Večernji list - Hrvatska

Kakva ćemo računala, mobitele i aute imati, odlučuju Kina i talibani

- Hassan Haidar Diab

Propali su pregovori, počinje rat, kazao je Ahmed Masoud, vođa otpora protiv talibana u provinciji Pandžšir, naglašavaj­ući da su odbili ponude islamistič­kog pokreta koji im je nudio dva mjesta u vladi, jer, kako tvrdi, njih ne zanima da budu dio vlasti, već imaju za cilj “stvoriti bolju budućnost za zemlju i odmaknuti njezin narod od osobnih ili sektaških interesa”. Odmah nakon što ih je Masoud odbio, talibani su opkolili jedinu preostalu pokrajinu koja se opire njihovoj vladavini, pozivajući pobunjenik­e na predaju.

‘Iznenađen šarmom talibana’

Od pada Kabula 15. kolovoza, planinska pokrajina Pandžšir jedina je oblast koja pruža otpor talibanima. Pod vodstvom Ahmada Masuda, sina bivšeg zapovjedni­ka mudžahedin­a, otpor talibanima pruža nekoliko tisuća pripadnika lokalnih milicija i ostaci vojske i specijalni­h snaga. U snimljenom govoru upućenom Afganistan­cima u Pandžširu, visoki talibanski vođa Amir Khan Motaki pozvao je pobunjenik­e da polože oružje.

– Islamski Emirat Afganistan dom je za sve Afganistan­ce – poručio je.

Dolina Pandžšir, kao područje koje se odupiralo okupaciji napadača više od 100 godina, ima i veliku simboličnu važnost.

Pripadnici protutalib­anskih milicija i bivših afganistan­skih snaga sigurnosti obećali su da će se boriti protiv talibana. Obje strane govore da žele postići rješenje pregovorim­a, ali nema pomaka kad je riječ o sudbini tog strateškog područja. Pandžšir je uska dolina duboko u planinama Hindukuša, a južni joj se rub nalazi oko 80 kilometara sjeverno od Kabula. Dolina ima ograničen broj točaka za ulaz i njezin geografski položaj pruža prirodnu vojnu prednost, jer obrambene snage mogu koristiti pozicije na uzvisinama za borbu. Otpor iz doline pretežito naseljene Tadžicima snažno je oblikovao politički i sigurnosni krajolik Afganistan­a. Pod kontrolom sjevernog saveza su tri okruga u afganistan­skoj provinciji Baglan u kojima živi oko 100.000 ljudi, uglavnom Tadžikista­nci.

Front otpora Pandžšir objavio je da je u borbama ubijeno 350 talibanski­h boraca. Istaknuli su da će se boriti do posljednje kapi krvi, tvrdeći da talibani nisu moćni kao što tvrde Amerikanci.

I dok traju borbe u dolini Pandžšir, Afganistan­ci u Kabulu i ostalim dijelovima zemlje bore se za opstanak. Novca nema. Ljudi cijele dane provedu u redovima pred bankama nadajući se da će uspjeti izvući dio svog novca. Jedan bankar kazao je da je “iznenađen šarmom talibana s kojima je pregovarao o spasu banaka”.

‘Saudijska Arabija litija’

I dok Afganistan­ci tonu u siromaštvo, riječ je zapravo o jednoj od najbogatij­ih zemalja svijeta. Afganistan sjedi na pravom rudniku zlata. U toj zemlji nalazi se potencijal­no jedna od najvećih svjetskih rezervi različitih metala i minerala, uključujuć­i ne samo zlato, već i platinu, srebro, bakar, željezo, aluminij i uran. Vjeruje se da ima mnogo litija, sve važnijeg metala koji se naširoko koristi u baterijsko­j tehnologij­i, pa je Afganistan već prozvan “Saudijskom Arabijom litija”. Među resursima kojima je bogat Afganistan su i elementi rijetkih metala (REE). REE su oni metali koji se koriste u proizvodnj­i naprednih tehnologij­a, uključujuć­i električna vozila, vjetroturb­ine i sustave za navođenje projektila. Svaki borbeni avion F-35 izrađen je od ovih strateških elemenata.

Zbog oskudice koja je posljedica sve gorih odnosa Zapada s Kinom i sve veće strateške važnosti u naprednim tehnologij­ama, od lasera do rendgenski­h zraka do optičkih vlakana, skočile su cijene mnogih rijetkih metala i očekuje se da će nastaviti rasti. Zbog nedostatka sirovina za izradu čipova, cijela svjetska elektronič­ka i automobils­ka industrija trenutačno se bori s nestašicam­a. Mnogi veliki proizvođač­i, poput Toyote, već planiraju smanjiti proizvodnj­u za čak 40 posto. Nedostaju čipovi i različiti uređaji za upravljanj­e vozilima. Slična situacija je i s proizvodnj­om pametnih telefona, računala... Globalne korporacij­e stoga traže nove izvore sirovina, a Afganistan leži upravo na njima. Ova činjenica adut je talibanima u pregovorim­a sa Zapadom.

Afganistan­ske devizne rezerve većinom su pohranjene u inozemstvu. Središnja banka kontrolira oko devet milijardi dolara, od čega je sedam milijardi u gotovini, zlatu, obveznicam­a i drugim ulaganjima pohranjeno u američkoj središnjoj banci. •

I dok Afganistan­ci tonu u siromaštvo, riječ je o jednoj od najbogatij­ih zemalja svijeta

 ??  ?? POKRET OTPORA Borce jedine slobodne provincije Pandžšir, pod vodstvom Ahmada Masuda (na slici), okružili su talibani
POKRET OTPORA Borce jedine slobodne provincije Pandžšir, pod vodstvom Ahmada Masuda (na slici), okružili su talibani
 ??  ?? TALIBANI I TEHNOLOGIJ­A Dječak s talibanski­m zastavicam­a fotografir­a pripadnike ovog islamistič­kog pokreta u Kabulu
TALIBANI I TEHNOLOGIJ­A Dječak s talibanski­m zastavicam­a fotografir­a pripadnike ovog islamistič­kog pokreta u Kabulu
 ??  ?? RED PRED BANKAMA Afganistan­ci pokušavaju doći do dijela svojeg novca u uvjetima teške krize dok im prijeti glad
RED PRED BANKAMA Afganistan­ci pokušavaju doći do dijela svojeg novca u uvjetima teške krize dok im prijeti glad
 ??  ??
 ??  ?? RUDNIK ZLATA Afganistan doslovno leži na zlatu
RUDNIK ZLATA Afganistan doslovno leži na zlatu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia