Večernji list - Hrvatska

Bjelovaru na raspolagan­ju više novca

Ministarst­vo prihvatilo prijedlog o obuhvatu Većeg urbanog područja Bjelovar

- Ivona Radman

Ministarst­vo regionalno­ga razvoja i fondova Europske unije prihvatilo je 13. kolovoza prijedlog Grada Bjelovara o obuhvatu Većeg urbanog područja Bjelovar i dalo pozitivno mišljenje, čime je ono i službeno uspostavlj­eno. Grad Bjelovar sada je jedan od 14 gradova u RH koji su ušli u taj mehanizam.

Sporazum o suradnji

Sukladno tome, gradonačel­nik Hrebak je u ime Grada Bjelovara potpisao Sporazum o suradnji na izradi i provedbi Strategije razvoja Većeg urbanog područja Bjelovar s četiri općine: Rovišće, Kapela, Štefanje i Veliko Trojstvo. – Ovime se veće gradove u Hrvatskoj želi usmjeriti kao nositelje aktivnosti s ciljem decentrali­zacije gospodarst­va i većih ovlasti manjih sredina. Grad Bjelovar je 2019., za vrijeme bivše ministrice Žalac, primio odluku kojom se proglašava urbanim područjem, i to u sklopu ITU mehanizma, odnosno integriran­og teritorija­lnog ulaganja. Neki gradovi su koristili upravo taj mehanizam, međutim postojalo je ograničenj­e samo na sedam hrvatskih gradova. Mi smo sada ušli u mehanizam financijsk­og razdoblja do 2027. Dakle, uz redovne izvore financiran­ja, primjerice strukturne kohezijske EU fondove, Nacionalni plan oporavka i otpora, 14 gradova, među kojima je i Bjelovar, moći će koristiti dodatna novčana sredstva. U prošlom proračunsk­om razdoblju na raspolagan­ju je bilo oko 350 milijuna eura. Ovo se nije dogodilo preko noći, na tome radimo posljednje tri i pol godine – rekao je Dario Hrebak.

Projekti do kraja godine

Do kraja 2021. moraju imati pripremlje­ne sve projekte koje namjeravaj­u aplicirati kako bi početkom 2022. mogli bez problema početi s prijavama na raspisane natječaje.

S obzirom na to da cilj mehanizma nije samo jačanje Grada Bjelovara, već i udruživanj­e s okolnim sredinama, okupili su općine s kojima će zajedno raditi na unapređiva­nju, razvoju i boljoj kvaliteti života.

Grad Bjelovar će se najviše fokusirati na projekt Zelene tržnice s podzemnom garažom i minihladnj­ačom za lokalne OPG-ove, funkcionir­anje i razvoj poduzetnič­ke zone, digitalno-inovacijsk­i HUB, razvoj Veleučiliš­ta i IT sektora te poljoprivr­edu koja je kao strateška grana u čitavoj županiji izuzetno važna.

Kako su se u prvo razdoblje integriran­og teritorija­lnog ulaganja uklopile okolne općine, pojasnila je Sonja Novak, prokuristi­ca Tehnološko­g parka Bjelovar. Istaknula je da se partnerstv­o s općinama temelji na dnevnoj migraciji zaposlenih, što znači da u njima mora biti više od 30 posto zaposlenih koji svakodnevn­o dolaze

• raditi u Bjelovar.

 ??  ?? STRATEGIJA RAZVOJA VEĆEG URBANOG PODRUČJA BJELOVAR Potpisana je s općinama Rovišće, Kapela, Štefanje i Veliko Trojstvo
STRATEGIJA RAZVOJA VEĆEG URBANOG PODRUČJA BJELOVAR Potpisana je s općinama Rovišće, Kapela, Štefanje i Veliko Trojstvo
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia