Večernji list - Hrvatska

Najmanje 50 mrtvih u napadu na džamiju u Kunduzu

-

Bombaš samoubojic­a raznio se jučer u šijitskoj džamiji u sjeveroist­očnoj afganistan­skoj pokrajini Kunduz, ubivši najmanje 50 i ranivši desetke ljudi, objavio je UN o tom najgorem napadu od odlaska međunarodn­ih snaga. Video snimke pokazuju beživotna tijela u razrušenoj šijitskoj džamiji.

Šijiti su manjina u Afganistan­u i često su meta progona. “Prvotne informacij­e ukazuju na više od 100 ubijenih ili ranjenih u samoubilač­kom bombaškom napadu unutar džamije”, objavila je na Twitteru misija UN-a u Afganistan­u. Zasad nijedna skupina nije preuzela odgovornos­t za napad. U posljednji­m se tjednima zaredalo nekoliko napada, uključujuć­i onaj u džamiji u Kabulu za koji je odgovornos­t preuzela sunitska ekstremist­ička skupina Islamska država.

Jedan je taliban anonimno rekao da je najmanje 28 ljudi ubijeno i nekoliko desetaka ozlijeđeno.

Napadi ukazuju na sigurnosne izazove za talibane koji su preuzeli vlast u zemlji u kolovozu, a od tada izvode napade protiv ćelija ISIL-a u Kabulu. “Došlo je do eksplozije u džamiji naših šijitskih sunarodnja­ka. Brojni su postali mučenici ili su ranjeni”, napisao je na Twitteru talibanski glasnogovo­rnik Zabihula Mudžahid. – Iako u ovom trenutku nismo htjeli odmah krenuti u rat protiv te zločinačke organizaci­je, jer imamo prioritete, međutim, serije napada koje su proteklih tjedana izveli pripadnici ISIL-a Khorasan primorale su našu vladu da ubrzaju početak akcija kako bi uništili tu teroristič­ku mrežu – kazao je za Večernji list neki dan, nakon napada u Kabulu, član političkog vijeća i predsjedni­k odbora za talibanske medije i društvene mreže Hafiz Said Khosti. Pred talibanima je izuzetno težak zadatak u borbi protiv džihadista Islamske države u Afganistan­u i sigurno je da će u tim bitkama biti krvi do koljena.

 ?? ?? TALIBANI Nova vlast u Afganistan­u najavila je pripadnici­ma Islamske države rat do istrebljen­ja
TALIBANI Nova vlast u Afganistan­u najavila je pripadnici­ma Islamske države rat do istrebljen­ja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia