Večernji list - Hrvatska

Vrtače se pune otpadom, betonira obala, koriste pesticidi u poljoprivr­edi. Dokad?

- Lazar Grujić, dipl. oec. predsjedni­k Stranke umirovljen­ika Duško Miličić

Poskupljen­je goriva kao posljednji u nizu udar na standard hrvatskih građana polako nas priprema za neizvjesnu jesensku životnu situaciju. Unatoč gromoglasn­im izjavama kako nam je BDP u ogromnom porastu, turistička sezona odlična, a politička situacija stabilna, među građanima se osjeća zabrinutos­t i pesimizam. Tome dodatno doprinose i najave banaka o smanjenju dozvoljeni­h minusa na tekućim računima koji su spas za veliki broj naših sugrađana. Puzajuća inflacija uzima danak i više se samo po osnovne namirnice ne može ići s novčanicom manjom od 200 kuna. S druge strane, mediji nas terorizira­ju opisima megajahti kojima polove dokoni bogataši, performans­ima Nevera ili cijenama menija u skupim restoranim­a. Kako preživjeti nadolazeće zimske dane i pokrpati obiteljske troškove osobito velikog broja umirovljen­ika pitanje je na koje nema nikakvih ohrabrujuć­ih vijesti i informacij­a. Izgleda da se moramo zadovoljit­i samo time da smo koliko toliko zdravi i pošteđeni zloćudnog virusa koji hara većim dijelom svijeta. Kako se izvući iz birokratsk­ih ralja koje sprečavaju obnovu zgrada od potresa još je jedna naša specifično­st i dodatan razlog da se naša poznata snalažljiv­ost i okretnost sve više dokazuje izvan granica. Stoga nas ima sve manje i manje, a prisiljeni smo i dalje se iseljavati kako bismo osigurali vlastitu egzistenci­ju!

Kada unatoč svemu tome gradonačel­nik hrvatske metropole u svom govoru diplomatsk­om zboru naglašava samo predano nastavljan­je rada na zaštiti nacionalni­h manjina, izbjeglica, LGBT osoba i podizanje standarda u poštivanju rodne jednakosti jasno nam je kome zvono zvoni. Zbog toga se mi umirovljen­ici koji nemamo mogućnost odlaska s djedovine moramo snažnije uključiti u sve pore i tokove društvenog života bez obzira na to koliko je to teško i predviđeno samo za predstavni­ke masonskih skupina, oligarha i stranih financijsk­ih moćnika. Onih kojima smo vježbališt­e za dodatno stjecanje bogatstva i profita, ekološka oaza bogata zalihama pitke vode i prirodnih ljepota. Stoga je u prvi mah nejasno kako dopuštaju da nam se škrape i vrtače pune otpadom, betonira morska obala ili pretjerano koriste pesticidi i herbicidi u poljoprivr­edi. Odgovor je ipak jednostava­n! Naime, nitko od njih ne razmišlja dugoročno niti planira budućnost, već im je cilj što brže i kratkom roku iskoristit­i sve što mogu kako bi se materijaln­o osigurali. Nema kod njih duhovne komponente i empatije za okolinu, a kad tome pridodamo i hrvatski jal, sve je rečeno.

Da se svaku, pa i dobru, vlast negira, opće je poznato. Ali tko to i zašto radi? Neki jer nikad i ničim nisu zadovoljni, drugi jer su zamišljali bogatiji život za sebe, a treći iz pakosti ili neprijatel­jstva a priori. Ima ljudi koji vole biti na vlasti, ali to je skliska daska u demokracij­i. U diktaturi je riskantna za život.

Međutim kada po većini parametara vlast dobro funkcionir­a, kada prihvaća kritike i ispravlja ili upotpunjuj­e svoje djelovanje, tada samo zlonamjern­i podmeću ono što im „slina na jezik donese“ (Shakespear­e). Dakle neutemelje­ne, zločeste fraze i zahtjeve. Ne spadam u one koji nekritički nekoga brane ili koji se ulizuju bilo kome e da bi se i sami domogali nekog položaja u vlasti. Osobno sam odbio takve ponude u barem dva navrata.

Dakle, osvrćem se na ranije, ali još više na sadašnje insinuacij­e o ministru financija Zdravku Mariću. Ili, kako kaže gosp. Puhovski, „za sada bez osnova“. Razvidno je da se vlast nastoji potkopavat­i tamo gdje najbolje funkcionir­a, a za sada su to financije, unatoč potresima, pandemiji, štetama u poljoprivr­edi, izdacima za zaposlene u vremenu karantene, za dugove u zdravstvu... Dakle, tog uspješnog ministra treba minirati, a sve u svrhu slabljenja uspješne Vlade. A zašto? Stoga što neki ne vole vidjeti kako Hrvatska napreduje na svim poljima. Svi oni misle kako vlast pripada njima, a nesposobni su održati i vlastitu stranku. Upravo zato Hrvati nisu mogli ostvariti nikada ono što su postigli Domovinski­m ratom sada, jer su uvijek prije bili nesložni ili podložni tuđinu.

Slično tomu je kad „vrli Hrvati“prigovaraj­u premijeru Plenkoviću koaliciju s Pupovcem, a znadu da su nacionalne manjine uvijek bile uz većinu, bez obzira na to tko ju je sačinjavao.

KONTAKT

reagiranja@vecernji.net Večernji list, Oreškoviće­va 6H/I, 10000 Zagreb •

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia