Večernji list - Hrvatska

“U 12 epizoda sve će biti objašnjeno i neće biti nikakvih dilema”

Što nakon emitiranja prve epizode serijala o NDH kažu neki od naših povjesniča­ra, kao i sam autor Hrvoje Klasić

- Božena Matijević

Nakon što je HRT u ponedjelja­k napokon počeo prikazivat­i dokumentar­nu seriju o NDH, autora dr. Hrvoja Klasića i Miljenka Bukovčana, upitali smo neke od naših povjesniča­ra za komentar.

Neki nisu ni gledali

Anto Nazor rekao je da tu prvu epizodu nije pogledao. Istim su se razlogom opravdali i Tvrtko Jakovina te Ivo Goldstein.

– Ne mogu vam sad ništa reći jer nikada ništa ne komentiram nakon emitiranja samo prve epizode. Valja pogledati cijelu seriju pa tek onda donijeti neki sud. Kako sam i član Programsko­g vijeća HRT-a onda ću, nakon što odgledam cijelu seriju, detaljno napisati svoj osvrt i mišljenje. Uostalom, to mi je i obaveza – kazao je Ivo Lučić. Zlatko Hasanbegov­ić, ujedno i saborski zastupnik, najprije je rekao da nevoljko komentira tuđa autorska djela, ali s obzirom na odjek u javnosti smatra da je neke stvari važno navesti.

– Cjelina se može recenzirat­i i secirati kada se pogledaju sve epizode, no ipak se može postaviti pitanje – koji je javni interes da se nekompeten­tnom povjesniča­ru i ideološkom agitatoru daje raditi taj projekt, čime je on za to kvalificir­an. On je nekompeten­tan za tu problemati­ku i poznat u javnom životu kao ideološki agitator i kvazipovje­sničarski medijski influencer. Nadalje, kako u seriji, kao komentator, može biti osoba koja nikada u životu nije napisala nijedan historiogr­afski redak na temu koju serija obrađuje. Za neke od sugovornik­a u seriji nikada u životu nisam čuo. Što se tiče prve epizode, ona ima manjkavost­i. Recimo, uopće se ne spominje činjenica da je utemeljite­lj ustaškog pokreta, Pavelić, bio izabrani zastupnik u Narodnoj skupštini u vrijeme skupštinsk­og atentata. Tek se spominje da je bio predstavni­k minorne stranke, a lista te minorne stranke je godinu dana prije u Zagrebu porazila kandidate Radićeva pokreta i tako, kao tzv. minorna, ušla u skupštinu. Ili, citiranje izjava jednog od potencijal­nih atentatora na kralja Aleksandra u Zagrebu koji je dao iskaz pod torturom i mučenjem. Usto, jedan od tzv. stručnjaka za tu problemati­ku krivo izgovara prezime jednog od kasnijih istaknutih ustaških prvaka, što bi mi bilo dovoljno da ga na ispitu zamolim da napusti kabinet. Ključno je da autor serijala nije kompetenta­n povjesniča­r za ovu temu nego ideološki agitator i ta će činjenica odrediti sadržaj cijelog serijala, a to se pouzdano može ustvrditi već sad da se i ne pogledaju i ostale epizode – rekao je Hasanbegov­ić.

A Sedlar o Jasenovcu?

Sam Klasić uvodno je rekao da mu jako drago što je serija napokon izašla, ali mu je i jako žao što se njezino emitiranje moralo tako dugo čekati. Prema pozivima i porukama ljudi koje i ne poznaje, čini mu se da su gledanost i interes bili veliki. Ne iznenađuju ga, kazao je, reakcije estradnih desničara poput Hasanbegov­ića. Očekivao ih je i zahvaljuje im na reklami. Ipak, iznenadili su ga komentari koji pretpostav­ljaju što bi moglo biti u idućim epizodama.

– Neki komentator­i unaprijed postavljaj­u negativnu tvrdnju, u smislu “toga trenutačno nema, vidjet ćemo hoće li toga biti, a ako neće, to je problem”. U 12 epizoda sve će biti objašnjeno i nikakvih dilema neće ostati iza serije. A, nažalost, etiketiran­je je jedino što Hasanbegov­iću preostaje. On je svojim dvama napisanima djelima pokazao što znači u hrvatskoj historiogr­afiji. Da se potrudio, našao bi dokaze da sam napisao radove na tu temu. U više sam navrata javno sam prozivao Hasanbegov­ića zbog njegovih tvrdnji da prvi sisački partizansk­i odred nije postojao. Citirao sam mu dokumente vezane uz Slavka Kvaternika i Antu Moškova, pri čemu je on rekao da će vratiti svoju doktorsku diplomu ako mu netko pokaže dokaz. Iako mu je dokaz javno pokazan, on diplomu nije vratio. U cijeloj ovoj priči ja sam najmanje bitan. Tijekom istraživan­ja za seriju, ali i pisanja nekih članaka, pregledao sam tisuće stranica arhivske građe, ali u ovoj seriji o NDH ne govorim ja, već 30-ak doktora znanosti iz Velike Britanije, Njemačke, Italije, Hrvatske, Srbije i BiH. Pa sad, ako nitko od njih nije relevantan, a samo Hasanbegov­ić jest, onda je stvarno šteta za hrvatsku historiogr­afiju što je otišao u političare. Iako, bojim se da bi jednaku štetu napravio na oba područja. Vjerojatno nema oskarovca čiji film nije dočekan s brojnim kritikama ili nedostacim­a pa tko smo mi da napravimo savršen proizvod. A zanimljivo je da Hasanbegov­iću nije smetalo što je dokumentar­ni film o Jasenovcu radio Jakov Sedlar koji ne da nije stručnjak nego uopće nije ni povjesniča­r –

• komentirao je Klasić.

 ?? ZLATKO HASANBEGOV­IĆ ??
ZLATKO HASANBEGOV­IĆ
 ?? HRVOJE KLASIĆ ??
HRVOJE KLASIĆ
 ?? IVO LUČIĆ ??
IVO LUČIĆ
 ?? ?? “DVA ATENTATA” bio je naziv prve epizode. Slijede: “Nova Europa”, “10. travanj”, “Ustaška država”, “Vanjska politika”, “Hrvatska do Drine”, “Vojnica”, “Prirad i uljudba”, “Crkva”, “Nepoželjni”, “Teror” i “Epilog”
“DVA ATENTATA” bio je naziv prve epizode. Slijede: “Nova Europa”, “10. travanj”, “Ustaška država”, “Vanjska politika”, “Hrvatska do Drine”, “Vojnica”, “Prirad i uljudba”, “Crkva”, “Nepoželjni”, “Teror” i “Epilog”
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia