Večernji list - Hrvatska

U Hrvatskoj neplodno 80.000 parova, liječi ih se 10.000 godišnje

Sve više neplodnih parova, za deset godina bit će ih 30 posto

- Romana Kovačević Barišić

Prof. dr. Velimir Šimunić: Za deset godina neplodno će biti 30 posto parova u svijetu // Žene u Hrvatskoj prvo dijete rađaju nakon 29., a sve češće nakon 30. ili 35. godine // Danas je češća muška neplodnost: plodnost muškaraca 50 posto niža nego prije 50 godina // HZZO: U posljednji­h pet godina porastao broj postupaka umjetne oplodnje // Brojni parovi odlaze u inozemne klinike zbog dobi, anonimnost­i, žurnosti...

Oko 17% parova u Hrvatskoj neplodno je, a to znači da problem s prirodnom reprodukci­jom ima oko 80.000 parova u zemlji. Liječi ih se oko 10.000 godišnje, a oko polovice njih ne registrira pravodobno taj problem, ukazuje ginekolog prof. Velimir Šimunić, subspecija­list humane reprodukci­je i pionir IVF programa u Petrovoj, gdje je predvodio stručnjake koji su prije gotovo 40 godina kao osma zemlja u svijetu postigli začeće i rođenje prve IVF bebe u Hrvatskoj. O neplodnost­i, metodama i učincima pomognute oplodnje riječi će biti krajem tjedna na 13. Kongresu o ginekološk­oj endokrinol­ogiji, humanoj reprodukci­ji i menopauzi u organizaci­ji Hrvatskog društva za ginekološk­u endokrinol­ogiju i humanu reprodukci­ju i Hrvatskog društva kliničkih embriologa.

Češća muška neplodnost

– Neplodnost je globalno i u Hrvatskoj u neprestano­m porastu. Predviđa se da će za deset godina u većem dijelu svijeta neplodno biti oko 30% parova – kaže prof. Šimunić.

Žene u Hrvatskoj rađaju prvo dijete prosječno s 29,4 godine, a sve češće nakon 30. ili 35. Žena se rađa s konačnim brojem jajnih stanica koje se ne mogu obnavljati. Već s 32 godine počinje opadati plodnost za 5% godišnje, a nakon 38. i 15-20% na godinu. U četvrtoj deceniji sve su češće i bolesti koje mogu oštetiti reprodukti­vne organe. – Par s više od 41 godine pet puta teže i sporije postiže trudnoću. Tada su i češći pobačaji – objašnjava prof. Šimunić.

Govoreći o uzrocima rastuće neplodnost­i, navodi i promijenje­ne svjetonazo­re sukladno reprodukti­vnoj autonomiji žene te činjenicu da je od demografsk­e tranzicije 1965. pouzdana kontracepc­ija omogućila odvojenost spolnosti i reprodukci­je.

– Nekada se smatralo da su neplodne žene, međutim danas je češća muška neplodnost. Spermatoge­neza je, naime, vrlo osjetljiva na tzv. epigenetsk­e čimbenike pa okolinski polutanti oštećuju stvaranje spermija. Danas je plodnost muškaraca za 50% niža nego prije 50 godina – otkriva šokantan podatak.

U praksi, uzroci neplodnost­i su 30% sa ženske strane, 30% s muške, a 30% udruženi. Deset do 20% uzroka ostaje nepoznato.

Zbog neplodnost­i i navedenih pokazatelj­a te socioekono­mskih čimbenika, žene u RH rađaju u prosjeku 1,4 djeteta u svojoj reprodukti­vnoj dobi. To dovodi do neprestano­g pada živorođeni­h pa smo u 50 godina “ostarjeli” kao nacija za deset godina, a fertilnih je žena 10% manje. U posljednji­h 20 godina takav trend depopulaci­je doveo je do gubitka 280.000 stanovnika. Neplodnost je samo dio tog problema, ali onaj koji je većim dijelom rješiv jer se ipak 80% neplodnih može izliječiti, ponajviše IVF-om, ističe prof. Šimunić dodajući kako se u RH godišnje s pomoću izvantjele­sne oplodnje rađa oko 1700 djece, što je gotovo 5% novorođeni­h.

Uspjeh IVF-a ovisi o brojnim čimbenicim­a od kojih je najvažniji dob žena, ali i muškaraca. Mlade žene imaju 50-60% uspješnost­i iz jednog postupka, dok pacijentic­e nakon 41. godine imaju tek desetak posto vjerojatno­sti za trudnoću. Razlozi za neuspjeh su i neke bolesti, endometrio­za, miomi, ranije operacije, autoimune bolesti. Razlika postoji i u kvaliteti IVF centara, posebno u embriološk­om laboratori­ju, iskustvu, individual­izaciji, poznavanju fiziologij­e reprodukci­je te sofisticir­anoj opremi.

U HZZO-u kažu da se u posljednji­h pet godina bilježi blagi rast broja ugovorenih i izvršenih IVF postupaka na teret obveznog zdravstven­og osiguranja. U prvih šest mjeseci ove godine u javnim bolnicama izvršeno je 1913 IVF postupaka (s HZZO-om ugovoreno 2235), dok je istovremen­o u privatnim klinikama koje imaju ugovor s HZZO-om izvršeno 486 IVF postupaka (ugovoreno 600).

– Prema projekciji, u javnim bolnicama do konca 2021. godine bit će izvršeno 3826 IVF postupaka, dok će u privatnim klinikama na ugovor s HZZO-om prema projekciji biti izvršeno 972 IVF postupka – kažu u HZZO-u.

Prošle godine u bolnicama izvršena su 1192 IVF-a od ugovorenih 3634, a u privatnim klinikama na teret HZZO-a 698 od ugovorenih 1150. Za usporedbu prije pandemije, u 2019. godini u javnim bolnicama izvršeno je 2169 IVF postupaka (bilo je ugovoreno 4866), a u privatnim klinikama od ugovorenih 1000 IVF postupaka napravljen­o je 636.

Nema anonimnih donacija

Prema Zakonu o medicinski pomognutoj oplodnji iz 2012., na teret HZZO-a moguće je šest IVF postupka, od čega dva trebaju biti s blagim protokolom medikamena­ta. Ti su postupci besplatni do navršene 42 godine pacijentic­e, a u nekim okolnostim­a i kasnije. Dopušteno je i očuvanje vlastite plodnosti uz indikacije koje preporučuj­e krovno stručno društvo EU, tzv. ESHRE.

Dopuštene su i napredne metode liječenja, donacija gameta, PGT. Ipak, nemali dio parova odlazi u inozemne klinike, zbog različitih razloga, među ostalim zbog dobi, izmaklog prava na besplatnos­t, žurnosti, diskrecije ili vjeruju u bolju individual­izaciju i rezultate. Najviše odlaze u Češku, Makedoniju, Ukrajinu, nerijetko zbog liberalnih donacijski­h programa koji omogućuju anonimno darivanje sjemena i jajnih stanica. Kod nas je donacija moguća, ali ne i anonimnost, što mnogi potencijal­ni donori smatraju rizikom i hendikepom, stoga banke sjemena i jajnih stanica u Hrvatskoj nikad nisu zaživjele. U inozemstvo parovi odlaze i zbog indicirano­g predimplan­tacijskog genskog testiranja (PGT), a neki odlaze u Ukrajinu zbog surogat-majčinstva koje kod nas nije dopušteno.

– U inozemstvo svakako ne treba ići zbog rezultata jer su naši rezultati isti ili bolji. Tako pokazuju naše usporedbe na službenim sastancima, u literaturi i izvještaji­ma – zaključuje Šimunić.

U Češkoj su donori gameta anonimni, u Ukrajini je moguće surogat-majčinstvo

Par s više od 41 godine pet puta teže i sporije postiže trudnoću. Tada su i češći pobačaji

 ??  ?? 1,4 DJETETA u prosjeku rađaju žene u Hrvatskoj u svojoj reprodukci­jskoj dobi. Broj živorođeni­h pada pa smo u 50 godina “ostarjeli” kao nacija za deset godina, a fertilnih je žena 10% manje
1,4 DJETETA u prosjeku rađaju žene u Hrvatskoj u svojoj reprodukci­jskoj dobi. Broj živorođeni­h pada pa smo u 50 godina “ostarjeli” kao nacija za deset godina, a fertilnih je žena 10% manje
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia