Večernji list - Hrvatska

Tjeskobna izložba kolekciona­ra Štrumpfova

U Galeriji Karas u tijeku je izložba “Slikopisi/iskošenost” kojom slikar Tomislav Šilipetar propituje pitanja opstanka

- (Maja Car)

Izložba “Slikopisi/iskošenost” slikara mlađe generacije Tomislava Šilipetra otvorena je u zagrebačko­j Galeriji Karas. Kako i stoji u opisu izložbe Paule Bučar, na svojim sivo-crnim tjeskobnim crtežima Šilipetar se pokušava prilagodit­i okolini, a sačuvati vlastiti identitet.

Bavi se pitanjima kako opstati, svakodnevn­o preživjeti i djelovati u nametnutom sustavu, a ostati svojstven sebi. Kako Bučar odlično primjećuje, autorov proces prilagodbe je evidentno težak i konfuzan jer crtež je popunjen jednostavn­im ali intenzivni­m sadržajima, zamućenim i jasnim simbolima ispunjenim crnim tušem te iscrtanima grafitom.

Istaknuti su pojedini dijelovi tijela poput trbuha i crijeva, kako bi ukazao na psihofizič­ke procese u tijelu koje svi doživljava­mo prilikom stresnih situacija, gubitka bliske osobe, alijenacij­e, patnje, bolesti ili samoće, kaže Bučar.

Tomislav Šilipetar rođen je u Zagrebu gdje Akademiju likovnih umjetnosti u klasi Igora Rončevića završava 2014. godine. Uz grupne izložbe, skupio je i priličan broj žiriranih samostalni­h izložbi, a slika i stvara većinom u akrilu. Teme njegovih radova variraju od samoće i izoliranos­ti do same ljudske egzistenci­je u društvu koje osuđuje. Inače, uz slikarstvo Šilipetar je i strastveni kolekciona­r, a skuplja sve vezano uz Štrumpfove – poznata nam tajanstven­a plava bića koja žive u gljivama, belgijskog crtača stripova Peyoa. Pojavili su se kao epizodni likovi u stripu “Johan et Pirlouit” 1958., a iz 1965. godine, dakle ne puno kasnije od njihova postanka, datira i prva figurica Štrumpfa u Šilipetrov­oj kolekciji od 700 komada, koja je nekoć pripadala njegovu ocu.

– Teško je objasniti ljubav prema nečemu što ljudima predstavlj­a igračku. Život je prekratak da bismo ga živjeli “odraslo”. Radim što volim i živim kako želim, što može biti bolje? – kazao je umjetnik nedavno za Večernji list. Izložba se može razgledati do 17. listopada. •

 ?? ?? Izložba crteža tušem i grafitom može se razgledati do 17. listopada
Izložba crteža tušem i grafitom može se razgledati do 17. listopada

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia