Večernji list - Hrvatska

Barić: Volim što mi daju etiketu feministic­e

Film Tereza 37 Danila Šerbedžije prema scenariju glumice Lane Barić naš je kandidat za Oscar

- Tia Špero

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika svake godine od recentne domaće filmske produkcije odabire i jednog kandidata za prestižnu nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti. Na 94. izdanju Oscara, objavili su tako u petak iz HDFD-a, u konkurenci­ji u kategoriji najboljeg međunarodn­og dugometraž­nog filma, mogao bi se naći i film “Tereza37”. Dug je put još do Los Angelesa i užeg izbora za najrazvika­niju svjetsku filmsku nagradu, ali i mi konja za trku imamo – i to kakvog. Film redatelja Danila Šerbedžije i scenaristi­ce i glavne glumice Lane Barić trenutno broji petnaestak nagrada s festivala diljem Europe – što za režiju, što za scenarij i glumu, a među njima se našlo čak pet zlatnih pulskih Arena i jedan Nazor za Šerbedžiju.

Očekivali su “Murinu”

I dok oboma, priznaju, gode i laskaju dobre kritike i priznanja struke, u ovom su slučaju iskreno i sasvim ugodno iznenađeni.

– Moram priznati da se jesam nadao, svi se nadamo, ali nisam nešto pretjerano očekivao, jer sam znao da su u konkurenci­ji zaista odlični filnagrada, movi. Pa tu je bila i “Murina”, koja je osvojila veliko priznanje u Cannesu pa, iako ja znam i vjerujem u vrijednost našeg filma, ne bih se bio iznenadio da je za Oscar odabrana upravo “Murina” – kazao nam je bez lažne skromnosti Danilo Šerbedžija dodavši da je zbog ovih vijesti itekako sretan i ponosan.

Slično razmišlja i Lana Barić, koja za “Murinu” Antonete Alamat Kusijanovi­ć ima samo riječi hvale.

Iskreno sam mislila da će slaviti “Murina”, to je izvrstan film i jako mi se sviđa, tako da ovo nisam očekivala i jako sam ugodno iznenađena. Veselim se što je film dobro primljen, što publika, a pogotovo žene na njega pozitivno reagiraju i što ga je, u obliku prepoznala struka. Mnogo mi to znači i za neke buduće projekte za koje se nadam da će se dogoditi, no najsretnij­a sam što se cijela fenomenaln­a ekipa filma na ovom putu zadržala u tom dobrom raspoložen­ju, pozitivi i sreći – rekla nam je Barić koja je ovu nominaciju doživjela kao krunu Terezina putovanja.

A “Tereza37” pozornost je publike i kritike privukla posebice smjelom i odvažnom feministič­kom tematikom. Zadirući duboko u problemati­ku ženskog položaja, seksualnos­ti i tijela u društvu, prati život žene na pragu srednje dobi koja nakon više spontanih pobačaja dolazi do spoznaje da možda jednostavn­o nije genetski kompatibil­na sa svojim mužem i preuzima stvar u svoje ruke. Ta bi tematika, usudimo se prognozira­ti, itekako mogla odgovarati američkoj publici i zajahati na hollywoods­kom valu feminizma i rodne ravnopravn­osti.

Prije ove kandidatur­e tek smo planirali krenuti prema američkom tržištu. Tema je bitna na globalnoj razini, a i u Hollywoodu i itekako se treba progovarat­i tome, tako da sam sretan priključit­i se tom valu koji se bori za rodnu jednakost i prava žena – govori Šerbedžija. Barić pak ističe da, dokle god ima potrebe da se filmovi karakteriz­iraju kao feministič­ki, to upravo znači da treba raditi feministič­ke filmove.

Pitanje ženskog tijela i položaja u patrijarha­lnom društvu mogla bi dobro odjeknuti u Hollywoodu

– Jednom to više neće biti nužno jer će naprosto biti normalno, ali te se etikete ne libim. Inače se libim mnogih etiketa, ali feministič­ku baš jako volim – zaključila je.

U igri su i veliki budžeti

Ekipi filma koju uz Šerbedžiju i Barić čine i producenti­ca Irena Marković, glumci Leon Lučev i Marija Škaričić te niz izvrsnih hrvatskih filmskih profesiona­laca, sada preostaje krenuti u osvajanje američkog tržišta. Šanse za uspjeh naših filmova u startu su manje, realističn­o razmišljaj­u naši sugovornic­i, ali to nikako ne znači da se treba manje potruditi. U utrci je puno zemalja i filmova, govori nam Šerbedžija, a u igri su veliki igrači s puno većim budžetima. Ali njemu je ovo pak već treća kandidatur­a za Oscar, nakon filmova “72 dana” i “Oslobođenj­e Skoplja”, pa je na sreću već upoznat s cijelim procesom.

– Mi igramo zahvaljuju­ći novcu koji imamo i koji dobijemo od HAVC-a, što je za nas velik novac, no uspoređiva­ti to s drugim kinematogr­afijama doista je smiješno. No, sada krećemo u osmišljava­nje akcije plasmana i promocije filma. Moramo se potruditi da što više ljudi vidi naš film. To je sve što možemo, poraditi na plasmanu i što bolje prezentira­ti hrvatsku kinematogr­afiju – odlučno veli redatelj- •

 ?? ?? DVOSTRUKA ULOGA L. Barić je napisala scenarij i odigrala ulogu Tereze, žene na pragu srednjih godina koja nakon više spontanih pobačaja zaključuje da nije genetski kompatibil­na sa svojim otuđenim suprugom
DVOSTRUKA ULOGA L. Barić je napisala scenarij i odigrala ulogu Tereze, žene na pragu srednjih godina koja nakon više spontanih pobačaja zaključuje da nije genetski kompatibil­na sa svojim otuđenim suprugom
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia