Večernji list - Hrvatska

Je li vrijeme za Čolaka? Jedini igra devetku i stalno zabija golove

VATRENI ČEKAJU ŠPICU

- Tomislav Dasović

Problem nije akutan nego kroničan, i periodično ispliva na površinu, a manifestir­a se s većom ili manjom štetom. Dakle, jedna ugledna svjetska reprezenta­cija, koja je od svoje samostalno­sti u svome inkubatoru stvorila Pršu, Olića, Jelavića, Balabana, N. Kalinića i Mandžukića, posjedoval­a Eduarda, Petrića i Klasnića, za koju su nekada zabijali Šuker, Bokšić i Vlaović, danas više nema napadača za reprezenta­ciju. Pardon, ima ih, tu su, ali njihova minutaža i dalje je zanemariva, svi oni kao da ne izazivaju nikakav podražaj kod izbornika. Nekada taj izostanak prave, klasne devetke prođe bezbolno, kao kad su s druge strane Velšani, Maltežani, Ciprani ili Škoti, ali čim je prepreka tek nešto viša, poput Češke ili Rusije, da ne spominjemo Englesku ili Španjolsku, Hrvatska se koprca u vlastitoj napadačkoj nemoći. I iz nje ne nazire izlaz.

Zlatku Daliću nema se što zamjeriti. On je na poziciji napadača (u formaciji s jednim ili dvojicom) nakon Mandžina umirovljen­ja rotirao čak devetoricu igrača, Santinija, Livaju, Kramarića, Perišića, Vlašića, Čolaka, Budimira, Rebića i Petkovića, i samo je u jednom razdoblju kvalifikac­ija za EP imao privid da je problem sterilnost­i špica prevladan. Bila je to era Petkovićev­a stvaralačk­og zanosa, kada su njegove minijature, lažnjaci pa i lakoća egzekucije bacali naciju u trans. Dvije godine kasnije, nekad maestralni Petković više nije ni na pretpozivu...

Šestorica strijelaca

Podatak da Hrvatska na gostovanju u Moskvi nije stvorila ni jednu ozbiljnu šansu potaknuo nas je da prekopamo po svim pogocima napadača reprezenta­cije ove godine. I to kopanje nikada nije kraće trajalo budući da golgetersk­i učinak naših špica iznosi – nula pogodaka. Odnosi se to na Petkovića, Rebića, Budimira i Livaju, pa i Kramarića, iako ga u ovoj temi amnestiram­o budući da nije isti profil igrača. Dakle, Hrvatska je u deset nastupa u ovoj kalendarsk­oj godini, u kvalifikac­ijama, prijateljs­kim utakmicama i na Europskom prvenstvu, ukupno postigla 12 pogodaka. Naš najefikasn­iji igrač je Ivan Perišić s četiri pogotka, po dva su postigli Modrić i Pašalić, po jedan Brekalo, Oršić i Vlašić, a Španjolac Pedri postigao je autogol. Petković i Rebić nastupili su po šest puta, Ante Budimir četiri puta, Livaja jedanput (istina, samo 15

minuta na travnjaku u Moskvi), sva četvorica – bez pogotka. Proširimo li potragu na ukupan učinak spomenutih napadača u dresu reprezenta­cije, dobit ćemo još poraznije podatke. Bruno Petković u 19 nastupa za vatrene (ili 1025 minuta na travnjaku) postigao je šest pogodaka, Budimir u osam nastupa (364 minute) jedan pogodak, te Livaja u pet nastupa (ukupno 127 minuta) i Čolak u jednom nastupu (24 minute) ni jedan pogodak.

Ukupno su spomenuti naši napadači zajedno u 1540 minuta postigli sedam pogodaka, odnosno za reprezenta­ciju zabijaju svakih 220 minuta! To su brojke, one suhe, okrutne i neumoljive, koje njihovim vlasnicima ne dopuštaju olakšavaju­će okolnosti; tajminge ulazaka u igru, imena suparnika, sveukupno ozračje, trenutačnu formu...

Šest zamjena u St. Gallenu

I što sad uoči utakmica sa Slovačkom i Slovenijom, kome dati priliku da se raspuca, kojoj špici vjerovati? Samo letimičan pregled minutaža koje je izbornik Dalić davao izbočenim napadačima otkriva kako zapravo samo Antonio Čolak nije igrao ni 90 minuta u nacionalno­m dresu. I da nikada nije dobio pravu priliku. Tako je Čolak kod Dalića dobio samo 24 minute na travnjaku u prijateljs­koj utakmici s Turskom u studenome prošle godine u Istanbulu (3:3), a iste jeseni, od rujna do studenoga, u čak šest utakmica (po dvije s Francuskom i Portugalom, te sa Švicarskom i Švedskom) bio je na klupi, kao i u srijedu protiv Rusije. Na primjer, Dalić je na prijateljs­koj utakmici sa Švicarcima u St. Gallenu napravio čak šest zamjena, a među njima nije bilo Čolaka. Zašto je sada Čolak postao tema? Jednostavn­o zato što, u toj napadačkoj pustoši, jedino taj igrač strši iznad svih ostalih napadača kao jedini koji u svome klubu Malmöu igra na poziciji špice (za razliku od Livaje u Hajduku, koji briljira kao polušpica iza izbočenog Mlakara) i jedini se može pohvaliti zavidnom efikasnošć­u. Pa kad taj Čolak može biti prvi strijelac u pretkolima Lige prvaka, kad dijeli drugo mjesto na listi strijelca švedske lige i kad je već tu, izborniku pred nosom, zašto i on napokon ne bi dobio šansu da predvodi Hrvatsku?

Dejan Lovren je nakon Rusije konstatira­o da nam nedostaje prava devetka, a jedini je Čolak upravo to, čak i u svom klubu nosi broj 9 na dresu i, ponavljamo, naš je najefikasn­iji igrač ove sezone. Hoće li te reference biti dovoljne da mu Dalić napokon počne vjerovati?

Okolnosti za Čolaka nikada nisu bile zrelije jer je od svih napadača najdulje bio u frižideru, a suparnik ne može biti podatniji. Hrvatska je u posljednje dvije međusobne utakmice, u kvalifikac­ijama za EP 2020., Slovačkoj utrpala sedam komada, a jedan od junaka bio je tada novi predvodnik napada Petković. Zašto se sada tako ne bi otvorilo i nekoj novoj devetki? Potrebno je samo malo više izbornikov­e hrabrosti, rizika i povjerenja.

Čolak je u Malmöu devetka, i po poziciji i po broju na dresu. I u konstantno­j je formi

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? NIKOLA VLAŠIĆ Splićanin je ove godine postigao samo jedan pogodak u deset nastupa
NIKOLA VLAŠIĆ Splićanin je ove godine postigao samo jedan pogodak u deset nastupa
 ??  ?? ANTE BUDIMIR Napadač Osasune nastupio je osam puta i postigao jedan gol za Hrvatsku
ANTE BUDIMIR Napadač Osasune nastupio je osam puta i postigao jedan gol za Hrvatsku
 ??  ?? IVAN PERIŠIĆ Omišanin je s četiri pogotka naš najefikasn­iji igrač u 2021. godini
IVAN PERIŠIĆ Omišanin je s četiri pogotka naš najefikasn­iji igrač u 2021. godini
 ??  ?? MARKO LIVAJA Igrač Hajduka nastupio je pet puta (127 min.), ali nije postigao pogodak
MARKO LIVAJA Igrač Hajduka nastupio je pet puta (127 min.), ali nije postigao pogodak
 ??  ??
 ??  ?? SMJENA
Čolak je pozvan umjesto Brune Petkovića
SMJENA Čolak je pozvan umjesto Brune Petkovića

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia