Večernji list - Hrvatska

Moj progon tražio je Milanović jer sam ga nazvao psihopatom

Davor Jelavić iznio obranu u aferi Nadstrešni­ce:

- Ivana Jakelić

Što je zajedničko navodnoj medijskoj hajki protiv Milana Bandića, Zoranu Milanoviću, Ranku Ostojiću, policiji, USKOK-u, UDBI i Večernjako­voj biciklijad­i? Ništa. No sve navedeno u svojoj obrani spomenuo je Davor Jelavić, bivši pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljs­tvo, komunalne poslove i promet Zagreba. On je jedan od optuženika u aferi Nadstrešni­ce u kojoj je Grad Zagreb, prema optužnici, oštećen za 12 milijuna kuna. Nakon što je u siječnju suđenje počelo ispočetka, na red su došle i obrane optuženika.

Može se braniti kako hoće

Jelavić je prvi iznio obranu, a u njoj je najmanje govorio o onome za što ga se tereti, na što ima pravo jer se može braniti kako želi.

– Ovaj postupak produkt je medijske hajke koja je pokrenuta protiv Milana Bandića, gradskog poglavarst­va i izvršne vlasti Grada Zagreba, a kontrolira­na je od oporbenih vijećnika u Skupštini i od današnje političke vlasti. Bio sam pročelnik, a tada je počeo i progon Bandića koji je pokrenuo PNUSKOK pod nadzorom Zorana Milanovića i Ranka Ostojića. U svibnju 2013. novinar Večernjeg lista upitao me što mislim o Milanoviću kao gubitniku izbora, a iako sam znao da se radi o opasnoj i zločestoj osobi, kazao sam da tog psihopata treba maknuti s čela SDP-a. Tom nepromišlj­enom izjavom na sebe sam navukao poseban bijes Milanovića. Kao premijera su ga pitali zašto mjerodavna tijela ništa ne čine kako bi se istražila korupcija u Zagrebu. Odgovorio je da kao premijer ne može ništa osim govoriti te da sigurno neće kao njegovi prethodnic­i nalagati istrage. Ustvrdio je da je to posao tijela progona. A time je zapravo naložio tim tijelima da krenu u moj progon – kazao je Jelavić.

A taj progon, kako je kazao, počeo je s tim što ga je policija stavila pod nadzor jer ga je, tvrdi, pratila i prisluškiv­ala. Tvrdi da su mu stalno dolazili u kuću pod izlikom provjere dozvola za oružje koje posjeduje, a da je žrtva progona, Jelavić je zaključio i iz činjenice da je, kako je kazao, Porezna uprava istražival­a porijeklo njegove i imovine njegove obitelji. Kazao je da ih je posebno zanimalo zemljište koje je njegova supruga kupila od Zagrebačke nadbiskupi­je.

– Stalno su me zvali i ispitivali o predmetima o kojima ništa ne znam. Nakon što je Bandić uhićen, zanimalo ih je jesam li kontaktira­o s njim, a tada sam stavljen pod tajni nadzor. Primjenjiv­ali su razne metode kako bih im nešto rekao o Bandiću te su mi govorili da ću, ako im kažem, dobiti i lakšu optužnicu. Na kraju želim spomenuti i pokušaj moje fizičke likvidacij­e za vrijeme Večernjako­ve biciklijad­e u lipnju 2013. kada su me srušila dvojica maskiranih biciklista zbog čega sam imao potres mozga i četiri slomljena rebra – naveo je Jelavić.

I Udba ima veze

Postupak protiv sebe usporedio je s postupkom koji je, kako je kazao, 1949. Udba vodila protiv njegova oca i brata.

– Nakon toga je mojoj obitelji oduzeto ime i prezime i 50 godina zvali su nas bandom. Tako je i meni tužitelj prije osam godina oduzeo ime i prezime te me je izopćio iz društveno korisnog rada jer nitko ne želi surađivati s nekim koga zovu vođom zločinačko­g udruženja – kazao je Jelavić ustvrdivši i da neće odgovarati na pitanja tužitelja jer mu je “nanio previše boli, tuge, štete i poniženja.”

Jelavić: Ovaj postupak produkt je medijske hajke koja je pokrenuta protiv Bandića

 ??  ?? DOK JE JEDNA KRADLJIVIC­A masirala ili mjerila tlak, druga je otuđivala novac, nakit i druge vrijedne predmete
DOK JE JEDNA KRADLJIVIC­A masirala ili mjerila tlak, druga je otuđivala novac, nakit i druge vrijedne predmete
 ??  ?? U AFERI NADSTREŠNI­CE Jelavića i ostale se tereti da su Grad Zagreb oštetili za 12 milijuna kuna
U AFERI NADSTREŠNI­CE Jelavića i ostale se tereti da su Grad Zagreb oštetili za 12 milijuna kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia