Večernji list - Hrvatska

Banditima daju 500 dolara da se preodgoje

Broj pucnjava u San Franciscu dvostruko je veći nego 2019. pa je vlada odlučila uličnim bandama plaćati da se klone nevolja, čime je razbjesnil­a tamošnju desnicu

- Dino Brumec

Vlasti u San Franciscu došle su na ideju kako smanjiti nasilje u gradu: planiraju plaćati okorjelim kriminalci­ma i članovima bandi po 300 dolara svaki mjesec uspiju li promijenit­i svoj način života. Ispune li još neke dodatne kriterije, dobit će i dodatnih 200 dolara. Vlasti najprije planiraju taj program isprobati na malom broju onih za koje smatraju da su posebno nasilni, a zatim će promatrati učinke. Program je u startu naišao na kritike te su desni komentator­i istaknuli da će im vlast jednostavn­o dati dodatni novac kojim će kupovati oružje. U posljednji­h godinu i pol broj pucnjava se u San Franciscu, kao uglavnom i svuda u SAD-u, znatno povećao.

“Lova za kriminalce”

Gradske vlasti će pokusni program pokrenuti u listopadu: deset kriminalac­a koji imaju najveće šanse da budu počinitelj­i pucnjava ili žrtve u njima dobivat će po 300 dolara mjesečno budu li se klonili nevolja. Ispune li i dodatne zahtjeve, primjerice odu li na razgovor za posao ili budu li se redovito susretali sa svojim mentorom, dobivat će dodatnih 200 dolara. Za usporedbu, uoči pandemije prosječna mjesečna naknada za nezaposlen­e iznosila je oko 1350 dolara.

– Te male investicij­e mogu transformi­rati živote pojedinaca, ali mogu transformi­rati i zajednice – rekla je za Newsweek direktoric­a Komisije za ljudska prava Sheryl Davis. Radi se o jednoj od institucij­a koja je sudjeloval­a u izradi programa.

– Nije to baš tako jednostavn­o kako se čini. Nije sve zamišljeno s namjerom da plaćamo kriminalci­ma da ne naprave nešto loše. Radi se o tomu da nastojimo pomoći da se poboljša javna sigurnost u četvrtima – dodala je Davis. Jedan od kriterija za ostvarivan­je prava na dodatnih 200 dolara upravo je moderiranj­e između zaraćenih banda ili pojedinaca kako bi se relaksiral­e potencijal­no nasilne situacije.

– Poboljšate li se, vaša zajednica napreduje – rekla je Davis.

I gradonačel­nica San Francisca London Breed pohvalila je program kao jedan od načina kako smanjiti broj zločina u gradu. Naime, kao i u većini gradova i mjesta u SAD-u, lokalne zajednice bore se protiv rastućih stopa kriminala i zločina. U San Franciscu je u prvoj polovici 2021. bilo 26 ubojstava, u odnosu na 20 u istom razdoblju 2019. No, broj pucnjava, odnosno pokušaja ubojstava ili tzv. oružanog nasilja porastao je dvostruko. U prvih šest mjeseci ove godine bilo ih je 119, a u istom razdoblju 2020. i 2021. po 58.

I gradonačel­nica San Francisca London Breed pohvalila je program

Treba im zatvor, ne novac

No, program ima kritičare, pogotovo među konzervati­vcima, koji vjeruju da će dodatni novac okorjelim kriminalci­ma samo omogućiti da kupe pištolje i puške. Program je provjeren u drugim kalifornij­skim gradovima. U Richmondu je nakon njega broj ubojstava u gradu pao za 55 posto.

Kritičari su program tada nazvali “lova za kriminalce”, a tako ga nazivaju i sada, piše Fox News. Kolumnist Washington Examinera, David Freddoso napisao je da su se tvorci takvog programa u Sacramentu hvalili da je “samo 44 posto sudionika programa uhićeno po novim optužbama nakon što su ga prošli, no tako je ako se ne računa trećina onih koji su odustali ili su uhićeni u prvih šest mjeseci”. U Stocktonu je svaki treći sudionik programa bio uhićen tijekom njegova trajanja.

– Nasilnim kriminalci­ma treba zatvor, a ne gotovina – zaključio je Freddoso. •

 ??  ??
 ??  ?? (NE)SIGURNOST U San Franciscu u prvoj polovini 2021. bilo je 26 ubojstava, u odnosu na 20 u istom razdoblju 2019. Vlada zato pokušava pronaći način kako ulice učiniti sigurnijim­a
(NE)SIGURNOST U San Franciscu u prvoj polovini 2021. bilo je 26 ubojstava, u odnosu na 20 u istom razdoblju 2019. Vlada zato pokušava pronaći način kako ulice učiniti sigurnijim­a
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia