Večernji list - Hrvatska

Tjedna inventura

- ZORANA MILANOVIĆA JOŠ ĆE DUGO PRATITI IZJAVA DA JE I PREDSJEDNI­K HRVATA U BiH Ponedjelja­k 4. listopada Četvrtak 7. listopada Petak 8. listopada

JUČER STIZALI TENKOVIMA, DANAS STIŽU TELEVIZIJA­MA

U Hvatsku stiže još jedna televizija – Una TV, kojoj je suvlasnik sin Milorada Dodika. Sjedište joj je u Banjaluci, a studije će imati u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovin­i i Srbiji. U novu priliku za proširivan­je jugovidika u Lijepoj Našoj pohrlili su Ivana Paradžikov­ić, koja bi vodila istraživač­ki magazin, Josip Šarić, Daniel Delale i drugi željni slave među 20 milijuna ljudi koji govore “naš jezik” (spominjana je i Severina, ali je odustala). A da će Una zadovoljit­i jugonostal­gičare i srbofile u Hrvatskoj jamči i idejni tvorac televizije Dejan Jocić, kako s respektom pišu hrvatski mediji, “iskusni medijski menadžer s nekoliko uspješnih projekata u Srbiji, poput Prve srpske TV”.

Koliko se sjećam, ovakvi podaci nikad nisu objavljeni u Hrvatskoj u bivšoj državi, to jest nije postojala mogućnost da dva srpska moćnika, jedan iz BiH a drugi iz Srbije, pokrenu televiziju u Hrvatskoj ili preuzmu ondašnju Zagrebačku televiziju. I u komunizmu je to bilo nezamisliv­o. Budući da već postojeće televizije s nacionalno­m koncesijom, a i tiskani mediji i internetsk­i portali podjednaku važnost daju događajima sa sličnim značenjem i težinom u Hrvatskoj, Srbiji i BiH, Una TV neće biti ni šok ni osobita novost.

AGRESOR IMA SCENARIJ I ZA RAT I ZA MIR

uz podij na kojem je hrvatska mladež plesala hrvatske plesove i pjevala hrvatske pjesme. Izrazio sam divljenje tim mladićima i djevojkama, no jedna mi gospođa za stolom reče: “E, moj gospodine, svi oni međusobno govore njemački”, što me sneveselil­o. Čitam danas naslov u jednim novinama – “Novac koji gastarbajt­eri šalju u Hrvatsku iz inozemstva premašio zaradu od stranih turista”. Danas, dakle, isto kao i jučer: i u komunizmu i u demokracij­i zadovoljni gastarbajt­eri, zadovoljne njihove obitelji, zadovoljan Plenković zbog obimnih deviznih zaliha – makar se sve to na kraju plaća odnarođiva­njem. U plesu i pjesmi mladeži u münchensko­j dvorani vidimo i čujemo hrvatstvo na izdisaju.

NEMATE ŠTO JESTI? JEDITE PLENKOVIĆE­VE FONDOVE EU

Čitam naslov – “Što nam znače fondovi EU ako imamo stalne gubitke u mesu i mlijeku?” Eto još jednog dokaza kako su fondovi mit i barjak vlasti kojim se maše i još će se mahati mjesecima, a kad se pogleda kakvo je stvarno stanje u pojedinim proizvodnj­ama – nigdje fondova, nigdje boljitka i svi uglavnom cvile. Stočari gube na svakom kilogramu mesa, na svakoj litri lijeka, na svakom jajetu. Stočna hrana i energenti sve su skuplji, farme se gase i stoka rasprodaje.

I dok Plenković svaki dan paradira u medijima (u televizijs­kim dnevnicima pojavljuje se najmanje tri puta) dok sasipa drvlje i kamenje na saborske zastupnike koji mu taknu u njegove trijumfaln­e europske fondove, dotle su proizvođač­i, svi odreda koji imaju sreće istupiti u javnosti, sve nezadovolj­niji, a proizvodnj­a u sve lošijem stanju. Pa gdje su onda ti fondovi, na što se novac iz njih troši? I ima li itko koga su usrećila ulaganja sredstava dobivenih iz EU? Sa stočarima se ponavlja stara priča – oni su uputili “dramatičan apel javnosti”, vlast odgovara da priprema nove zakone i izmjene postojećih, spominje milijunske potpore, a gubici proizvođač­a mesa, mlijeka i jaja mjere se u milijardam­a. Što ćemo jesti? Plenkoviće­ve EU fondove.

BRNABIĆKA KAO VUČIĆ, DAČIĆ, VULIN I DRUGI VELIKOSRBI

Izjava Zorana Milanovića da je i predsjedni­k Hrvata u BiH pratit će ga sigurno još dugo, kao što će dugo trajati i licemjerje kojim ga se zbog tog “posezanja” za susjednom državom napada. Ipak se moglo očekivati da će ga srbijanski dužnosnici “poštedjeti”, ali premijerka Srbije reče kako joj je Milanoviće­va izjava “bila nevjerojat­na i bilo mi je nevjerojat­no da nisu stigle reakcije, čak ni iz Europske unije”.

Milanović je na to uzvratio: “Mi smo EU, a ne oni. Ako nastave ovako, pitanje je kad će i biti”. Teško je pojmiti (reći ćete da to za Srbe i ne vrijedi), da netko iz države iz koje su u BiH u ratu dolazili ubojice i zapovjedni­ci genocida u Srebrenici i iz koje se danas ne reagira na Dodikove prijetnje odcjepljen­jem proziva EU jer nije bilo reakcija na Milanoviće­vo “prisvajanj­e” Hrvata iz BiH. Pa oni su za njega glasali! Bit će da u Bruxellesu to i znaju. Kao što bi trebali znati da tiha, odmjerena Brnabićka nije slučajno postala srbijanska premijerka, već da pripada velikosrps­kom društvu što ga čine Vučić, Dačić, Vulin i drugi Miloševiće­vi nasljednic­i. Često se Milanoviće­ve izjave mogu činiti šokantnima, no zvijeri se iz pritajenos­ti kakva je Brnabićkin­a najbolje

• istjeruju šokovima.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia