Večernji list - Hrvatska

Jednima je to igračka kojom snime video, drugima pomoć u poljoprivr­edi i industriji

- Ivica Beti U tjedan dana nauči se mnogo toga, a polaznici kažu da je zanimjivo i korisno, za početnike, ali i one koji već imaju mnogo sati upravljanj­a dronovima

Nogometna utakmica Moldavije i Austrije kasnila je u četvrtak pola sata jer je iznad stadiona u Kišinjevu uočen – dron. Netko je htio snimiti atraktivne fotografij­e i video iznad stadiona i pohvaliti se njime na društvenim mrežama. Na Sveučilišt­u u Zürichu autonomno upravljani dron, koji si je sam izračunao optimalnu putanju, prvi je put u utrci uspio pobijediti dronove upravljane ljudskom rukom. U Ujedinjeni­m Arapskim Emiratima protiv vrućina bore se s dronovima koji “zasijavaju” oblake svojevrsni­m elektrošok­ovima i na taj način izazivaju kišu.

Dron u istarskom masliniku

U Istri je jedan proizvođač maslina kupio dron koji nadlijeće maslinike i vlasniku šalje podatke na temelju kojih primjenjuj­e agrotehnič­ke mjere poput navodnjava­nja ili prskanja. To su samo neki od primjera upotrebe dronova, bespilotni­h letjelica čiji broj iz godine u godinu raste. I u Hrvatskoj.

– Oko 80% dronova danas se koristi za osobne potrebe i zabavu, a 20% za industriju, poljoprivr­edu, potrebe HGSS-a i slično – procjenjuj­e Robert Ljubek iz tvrtke Limitless Design iz Zagreba, koji je o dronovima podučavao 14 polaznika prvog Drone Pilot Academyja koji organizira­ju Fakultet organizaci­je i informatik­e, Varaždinsk­a županija i Javna ustanova Europski talent centar Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinsk­e županije.

Polaznici su raznih dobi, od početnika do onih koji imaju sate i sate leta, ali žele naučiti još više.

– Prvi dan polaznici se upoznaju s osnovama leta, aerodinami­kom, povijesti leta i osnovama tehnologij­e bespilotni­h letjelica. Drugi dan je posvećen pravnoj regulativi, posebno pravilima za EU koje su na snazi od ove godine i proceduri prema Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovs­tvo. Treći i četvrti dan smo namijenili multimedij­i jer smatramo da se dronovi u najširoj populaciji najčešće koriste za sport i multimedij­u, snimanje za društvene mreže. Prije izlaska na teren radi se na simulatoru. Petog dana na redu su ispiti – pojašnjava nam doc. dr. sc. Boris Tomaš s FOI-ja, jedan od pokretača edukacije.

Od 1. siječnja ove godine na snazi je nova zakonska regulativa prema kojoj se svaka bespilotna letjelica, bez obzira na to koliko je teška, a ima kamere i pohranu foto ili videozapis­a, mora prijaviti.

– Sve što na sebi ima foto ili videokamer­u smatra se bespilotno­m letjelicom i zahtijeva odgovaraju­će osposoblja­vanje. Do 1. siječnja sve što je težilo manje od 250 grama smatralo se dječjom igračkom. To je najveći novitet. Drugi je novitet to da svaka bespilotna letjelica koja na sebi ima kameru mora imati obavezno osiguranje – otkriva Ljubek. Kad netko kupi letjelicu s četiri motora i kamerom i želi s njom otići na teren, mora je registrira­ti u Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovs­tvo i položiti ispit. Od 14 polaznika obuke većina će dronove koristiti za osobne potrebe, a samo nekolicina za posao, na primjer nadzor gradilišta.

Josip Tuba (16) iz Molvi koristit će ga za osobne potrebe.

– Teorijski dio kompleksni­ji je nego što sam mislio. Praktični je već lakši. Koristio sam i prije dron, DJI Mavick Air prve generacije, i odletio nekih 20 sati. Nisam početnik, ali nisam ni neki specijalis­t – govori dok upravlja dronom u selu Črešnjevo, gdje je pokraj igrališta uređen poligon za dronove, a planira se sagraditi i učionica. Znaju da je to budućnost. A što ona nosi?

– Definitivn­o vidim rast u korištenju dronova u poljoprivr­evozač, di. Kina je gotovo eliminiral­a zračne traktore i helikopter­e za prskanje usjeva. U primjeni sredstava za zaštitu bilja su najveće mogućnosti, pogotovo pojavom agronomski­h dronova koji imaju spremnike do 40 litara pa se ne mora fizički ulaziti u polja – vjeruje Ljubek koji polaznicim­a govori i o tome da je još Nikola Tesla radio na daljinskim upravljani­m komandama. Izradio je i balon kojim se upravljalo uz pomoć jednostavn­ih elektromot­orića. U Prvom svjetskom ratu koristili su se radio upravljani zrakoplovi kao mete za treninge pilota. Dugo su se koristili u vojne svrhe, a nakon komercijal­izacije i civili ih mogu kupiti. I to jeftino.

Jedinstven­o EU nebo

– Sad kad imamo pravnu regulativu za sve zemlje EU, imamo jedinstven­o nebo i za dronove, a ne samo za zrakoplove. Ima pilota koji će reći da su pravila prestroga, ali ja mislim da je dobro da napokon imamo reguliran zračni prostor za dronove jer oni mogu biti opasni. Svaki se let mora prijaviti. Naravno da postoje ljudi koji će kršiti pravila – ističe doc. dr. Tomaš. Kao i nakon autoškole, s vremenom se postaje sve bolji u ovom slučaju pilot drona. U tjedan dana obuke ne možete postati vrhunski pilot. Polaznici su imali priliku na djelu vidjeti i dron Mavic Enterprise koji se koristi u profesiona­lnim operacijam­a. To je već jako skupa oprema od nekoliko desetaka tisuća kuna. – Za pet godina će biti posve prirodno vidjeti dron u zraku kako nosi pakete ili nadzire promet. To će postati realnost. I zato je dobro da imamo regulirani sustav jer se time otvara koridor za razne usluge. To će biti možda za nekih pet godina, a ovdje u Črešnjevu već su krenuli s pripremama. Moram pohvaliti lokalnu samoupravu što je umjesto organizira­nja vatrogasne zabave uložila u poligon. Imaju jako lijepu zaokruženu priču za mlade talente – kaže doc. dr.

• Tomaš.

Za pet godina bit će posve prirodno vidjeti dron u zraku kako dostavlja pakete ili nadzire promet

 ?? OBUKA ??
OBUKA
 ?? POLIGON ZA DRONOVE U SELU ČREŠNJEVU ??
POLIGON ZA DRONOVE U SELU ČREŠNJEVU
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia