Večernji list - Hrvatska

Bakić: Moramo unaprijedi­ti program za građanski odgoj

-

Od izvannasta­vne aktivnosti koja se trebala uvesti ove godine u zagrebačke zainteresi­rane škole pa do jučer proglašeno­g pilot-projekta koji će se testirati tek u drugom polugodišt­u, a u škole uvoditi 2022./2023. godine, tako je ukratko završila ideja zagrebačko­g gradonačel­nika Tomislava Tomaševića o uvođenju dodatnog građanskog odgoja. I nije to ublažavanj­e, koje je jedino moguće i koje se ne može pratiti uvođenjem izvannasta­vne aktivnosti po ispisanim programima bilo koga i na bilo kojem sadržaju, naročito ne onom koji ne prati propisane ishode kurikuluma već postojećeg građanskog odgoja koji je obvezan i koji je uveden u svim školama. Sve to jučer nije objasnio sam gradonačel­nik, već je ručnu s građanskim odgojem povukao Damir Bakić u ime Možemo! i Zagreb je NAŠ! Kazao je Bakić da će prvo morati unaprijedi­ti program za građanski odgoj, onda će organizira­ti edukacije za nastavnike pa ga tek tada uvesti u škole.

– Moramo donijeti kurikulume u suradnji s ekspertima. Namjeravam­o provesti odgovaraju­ća osposoblja­vanja i edukaciju nastavnika. Odabrane teme i metode kanimo testirati u odabranim školama u drugom polugodišt­u ove školske godine. Proces će koordinira­ti novo povjerenst­vo koje će odabrati gradonačel­nik – rekao je Bakić. Da im je važno ujednačava­nje kvalitete rada u školama, poručila je SDPova Tanja Djaković. Ipak, ako ovo vodstvo doista želi ujednačiti kvalitetu rada škola, onda, osim građanskog odgoja, treba uvesti i sve ostale međupredme­tne teme kao zasebne izvannasta­vne aktivnosti jer i predmet zdravlja i poduzetniš­tva ima jednak značaj kao i građanski odgoj.

– Dalje idemo vrlo oprezno, postupno i temeljito, za to nam treba nešto vremena kako bismo 2022. mogli krenuti s provjereni­m materijali­ma – rekla je Tanja Djaković.

 ??  ?? Jučer na konferenci­ji za novinare - Ivan Račan, Tanja Djaković i Damir Bakić
Jučer na konferenci­ji za novinare - Ivan Račan, Tanja Djaković i Damir Bakić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia