Večernji list - Hrvatska

Naručuje ubojstva, vodi ratove i ne mari za ljudska prava

Tko je novi vlasnik Newcastlea? Mohammed bin Salman je jedan od najkontrov­erznijih i najbogatij­ih vladara svijeta

- Piše Edi Džindo

Sada već i ptice na grani znaju da je Newcastle završio proces dobivanja novog vlasnika, a taj će većinski vlasnik (80% udjela) učiniti svrake uvjerljivo najbogatij­im klubom na svijetu. Grupni naziv novih vlasnika je Javni investicij­ski fond Saudijske Arabije (JIF), no tko je na čelu tog fonda i čija će riječ biti zadnja pri donošenju odluka u klubu na sjeveru Engleske?

Riječ je o Mohammedu bin Salmanu, princu Saudijske Arabije koji je strahovito mlad (36) za tako visoku poziciju u toj arapskoj zemlji, ali bez obzira na godine, već ima znatnu i zanimljivu povijest iza sebe. U prijevodu, vlasnik kluba službeno je postala država Saudijska Arabija, a saudijskim preuzimanj­em kluba Newcastle postaje treći klub iz europskih liga petice kojim direktno upravljaju čelnici s Bliskoga istoka, naravno, nakon Manchester Cityja i Paris Saint-Germaina.

Zovu ga “otac metaka”

I Ujedinjeni Arapski Emirati i Katar, koji su u vlasništvu spomenutih klubova, na udaru su kritika globalne javnosti zbog manjka transparen­tnosti u državnoj politici te zbog zaostajanj­a u pružanju ljudskih prava, no kritike upućene njima i dalje nisu ni približno oštre kao one upućene put Saudijske Arabije.

Punim imenom Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al-Saud nije bio poznat javnosti izvan Saudijske Arabije sve do 2015. godine kad je njegov stric kralj Abdullah preminuo u 92. godini života. Tada je Abdullaha na mjestu kralja zamijenio njegov brat Salman bin Abdulaziz Al-Saud, otac Mohammeda bin Salmana. Al-Saud je postao kralj u 79. godini života, a valja napomenuti da pati od Alzheimero­ve bolesti pa je zbog toga bin Salman “de facto” kralj Saudijske Arabije iako ga je otac proglasio princem. Za saudijske standarde bin Salman je liberalno i progresivn­o nastrojen. No, biti progresiva­n za prosječnog čovjeka i biti progresiva­n za saudijske standarde, morate uzeti u obzir, dva su potpuno različita pojma.

Sagledamo li dosadašnje situacije, nije čudno da je bin Salman optužen činjenicom da je jedan od na j impulzivni j ih ina j nemilosrdn­ijih saudijskih vladara u povijesti. Nije bez razloga zavrijedio nadimak “otac metaka”. Primjera ima nekoliko, ali najpoznati­ji i jedan od najdegutan­tnijih je ubojstvo novinara Jamala Khashoggij­a iza kojeg je navodno on stajao. Spomenuti novinar je godinama radio za saudijsku kraljevsku obitelj kao službeni novinar vlade prije nego što je se preselio u SAD i postao oštar kritičar njihove vlasti.

Glavna situacija koju je Khashoggi kritizirao bio je rat koji je Saudijska Arabija inicirala u Jemenu prije no što je misteriozn­o preminuo u listopadu 2018. godine. Tada je Khashoggi zbog privatnih obveza ušao u saudijsku ambasadu u Istanbulu gdje ga je 15 saudijskih plaćenih ubojica napalo. Nakon prebijanja su ga ugušili, isjekli na dijelove te otopili njegove dijelove u kiselini. Umiješanos­t je snažno i agresivno poricao bin Salman. Obavještaj­na služba SAD-a CIA (koja rijetko griješi) detaljnom je istragom potvrdila da je bin Salman naručio ubojstvo, ali istraga je na kraju obustavlje­na.

Iako je to plaćeno ubojstvo strahota sama za sebe, ono zbog čega je Khashoggi kritizirao bin Salmana je, gledajući širu sliku, puno veći problem. Intervenci­ja Saudijske Arabije u Jemenu je problem koji je prošao ispod radara na zapadu, ali UN ga smatra najvećom krizom na svijetu, većom i od koronaviru­sa. Neslužbeni rat Saudijaca i Iranaca traje još od sedamdeset­ih godina prošlog stoljeća, a u posljednji­h pet godina isključivo se provodi u Jemenu u obliku građanskog rata, naravno, zbog želje za takoreći “naftnom dominacijo­m”. Saudijci su Jemen uglavnom napadali raketama i granatama sa svojeg teritorija, što je, prema statistika­ma, najčešći razlog smrti tisuća civila u Jemenu. Zanimljivo, Saudijcima su u nabavi oružja pripomogli i SAD te Ujedinjeno Kraljevstv­o iz kojeg je, naravno, Newcastle.

Pokrenuti građanski rat u Jemenu i ubojstvo novinara Khashoggij­a među najgorim su primjenama sile u ovom stoljeću, no mnogi stručnjaci tvrde da su to samo natuknice iz Salmanova režima, nalažu da je to samo ono što smo uspjeli doznati. Iako je nakon svega ovoga teško prijeći na drugu stranu, treba je spomenuti. Bin Salman i njegov otac su 2016. pokrenuli projekt “Vizija 2030.” u kojem do spomenute godine Saudijska Arabija planira ojačati aspekte ekonomskog prihoda osim nafte, po modelu Ujedinjeni­h Arapskih Emirata i Dubaija, koji je postao globalno turističko središte. Ti ekonomski aspekti na kojima Saudijci trenutačno rade su zdravstvo, prosvjetit­eljstvo, infrastruk­tura i turizam.

Sportsko ispiranje mozgova

Sport je također jedan od aspekata ovog projekta na kojem se snažno radi. U posljednji­m su se godinama u Saudijskoj Arabiji događala brojna sportska događanja i potpisane su brojne sportske suradnje, poput desetogodi­šnjeg ugovora potpisanog s prohrvačko­m WWE organizaci­jom za održavanje velikih priredbi, ali i ne tako davnoga boksačkog spektakla Joshua-Ruiz. Ovim projektima Saudijci, prema sociolozim­a, žele stvoriti distrakcij­u za sva svoja nedjela. Zbog saudijskog režima čak se stvorio i novi pojam – sportswash­ing (prijevod: sportsko ispiranje). Newcastle je sad glavni dio te saudijske vizije. •

Bin Salman već godinama vodi rat u Jemenu u kojem zbog borbe za ‘naftnom dominacijo­m’ umire na tisuće civila

 ?? ?? VIZIJA 2030. projekt je saudijske vlade kojim kroz sport, turizam, zdravstvo i prosvjetu bin Salman i vladajući pokušavaju narodu golemim ulaganjima zamaskirat­i realnost kako bi mogli nastaviti činiti nedjela i kršiti prava
VIZIJA 2030. projekt je saudijske vlade kojim kroz sport, turizam, zdravstvo i prosvjetu bin Salman i vladajući pokušavaju narodu golemim ulaganjima zamaskirat­i realnost kako bi mogli nastaviti činiti nedjela i kršiti prava

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia