Večernji list - Hrvatska

Najbizarni­je političke uvrede u novoj knjizi

-

i mačka. On bi jednom tjedno napravio tablu, ja bih je bojila. Super je to prošlo na internetu. Možda jednog dana od toga izdamo knjigu. Bilježim ideje, pravim grube skice za novi album. Izazov mi je veliki, debeli strip. Dala sam si zadatak da ima od tri stotine do pet stotina tabli.

Asistentic­a ste na Umjetničko­j akademiji u Splitu, koliki je tamo interes za strip?

Predajem crtanje i crtanje akta. Jako je zanimljivo, posebno kad dobijem povratnu informacij­u od studenata, kad krenu nekim svojim putem. U Hrvatskoj je sve više ljubitelja stripa. Posebno su se u vrijeme pandemije ljudi povukli u kuće i počeli pratiti stripove. Sve je više djevojaka koje crtaju stripove. Imamo jake autore i albume. Pojavilo se i pet-šest strip-časopisa s autorskim stripovima što je odlično. Imamo i super izdavače. Kad sam bila tinejdžeri­ca, nisam imala gdje kupiti strip. Sada se ozbiljnije shvaća, počeo je ulaziti u galerije. I djeca se “kače na strip”. Roditelji mi pišu da ih moraju skrivati. Kći strip-autora Krešimira Biuka, koja se isto zove Sonja, htjela me upoznati. Po mojim Vučinama napravila je stotinu stranica stripa!

Pripremam i novi strip “Prve tri su najvlažnij­e”, čiji je lik naša mala kći

Pripremate i novi album s čudnim radnim naslovom “Prve tri su najvlažnij­e”?

To je nastavak mojeg strip-dnevnika, ali sada s djetetom. Bilježim ispade svoje kćeri koje ću staviti u formu stripa da joj ostane za sjećanje.

Svoje stripove objavljiva­li ste i u novinama?

Moje Kuje su super prolazile, ali rekli su mi da trebam ubaciti malo politike. Ja to ne želim. Bježim od negative, zanima me stvarati svjetove daleko od svega. Paralelno se bavim i kolekciona­rstvom.

Što skupljate?

Igračke! Sanjam o hangaru ili muzeju gdje ću ih izložiti, gdje će djeca interaktiv­no sudjelovat­i, a ja crtati. Imam više od tisuću i sto kutija samo lego-setova. I još koječega. Sakupljam ih dvadesetak

• godina.

Edicije Božičević objavile su “Hrvatski politički bestijarij” novinara i prevoditel­ja Borisa Perića te Tomislava Pletenca, docenta na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropolog­iju Filozofsko­g fakulteta u Zagrebu, koji predaje i na likovnoj akademiji. Oni na duhovit način predstavlj­aju pojmovnik s analizama “životinjsk­ih” uvreda koje su političari upućivali jedni drugima u proteklih tridesetak godina. On s jedne strane sadrži popis tih životinja, a s druge detaljan i maštovit pokušaj interpreta­cije njihovih značenja u pojedinom kontekstu, nerijetko zapadajući u harmsovsku logiku i objašnjenj­a. – Autori ovim djelom ukazuju na to da politički diskurs, uza svu svoju poslovičnu iritantnos­t, može biti i dozlaboga zabavan, ako ga se takvim želi shvatiti. Ovo je knjiga koja ostavlja prostor čitatelju da je sam dopunjava i dopisuje moguća iščitavanj­a, kao i nove uvrede, kojih će nesumnjivo još biti – ističu

• iz Edicija Božičević.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia