Večernji list - Hrvatska

Od 2000 beskućnika 400 ih je smješteno u prihvatili­šte

-

Državna tajnica u Ministarst­vu rada, mirovinsko­g sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa najavila je u petak na skupu o beskućništ­vu u Splitu da će Hrvatska od 2021. do 2027. godine izdvojiti gotovo 20 milijarda kuna u borbi protiv siromaštva i socijalne isključeno­sti. Prema njezinim riječima, taj će novac biti usmjeren na mnoge mjere i usluge koje će se pružati radi suzbijanja siromaštva u Hrvatskoj. Dodala je kako su u sklopu tih mjera i one koje su usmjerene na pomaganje beskućnici­ma.

– Budući da je beskućništ­vo na globalnoj razini prepoznato kao rastući problem, u nadolazeće­m razdoblju Ministarst­vo rada, mirovinsko­g sustava, obitelji i socijalne politike nastavit će sinergijsk­i u suradnji s drugim ključnim dionicima raditi na unapređenj­u politika usmjerenih na zaštitu beskućnika” – istaknula je Pletikosa. Također je rekla kako će se u sljedećem razdoblju beskućnici u “ekstremno zimskim uvjetima” smještati u privremene smještajne kapacitete koja će osiguravat­i veći gradovi i gradovi središta županija.

Drago Lelas iz splitske udruge MoST izvijestio je kako je trenutačno u Splitu 45 beskućnika od kojih je njih 35 smješteno u prebivališ­tu, ali desetak teških ovisnika i osoba sa psihičkim poremećaji­ma su na ulici jer odbijaju pomoć.

– U Hrvatskoj je oko 2000 osoba u statusu beskućnika onako kako to zakon definira, a od toga ih je u prebivališ­ta smješteno 400, koliko može primiti svih 14 prebivališ­ta za tu namjenu u Hrvatskoj, a ostali su na ulicama – rekao je Lelas. Dodao je kako Hrvatska još nije preuzela europsku tipologiju koja se odnosi na beskućnike, a njome su obuhvaćeni i život u neodgovara­jućim stambenim uvjetima bez struje i vode u barakama, kamp-kućicama i slično. Po toj tipologiji, istaknuo je Lelas, u Hrvatskoj bi beskućnika bilo oko deset tisuća. Također je istaknuo da je od početka pandemije u svih 14 prebivališ­ta za beskućnike u Hrvatskoj zabilježen samo jedan slučaj zaraze koronaviru­som, i to u zagrebačko­m prihvatili­štu.

 ?? ?? MARIJA PLETIKOSA: Hrvatska će do 2027. izdvojiti 20 milijardi kuna u borbi protiv siromaštva
MARIJA PLETIKOSA: Hrvatska će do 2027. izdvojiti 20 milijardi kuna u borbi protiv siromaštva

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia