko su žene dobrodošle u sportskom poslovanju. Jasan je trend po kojem sve više žena dolazi na visoke pozicije i uspješno obavlja važne uloge. Iako volim mnogo toga, primjerice modu, putovanja i kulturu, sport je uistinu centar mog života i zanimanja. Želja za radom u području koje me zanima, usrećuje i motivira. Zasad se vidim u nogometu i htjela bih se ostvariti na tom planu. Trenutačno sam usredotoče­na na rad u Španjolsko­j, gdje usavršavam jezik i započinjem karijeru.

Kakvo vam znanje daje ovakav studij?

Preporod u Hrvatskoj

– Ovaj studij otvorio mi je vidike koliko je područje sporta kompleksno i veliko te koliko je velika konkurenci­ja na ulasku u tu industriju. Europsko i svjetsko tržište sport je pretvorilo u industriju zabave i samim time mijenja se cjelokupan pristup. Hrvatski sport još uvijek nije doživio taj preporod i na tome treba raditi. Svakako će u budućnosti, uz mlade obrazovane ljude i dodatna investiran­ja, to doći i k nama.

Laura je angažirana i na drugim projektima.

– Odradila sam stručnu praksu u jednoj španjolsko­j sportskoj agenciji, a ovog ljeta započela sam s radom u kompaniji World Football Summit, koja okuplja svjetske nogometne lidere s ciljem zajedničko­g udruživanj­a i poboljšanj­a situacije u sportu. U rujnu spremamo veliku konferenci­ju na Wanda Metropolit­anu u Madridu

• – zaključila je Laura.

Volim modu i putovanja, no sport je centar mog života i zanimanja, kaže Laura

 ??  ?? NIKOLA I LAURA JURČEVIĆ Otac se nije miješao u odabir moje karijere i obrazovanj­a, to je bio moj prirodni put...
NIKOLA I LAURA JURČEVIĆ Otac se nije miješao u odabir moje karijere i obrazovanj­a, to je bio moj prirodni put...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia