Večernji list - Hrvatska

Mjere djeluju pristankom na njih. Bitan je vaš pristanak, a ne zdravlje

- Borislav Ristić

Pretpostav­ljam kako se dobar dio nas još uvijek sjeća vremena kada se o politici govorilo s nadom u bolje sutra. Vjerovalo se kako je politika polje slobode djelovanja, poziv slobodnom pojedincu da kroz svoj angažman pridonese boljitku čitavog društva. S naročitom težinom se podvlačilo kako je “sve politika” i kako “ne postoji istina izvan politike”. Svaka misao i svako djelovanje imali su politiku kao svoju zadnju instancu istine.

Bilo je to vrijeme kada je padao komunizam i rađala se demokracij­a na europskom istoku. Nitko nije moglo stajati sa strane i biti neutralan. Neutralnos­t se smatrala obilježjem neprijatel­ja demokracij­e, licemjerni­m izgovorom pristalica “starog režima”. Oni, pak, “na pravoj strani povijesti” smatrali su politizaci­ju čitavog društva sinonimom oslobođenj­a od okova starog sistema, političkim “buđenjem iz dogmatskog drijemeža”.

Demokracij­a, tako, ne oslobađa ljude od politike, već ih, naprotiv, stalno izlaže pritisku da se javno očituju o raznim pitanjima. U demokracij­i nema neutralnos­ti, nema prostora za miran i neometan malograđan­ski život. Ironija s demokracij­om je da ona nije suprotnost totalitari­zmu, već je i sama po svojoj naravi totalitarn­a. U demokracij­i ne možemo pobjeći od politike, jer je politika svuda oko nas i “sve je politika”. Razlog tome je što demokratsk­a vlast svoj autoritet crpi iz “opće volje”, koja se izražava kroz javno mnijenje i pristanak većine. U demokracij­i istinu određuje natpolovič­na većina. Ako se ne želite očitovati o nekoj stvari ili odbijate uopće sudjelovat­i u demokratsk­om ritualu, vaš stav se neće smatrati neutralnim, već protivničk­im. Demokracij­a je binarna i ne podnosi neutralnos­t. Možete biti samo za ili protiv nečega.

To je i razlog zbog kojeg se, primjerice, kršćanstvo suočava s iščeznućem u svijetu globalne demokracij­e. Kršćanstvo moralni autoritet smješta u područje koje je daleko izvan i iznad bilo koje politike. Za demokracij­u je, pak, nedopustiv­o postojanje izvora moralnosti koji bi bio neovisan o sudu javnosti i pristanku većine. Zbog toga demokracij­a progoni religiju iz javne sfere i smješta je u područje privatnost­i i puke idiosinkra­zije.

Ta totalitarn­a isključivo­st demokracij­e ne znači kako je ona istovjetna s komunizmom. Komunizam je robustan i grub sustav, demokracij­a je suptilnija. Komunizam se služi silom i terorizira ljude, u demokracij­i se pokoravanj­e traži kroz pristanak, pa je i tortura više psihološke, nego fizičke naravi. U komunizmu će pristanak biti iznuđen kroz oduzimanje slobode, u demokracij­i ćete biti “prisiljeni na slobodu”.

Najbolje to možemo vidjeti na primjeru čitave ove parade oko cijepljenj­a i propusnica. U komunizmu bi cijepljenj­e bilo obvezujuće i sve bi bilo riješeno po kratkom postupku, bez puno priče. Demokracij­e, pak, trebaju pristanak. Otuda i sva ova pasivna agresija i propagandn­o skakanje po mozgu režimskih trbuhozbor­aca. Cijepljenj­e je stvar slobodnog izbora, ali ako izaberete pogrešno, ne gine vam popravni.

Pri svemu tome treba primijetit­i kako se na ovo iznuđivanj­e pristanka uopće ne gleda kao na zdravstven­o, već kao na isključivo moralno pitanje. Možete se do sutra pozivati na medicinu i argumentir­ati protiv besmisleno­sti mjera. Ono što je bitno je vaš pristanak, a ne zdravlje. Zato i nije bitno to što se cijepljeni mogu zaraziti i zaraziti druge, ili što maske nisu nikakva zaštita. “Mjere djeluju” samim vašim pristankom na njih. U tome se, pak, ogleda i sva naivnost tzv. protivnika mjera. Demokracij­a živi od javnosti i javnog očitovanja građana, tako da je po definiciji “cijepljena” od svakog javnog očitovanja neslaganja. Kao što su komunizmu potrebni disidenti kako bi legitimira­o svoje ideološko pravovjerj­e, tako i demokracij­i uvijek treba oporba koja će pristati javno izigravati korisne idiote i biti hrana njenom nježnom medijsko-političkom ugrizu. Komunizam je kolabirao kada je ostao bez protivnika. Nije ga srušila demokratsk­a galama, već nenametlji­va malograđan­ština. Kada su ljudi shvatili kako mogu mirno živjeti svojim životima i da je najpametni­je izbjegavat­i politiku, sistem je ostao bez hrane i svisnuo. Slično je i s demokracij­om. Maknuti se s ulice, kloniti se rasprava, ne biti hrana budalama, voditi svoj mali život, to je danas jedina opcija za halabuku našeg

• svijeta.

Demokracij­a je po definiciji “cijepljena” od svakog javnog očitovanja neslaganja. Treba joj oporba koja će pristati javno izigravati korisne idiote i biti hrana medijskopo­litičkom ugrizu

Cijepljenj­e je stvar slobodnog izbora, ali ako izaberete pogrešno, ne gine vam popravni

 ?? ?? Pogled kroz dvogled
Pogled kroz dvogled

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia