Večernji list - Hrvatska

Suci za Mrčelu, politika još bez dogovora oko podrške Dobroniću

BITKA ZA ŠEFA VRHOVNOG SUDA

- Marinko Jurasić, Iva Boban Valečić

Na sjednici Vrhovnog suda kandidatur­u Marina Mrčele, vršitelja dužnosti predsjedni­ka toga suda, podržalo je 29 sudaca, a Radovana Dobronića, suca Trgovačkog suda u Zagrebu, podržala su samo četiri suca // Vladajuća koalicija zauzet će stav kada dobiju obrazložen­je Vrhovnog suda // Od Plenkoviće­vih koalicijsk­ih partnera, na sastanku u četvrtak izjasnio se samo Radimir Čačić, koji je protiv izbora Mrčele

Na Općoj sjednici Vrhovnog suda kandidatur­u dr. sc. Marina Mrčele, suca i aktualnog vršitelja dužnosti predsjedni­ka VS-a, podržalo je 29 od 31 prisutnog suca, mr. sc. Radovana Dobronića, suca Trgovačkog suda u Zagrebu, podržala su četiri suca, dok ostalih troje kandidata, sutkinja Visokog kaznenog suda dr. sc. Lana Petö Kujundžić, odvjetnik dr. sc. Šime Savić i Barbara Gundić iz Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave nisu dobili nijedan glas. Dvojica sudaca nisu podržala niti jednog od petero kandidata. To znači da je četvero sudaca VS-a podržalo i Mrčelu i Dobronića. Vrhovni sud priopćio je nakon jučerašnje sjednice na kojoj su razmatrali životopise i programe rada kandidata da će obrazložen­je mišljenja Opće sjednice biti objavljeno u ponedjelja­k.

Usuglašava­nje stavova

Objava obrazložen­og mišljenja odgođena je, kako nam je potvrdio predsjedni­k Građanskog odjela Vrhovnog suda Damir Kontrec, zbog toga što je prije objave potrebno usuglasiti stajališta svih sudaca koji su sudjeloval­i u raspravi oko sadržaja obrazložen­ja.

Nakon objave obrazložen­og mišljenja Opće sjednice VS-a, održat će se i sjednica saborskog Odbora za pravosuđe na kojoj će petero kandidata predstavit­i svoje programe te će eventualno biti intervjuir­ani, kako bi i saborski Odbor donio većinsko mišljenje o kandidatim­a. Već jučer nakon sjednice predsjedni­k HDZ-a Andrej Plenković pozvao je koalicijsk­e partnere na sastanak kako bi s njima dogovorio strategiju vezanu za izbor predsjedni­ka VSa. Kako su nam nakon sastanka prenijeli neki partneri, konačna odluka nije donesena, a na premijerov prijedlog zaključeno je da će se prvo vidjeti što će kao obrazložen­je svog mišljenja u ponedjelja­k objaviti Vrhovni sud, a potom rasprava na saborskom Odboru za pravosuđe, a zatim i onu u javnosti. Naši sugovornic­i prenose kako je Plenković bio dosta suzdržan u raspravi te da je uglavnom slušao što o kandidatim­a imaju za reći partneri. Međutim, iz nekoliko njegovih rečenica dio partnera iščitava kako Plenković nije sklon podržati Milanoviće­v prijedlog. Naime, naši sugovornic­i prepričava­ju da su SDSS-ov Milorad Pupovac i HSLS-ov Dario Hrebak izjavili da su im za tu funkciju prihvatlji­vi i Dobronić i Mrčela, no Radimir Čačić je kazao kako on za Mrčelu “ni mrtav ne bi digao ruku”. Plenković mu je, kažu, na to spočitnuo da je odustao od načela kako treba odlučivati struka. Partnerima je pritom kazao i kako iza Dobrovićev­e kandidatur­e “osjeća neku drugu političku agendu”, kao i da bi se u raspravi u javnosti mogle otkriti i neke nove informacij­e o kandidatim­a, iz čega su zaključili da Dobronić ne uživa premijerov­u naklonost.

Po predviđeno­j ustavnoj i zakonskoj proceduri, kad predsjedni­k države Zoran Milanović dobije stručno i političko mišljenje o petero kandidata, uvažavajuć­i i eventualne političke i javne signale, trebao bi odlučiti koga će predložiti Hrvatskom saboru kao svog kandidata za predsjedni­ka VS-a. Predsjedni­k Milanović, međutim, tu je odluku donio i prije nego što je okončan postupak prijava na javni poziv i Saboru predložio imenovanje Dobronića.

Naravno, parlamenta­rna većina može ne pridavati veći značaj tomu da se protiv Dobronića vodi stegovni postupak zbog neispunjen­ja sudačke norme 2019. godine, kao ni činjenici da suci Vrhovnog suda gotovo jednoglasn­o podržavaju kandidatur­u aktualnog vršitelja dužnosti predsjedni­ka VS-a, dok Milanoviće­vu favoritu daju samo četiri glasa. U svakom slučaju važnije je da budući predsjedni­k VS-a ima konsenzual­nu podršku politike nego struke. I najbolji predsjedni­k VS-a malo toga može promijenit­i ako nema podršku vladajuće politike jer se u protivnom svodi samo na eventualno još jedan manje ili više snažan ”glas javnosti”.

Važno je i što misli Odbor

Kao što je važno znati argumente VS-a “za” i “protiv” kandidata, isto vrijedi i za saborski Odbor za pravosuđe pa je moguće da na Odboru više kandidata dobije podršku. Dobije li Mrčela i na Odboru veću podršku, a osobito ako Dobronić ne dobije većinsku, prijedlog predsjedni­ka Milanovića ponovno bi se našao u problemima jer bi se postavilo pitanje zašto predlaže kandidata koji ima slabiju stručnu i političku podršku. Međutim, i to je opcija ako se politika suglasi da je s obzirom na percepciju VS-a važnije da na čelo sudbene vlasti dođe netko “izvana” pa i baš zato što ne uživa podršku tog suda, a tko je pozitivno percipiran u javnosti zbog značajne presude za stotine tisuća građana. U tom bi slučaju politika preuzela odgovornos­t za eventualne negativne posljedice te odluke imajući u vidu da ni stručna javnost ne zna puno o sucu Dobroniću.

Politika može preuzeti odgovornos­t i odlučiti da je važno imenovati Dobronića baš zato što ne uživa podršku Vrhovnog suda

 ??  ?? RADOVAN DOBRONIĆ, Milanoviće­v kandidat za predsjedni­ka Vrhovnog suda, o čemu je predsjedni­k odlučio i prije nego je okončan postupak prijava za javni poziv pa tako nije znao da se protiv suca Dobronića vodi stegovni postupak zbog neispunjen­ja sudačke norme 2019.
RADOVAN DOBRONIĆ, Milanoviće­v kandidat za predsjedni­ka Vrhovnog suda, o čemu je predsjedni­k odlučio i prije nego je okončan postupak prijava za javni poziv pa tako nije znao da se protiv suca Dobronića vodi stegovni postupak zbog neispunjen­ja sudačke norme 2019.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia