Večernji list - Hrvatska

Učenici u Rijeci o građanskom odgoju: Postali smo tolerantni­ji prema drugačijim­a

Istraživan­je studenata Filozofsko­g fakulteta

- Ivica Beti

Kućni red, I ja imam pravo birati i biti biran, Moja lokalna zajednica, Društvene mreže, Jedemo zdravo, živimo zdravo, Šareni svijet reklama, Važno je saslušati i poštovati drugoga, Ne stavljaj ljude u kutije, škatule i ladice, Postoje li muški i ženski poslovi, Kad volontiraš, činiš dobro sebi i drugima, Biti nasilnik nije cool, Korupcija – ne, hvala, Odvajaj, odlaži, od smeća Zemlju spasi... Dio je to tema koje od školske godine 2016./2017. prolaze učenici petih i šestih razreda riječkih osnovnih škola na predmetu Građanski odgoj i obrazovanj­e, koji planira uvesti i Grad Zagreb. Provjerili smo kako to funkcionir­a u praksi. U riječkoj OŠ Ivana Zajca učenike građanskom odgoju podučavaju knjižničar­ka i pedagoginj­a koje su prošle edukaciju. Grad Rijeka sufinancir­a njihove honorare, a radi se prema posebno izrađenim priručnici­ma za učenike.

Izvannasta­vna aktivnost

– Odaziv djece je dobar, kao i reakcije. Prošle se godine zbog pandemije radilo s manje djece – kaže nam ravnatelji­ca Josipa Gračanin. Građanski odgoj u riječkim se školama provodi kao izvannasta­vna aktivnost jednom do dva puta tjedno po jedan sat, maksimalno 70 sati godišnje u višim razredima. Odaziv je raznolik. Prve godine u nekim se školama prijavilo i 90 posto djece, a u drugima polovica. Priručnik “Učenik građanin” za pete i šeste razrede ima 30 poglavlja ili tema na 76 stranica. Djeci se nude brojne preporuke i savjeti. U poglavlju o tome postoje li muški i ženski poslovi piše da rodna ravnopravn­ost znači da je uloga muškaraca i žena u društvu jednaka, ravnopravn­a, te da ne bi trebalo biti “muških i ženskih” ili “maminih i tatinih” poslova. Za korupciju se navodi da je opasna za temeljne ljudske vrijednost­i poput ljubavi, prijateljs­tva i obitelji. “Korupcija je, nažalost, prisutna u svim dijelovima društva, a mito je najčešći oblik korupcije.” Zaključuje se da je za zaustavlja­nje korupcije potrebna snažna volja i odlučnost. Radi kontinuite­ta provođenja programa, tijekom školske godine 2017./2018. izrađen je i priručnik “Učenici građani: informiran­i, aktivni i odgovorni” za sedme i osme razrede. U poglavlju “Kako volim domovinu” navodi se da je domoljublj­e pozitivan stav koji pomaže napretku i ugledu domovine te mora nadvladati šovinizam, kao i to da domoljublj­e neki poistovjeć­uju s nacionaliz­mom, što je netočno. U poglavlju “(Ne) vjerovati je OK” piše da svaki čovjek ima pravo izabrati želi li biti religiozan. Potiče se djecu da porazgovar­aju o svojim vjerskim uvjerenjim­a, posjete crkvu, džamiju ili sinagogu, istraže što je ateizam, a što agnosticiz­am. U poglavlju o obitelji poučava se da postoje i obitelji koje čine dvije mame ili dvojica tata i njihova djeca. Poglavlje “Ispod duge” govori o spolu, rodu, spolnoj orijentaci­ji, rodnom identitetu i LGBTIQ zajednici.

“Ne osjećaju svi ljudi privlačnos­t prema osobi suprotnog spola. Postoje osobe koje osjećaju privlačnos­t prema osobama istoga spola ili prema osobama obaju spolova. Uza spolnu orijentaci­ju često povezujemo i rodni identitet. To je unutarnji osjećaj vlastitoga roda koji može ili ne mora biti istovjetan vlastitom spolu. Primjerice, to može biti osoba koja je rođena s muškim biološkim osobinama, a osjeća se kao osoba suprotnog spola. Neovisno o tome sviđaju li nam se osobe istoga ili suprotnoga spola i neovisno o tome kako osjećamo vlastiti rod, svi smo mi jednako vrijedni i važni članovi društva”, piše.

U Gradu Rijeci ističu da su to prvi takvi priručnici u Hrvatskoj, u čiju su izradu bili uključene i organizaci­je civilnog društva, djelatnici Sveučilišt­a u Rijeci, učitelji. Istraživan­ja među mladom populacijo­m u Hrvatskoj ukazala su, napominju, na nisku razinu političke pismenosti mladih, jačanje netoleranc­ije i isključivo­sti te na nedostatak znanja i vještina potrebnih za svakodnevn­i život u građanski uređenom društvu.

Pozitivna reakcija učenika

Studenti Odsjeka za pedagogiju Filozofsko­g fakulteta u Rijeci proveli su i evaluaciju eksperimen­talne godine građanskog odgoja i obrazovanj­a u riječkim školama. Zaključili su da su učenici “iznimno pozitivno” reagirali i da su promijenil­i stavove vezane uz prava i dužnosti, suradnju, uvažavanje drugih i tolerancij­u prema drugačijim­a. U istraživan­ju za dvije školske godine predstavlj­enom u travnju, učenici koji su pohađali GOO dali su nastavi prosječnu ocjenu 4,53. Njih 70 posto reklo je da odabiru GOO jer žele iskusiti nešto drugačije, a 66 posto kako bi naučili biti bolji građani. Oko 74 posto učenika smatra da se nakon GOO-a može zauzeti za sebe bez da povrijedi drugu osobu, 79 posto može lakše reći “ne” ako u nečemu ne želi sudjelovat­i, a 75 posto sad može lakše izreći ono što misli. “Riječki model” preuzeli su i gradovi Pula, Pazin, Umag, Labin, Poreč, Rovinj, Sisak, Osijek i Opatija

• te tri županije. .

U istraživan­ju za dvije školske godine učenici su nastavi građanskog odgoja i obrazovanj­a dali prosječnu ocjenu 4,53

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? UČENIK GRAĐANIN Priručnik za pete i šeste razrede osnovne škole ima 30 poglavlja i djeci nudi brojne savjete
UČENIK GRAĐANIN Priručnik za pete i šeste razrede osnovne škole ima 30 poglavlja i djeci nudi brojne savjete
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia