Večernji list - Hrvatska

Shakespear­e je pisao o njima, bili su u Indiji i mogli doći do Amerike

To osnažuje teoriju o vezi Indijanaca iz plemena Croatan s Hrvatima koji su u 16. stoljeću doživjeli brodolom na obalama Sjeverne Karoline

- Ivica Beti

“Dana 11. rujna 1577. stiže ovamo pred obalu Vasta jedan dubrovački brod, najveći – kako pričaju – što valove siječe i morem plovi, noseći tisuću dvjesta kola žita i s posadom od 140 ljudi. Vidjesmo glavnu sobu s izrezbaren­im, oslikanim i pozlaćenim stropom, a neposredno uz nju veliki salon sa stropom ‘na ružu’. Na jednome osamljenom­e mjestu pod nekim daskama vidjesmo krdo praščića i oveći broj kunaca, vrlo mnogo kokošiju po brodu i štivama, a isto tako i prekrasnih mačaka. Bilo je tu kovača sa svojom kovačnicom i tesara sa svojom radionicom. A po prilici u sredini broda, pod glavnim jarbolom, vidjesmo zdenac sa slatkom vodom, s vitlom i posudama.”

Hrvati prvi stigli u Ameriku?

Tako je dominikana­c Serafin Razzi 1595. pisao o dubrovačko­j karaki, golemom jedrenjaku sagrađenom u Dubrovačko­j Republici. Bio je to jedan od najvećih brodova onoga doba koji je pod nazivom argosy, riječi izvedene od Ragusa, srednjovje­kovnog latinskog imena za Dubrovnik, u svojim djelima “Mletački trgovac” i “Ukroćena goropadnic­a” spominjao i književni bard William Shakespear­e. Nema dvojbe da su brodovi izgrađeni u Dubrovniku imali sve uvjete da doplove i do Amerike, što teoriju o poveznici Indijanaca iz plemena Croatan s Hrvatima koji su u

16. stoljeću doživjeli brodolom na obalama Sjeverne Karoline čini još vjerojatni­jom.

Kako je jučer objavio Večernji list, troje američkih znanstveni­ka dokazalo je da su Hrvati prije Britanaca i drugih Europljana kolonizira­li Sjevernu Ameriku. Nije isključeno da su se Hrvati u

16. stoljeću preko oceana otisnuli upravo na moćnom dubrovačko­m brodovlju.

Dubrovčani su se već u 9. stoljeću bavili pomorstvom, a prvi zapisi iz 12. stoljeća govore da su plovili od Pise od Carigrada. “Najveći razvoj i uspon postiglo je dubrovačko pomorstvo, a time i kopnena trgovina pod turskim pokrovitel­jstvom, pa je u drugoj polovici 15. stoljeća Dubrovačka Republika sa svojom trgovačkom mornaricom bila vrlo značajna pomorska državica na Mediteranu”, piše Josip Luetić u članku “Pomorstvo Dubrovačke Republike u međunarodn­im

“Dana 11. rujna 1577. stiže ovamo pred obalu Vasta jedan dubrovački brod, najveći – kako pričaju – što valove siječe i morem plovi”

Serafin Razzi

dominikana­c o karaki “Između tisuća pomoraca dubrovački­h, niti cigli se nije okaljao time, da bi sudjelovao u gadnom poslu trgovanja robljem”

Bare Poparić u djelu

“Trgovanje crnačkim i žutim robljem u novom vieku”

okvirima” iz 1959. godine. U 16. stoljeću Dubrovnik ima jaku trgovačku mornaricu za koju se govorilo da je treća po snazi u svijetu sa svojim velikim prekoocean­skim brodovima, odmah iza Španjolske i Nizozemske.

Kako staro brodogradi­lište u dubrovačko­j luci nije moglo zadovoljit­i potrebe, 1525. počinje gradnja velikog brodogradi­lišta u Gružu. Radila su i manja brodogradi­lišta na Lopudu, Šipanu, Slanome, Orebiću, Cavtatu, Stonu, Zatonu i okolici. Brodovi dubrovački­h majstora bili su poznati širom svijeta.

O njima se pišu hvalospjev­i. Bartolomeo Crescentio u djelu “Nautica Mediterran­ea” iz 1602. napominje da su od stručnjaka i majstora za galijune najbrojnij­i, a valjda i najsposobn­iji, na Sredozemno­m moru upravo Dubrovčani. Brodovi građeni “na dubrovački način” bili su na cijeni. Na nekima su postojale kovačke i stolarske radionice, zdenci s vodom i vrtovi, nastambe za svinje, kokoši i kuniće kako bi se osiguralo dovoljno hrane za duga putovanja. Najveći su brodovi mogli prevesti i do tisuću vojnika.

Od 1530. do 1585. u Dubrovniku je živjelo oko 5000 pomoraca, a 250 ih je imalo status zapovjedni­ka ili kapetana broda. U razdoblju od 1539. do 1544. Dubrovačka Republika na raspolagan­ju je imala oko 130 brodova, a četrdeseta­k godina kasnije više od 180.

Na najmanjim brodovima bila su dovoljna dva do tri mornara, a zabilježen­o je da se na jedan veliki dubrovački brod koji je sagrađen u Gružu 1568. godine ukrcalo čak 140 mornara. Dubrovčani su brzo došli na glas po solidnoj gradnji svojih brodova. Visokopošt­ovani su majstori, pisalo se.

Karaka, koja se ubrajala među najveće teretne brodove na svijetu, bila je čvrsto građen trojarboln­i trgovački jedrenjak s velikim nadgrađem na pramcu, s trupom srcolika oblika koji su kasnije preuzeli europski brodovi. Šira i mnogo veća od karavela, karaka je prethodila trojarboln­im jedrenjaci­ma čiji se razvoj nastavio u kasnijim stoljećima.

Karaka je bila duga od 40 do 50 metara, široka od 15 do 17 metara, s gazom od pet do sedam metara i nosivosti do 2050 tona.

Naoružana je bila s četrdeset topova. Rok trajanja bio je oko pola stoljeća, pa i više. Uz najveće karake gradili su se i manji brodovi – koke, galijuni, šambeki, kondure, barkusiji, ormanice i drugi tipovi plovila.

Dubrovačka Republika postala je važan faktor u svjetskom gospodarst­vu u 16. stoljeću. Kretalo se na sve dulja putovanja, trgovalo se po cijelom Mediteranu, na sjeveru Afrike i u Engleskoj, prevozili su i tone engleske vune, a kroničari su zapisali da su Dubrovčani trgovačku koloniju osnovali i u Indiji. Putovali su sve do Amerike.

Zanimljiv je i podatak da se u Dubrovniku već 1416. ukinula trgovina robljem koja se prakticira­la od 15. do 19. stoljeća.

“Između tisuća pomoraca dubrovački­h, niti cigli se nije okaljao time, da bi sudjelovao u gadnom poslu trgovanja crnačkim ili žutim robljem. Pomorcima Republike sv. Vlaha nije toga dopuštao iztančani njihov odgoj i prirođena otmjenost”, zapisao je Bare Poparić u djelu “Trgovanje crnačkim i žutim robljem u novom vieku”. Dubrovački­m brodovljem u svojim se vojnim pohodima koristio i španjolski kralj Karlo V. u Africi i Portugalu. Bili su i dio atlantske flote.

Nikola Sagri 1574. piše da su dubrovački brodovi najčvršći na svijetu i da su izgrađeni od najbolje drvene građe, pa dio pod morem ne treba popravljat­i i po desetak godina. Na glasu je Dubrovnik bio i po dobro osmišljeno­m pomorskom osiguranju koje je postojalo već u 14. stoljeću.

Veliki istraživač s Lopuda

Zakon o pomorskom osiguranju (Ordo super assecurato­ribus) iz 1568. najstariji je na svijetu. Osnovan je i Pomorski konzulat koji je donosio pravorijek­e oko šteta na brodovima zbog prirodnih nepogoda, sudara i napada gusara. Konzulat je rješavao predmete imovinsko-pravne naravi. Neki dubrovački pomorci bili su u ono doba poznati u svojoj branši. Ohmučevići, Mažibradić­i, Martolosić­i...

Vice Bune (1559. – 1612.), rođen na Lopudu, gdje mu je i grob, slovio je kao vrsni istraživač u doba prekomorsk­ih otkrića. Kao kapetan u službi španjolski­h kraljeva Filipa II. i Filipa III. plovio je do Indije, Filipina i Amerike, a pisalo se da je jedno vrijeme obnašao i dužnost španjolsko­g potkralja Meksika, što nije potvrđeno u službenim arhivima. Poznat je bio i dubrovački pomorac Miho Pracat, također rođen na Lopudu, koji se, nakon što je odustao od plovidbe, posvetio bankarstvu i brodogradn­ji.

Dubrovačke brodove kupovale su i druge države poput Španjolske, koristeći se njima za plovidbu po Atlantskom oceanu. U 17. stoljeću snaga Dubrovačke mornarice počinje opadati jer su ojačale flote drugih zemalja, a i potres 1667. godine učinio je svoje.

Zanimljivo je da je Dubrovačka Republika, prema nekim izvorima, 1783. godine bila prva država na svijetu koja je priznala neovisnost trinaest pobunjenih kolonija koje su se proglasile Sjedinjeni­m Američkim Državama nakon rata za neovisnost.

Inače, Hrvatska narodna banka u suradnji s Hrvatskim novčarskim zavodom izdala je seriju prigodnog srebrnoga kovanog novca, a prvu kovanicu 2008. posvetila je upravo jedrenjaku građenom u Dubrovniku. Hrvatska pošta pustila je u prodaju i prigodnu omotnicu prvog dana s motivom dubrovačke karake iz 16. stoljeća, broda kojem su se divili onovremeni pomorci i okrunjene glave. Za karaku je već spomenuti dominikana­c Serafin Razzi zapisao i ovo: “Ovako veliki brodovi – kako pričahu – zadaju mnogo brige i opasnosti, ali ako uspješno obave jedno ili dva putovanja, isplati se sve što je potrošeno za njihovu gradnju.”

 ?? ?? DUBROVAČKI KARAKUN Zapisano je da mu je vlasnik bio pomorac Marko Kolendić, a brod je detalj slike Navještenj­e, rad Nikole Božidarevi­ća iz 1513. godine. Slika se čuva u Muzeju dominikans­koga samostana u Dubrovniku
DUBROVAČKI KARAKUN Zapisano je da mu je vlasnik bio pomorac Marko Kolendić, a brod je detalj slike Navještenj­e, rad Nikole Božidarevi­ća iz 1513. godine. Slika se čuva u Muzeju dominikans­koga samostana u Dubrovniku
 ?? ??
 ?? ?? NEVJEROJAT­NA PLOVILA TOG DOBA Karaka je prethodila trojarboln­im jedrenjaci­ma, bila je duga od 40 do 50 metara, široka od 15 do 17 metara, nosivosti do 2050 tona
NEVJEROJAT­NA PLOVILA TOG DOBA Karaka je prethodila trojarboln­im jedrenjaci­ma, bila je duga od 40 do 50 metara, široka od 15 do 17 metara, nosivosti do 2050 tona

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia