Večernji list - Hrvatska

ZBOG KORONE U HRVATSKOJ TURISTI VEĆE KUPOVNE MOĆI

Korona mijenja strukturu gostiju, sve više ih može platiti najbolje i najskuplje od onog što hrvatsko more nudi

- Radmila Kovačević

Gosti iz Njemačke, tradiciona­lno odani i brojni, iznijeli su i ovogodišnj­u sezonu u Hrvatskoj. Od početka godine bilo ih je zamalo 1,6 milijuna, ostvarili su više od 11 milijuna noćenja, za trećinu ih je više nego lani, a premašili su i 80 posto rezultata iz najbolje turističke godine ikad u Hrvatskoj. U Istri su, recimo, brojem noćenja nadmašili čak i tu rekordnu 2019., a i dalje ih se duž obale odmara oko 266.000. I tu nije kraj. U Bavarskoj i Baden-Württember­gu, dvjema saveznim državama odakle nam i dolazi ponajviše njemačkih turista, sezona putovanja se tek zahukatala. Školski su praznici, koji pokreću najmasovni­ji val putovanja, u tim dijelovima Njemačke počeli tek u kolovozu i iduća dva-tri tjedna jadranski domaćini i dalje mogu računati s velikim brojem naših i vjernih i omiljenih gostiju.

Malo reklamacij­a

Na Jadranu je i dalje oko milijun turista, a brojka se nakon vikenda Velike Gospe smanjila tek za nekoliko desetaka tisuća. Stranaca je 840.000, a najbrojnij­ih Nijemaca najviše je u Istri, gdje su ih jučer ugošćavali 122.000. – Ukupan broj gostiju nam je nakon proteklog vikenda pao za oko 20.000 i trenutačno ih je u Istri oko 275.000. U 2019. ih je bilo tridesetak tisuća više, ali zato su Nijemci čak 30 posto brojniji nego te godine. Tako je cijeli kolovoz, blagi plus prema 2019. imamo i iz Poljske, te Češke, a slične rezultate bilježimo praktički od početke godine. Rezervacij­e stižu i dalje, iz današnje perspektiv­e izgleda da ćemo imati odličan kolovoz i jako dobar rujan. Naravno, pod uvjetom da ostanemo odgovorni i da se situacija s koronom ne pogorša kod nas, ali ni u Njemačkoj. To su gosti koje je teško nadomjesti­ti bilo kojim drugim tržištem – kaže direktor Turističke zajednice Istre Denis Ivošević. Zasad straha za Nijemce nema. U ID Riva Toursu, njemačkom turoperato­ru specijaliz­iranom za putovanja u Hrvatsku, kažu da interes za Hrvatskom ne jenjava. Mjesta na brodovima za krstarenje hrvatskim Jadranom traže se ne samo sad za kolovoz nego i za cijeli rujan, a posljednje goste mogli bi ispratiti tek sredinom listopada.

– Ovo je stvarno iznenađenj­e, nitko se nije usuđivao ni nadati da će sezona biti ovako uspješna, posve nalik 2019. Uz dobru pripremu s hrvatske strane, posložilo nam se i sve drugo, uključujuć­i stanje kod konkurenat­a, ali i na emitivnim tržištima. Sada je jedino važno da domaćini ostanu maksimalno odgovorni. Jasno je da oni ne mogu odgovarati za ponašanje gostiju, ali moraju biti primjer svojim ponašanjem i neodgovorn­e goste moraju upozoravat­i. Samo takvim stavom opravdavam­o ono što smo obećavali početkom sezone, odnosno da smo odgovorna i sigurna zemlja – kaže vlasnik ID Riva Toursa Selimir Ognjenović i dodaje da je reklamacij­a i nezadovolj­nih gostiju manje nego se moglo očekivati u gužvama kakve su posljednji­h tjedana zapljusnul­e našu obalu. Protekli vikend je, recimo, ostvareno čak 86 posto noćenja u odnosu na 2019., a gostiju je sada dvjestotin­jak tisuća više nego lanjske sezone, koja je nakon Velike Gospe zbog širenja zaraze ubrzano išla svome kraju.

Ostaju dulje nego prije

Inače, gosti na Jadranu ostaju dulje nego prijašnjih godina i turizam se, što je svakako dobra vijest, brže oporavlja mjereno noćenjima nego brojem gostiju. No, to nije jedini pozitivan trend koji je iznjedrila korona. – Možda je još važnija promjena u strukturi gostiju. Naime, dolaze turisti koji imaju neusporedi­vo jaču kupovnu moć od onih koje smo ugošćivali prije pandemije. Recimo, kuća za odmor za tri osobe u centralnom dijelu Istre bez problema se sada puni po cijeni od 2500 eura za sedam dana, a prije pandemije je to bilo sigurno 300 eura jeftinije. To nam je, uz Nijemce i rast popunjenos­ti hotela, najveći dobitak ove sezone – smatra D. Ivošević. Uz najbrojnij­e Nijemce, nisu iznevjeril­i ni domaći gosti, kojih je na moru još uvijek oko 160.000. Potom slijede Slovenci, Poljaci, Talijani Austrijanc­i i Česi. Na ljestvici top-destinacij­a, pak, i dalje dominiraju Rovinj, Vir, Poreč, Umag, Medulin i Mali Lošinj te Crikvenica.

 ??  ??
 ??  ?? JADRAN SE NE PRAZNI: Kod nas se trenutačno odmara oko 840.000 stranaca i 160.000 domaćih gostiju, najviše ih je u Istri, na Kvarneru te splitskoj i zadarskoj rivijeri, a najbrojnij­i su Nijemci i domaći gosti
JADRAN SE NE PRAZNI: Kod nas se trenutačno odmara oko 840.000 stranaca i 160.000 domaćih gostiju, najviše ih je u Istri, na Kvarneru te splitskoj i zadarskoj rivijeri, a najbrojnij­i su Nijemci i domaći gosti
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia