Večernji list - Hrvatska

Tada mladi, vjenčali su se 1971. po starim vrapčanski­m običajima, o čemu je pisao Večernji list

-

listopadu 1971. godine bila je prva takva u naselju nakon sto godina.

“Duga svadbena povorka u narodnim nošnjama zaustavila se pred Mjesnom zajednicom na trgu u Vrapču, zastavonoš­e su se razmahali s ‘ingleškim ropcima za glavu’, tamburaši su zasvirali i svatovi su zaplesali na opće veselje stanovnika i slučajnih prolaznika”, piše u članku iz Večernjeg lista od 11. listopada 1971, objavljeno­g dva dana nakon svadbe. I doista, vjenčanje na stari vrapčanski način bila je tada prava senzacija u naselju, kao što je to bila i protekle subote, kad su se Barbarići u pratnji obitelji zaputili obnovom bračnih zavjeta proslaviti pola stoljeća zajedničko­g života. Stanovnici i prolaznici, kao i Večernjako­va novinarka, tad su se figurativn­o vratili u vrijeme i promatrali veselu povorku svatova kako u narodnoj nošnji hoda Vrapčansko­m cestom prema crkvi svete Barbare. Dok je barjaktar, njihov mladi unuk, mahao istom zastavom koju su koristili i stari svatovi, ostali su povicima najavljiva­li tko ide, a automobili koji su prolazili trubili su im u pozdrav. I tako do crkve, odakle su se, nakon mise, zaputili na slavlje u restoran. Drukčije od starih običaja, jer su tada proslave, kažu nam Barbarići, trajale tri dana. Cijela ceremonija duga je i vrlo raskošna, a počinje ujutro u kući mladoženje. Tada je, objašnjava­ju, mladenka još uvijek u domu svoje obitelji.

– Prvo kod mladića dolaze glazbenici, dever odnosno kum, dok je posešinca ili kuma kod mladenke. Svi su u narodnoj nošnji. Onaj tko je najpričlji­viji i najveći zafrkant u društvu odabran je kao domaći jer kasnije mora zabavljati ljude smiješnim pričama koje su dio ceremonije. On bi blagoslovi­o brak, a potom se ide po mladu – prepričava gospodin Barbarić. U njezinu domu roditelji daju blagoslov braka i u velikoj povorci odlazi se u crkvu, a nakon vjenčanja, svatovi se vraćaju u dom novog supruga. No, fešta nije smjela početi dok mlada, poput danas buketa, ne bi iza sebe bacila vinsku čašu. Ako ostane čitava, to znači da će brak biti uspješan.

– A meni je to pošlo za rukom – veselo će Zorica. Tada slijedi cjelonoćna zabava na kojoj se kao prvi obrok obvezno poslužuje juha, a potom purica, mlinci i odojak, a sve se, naravno, zalijeva domaćim vinom ili moštom. Vrhunac večeri bilo je darivanje mladenaca, koje bi znalo potrajati i po nekoliko sati, a i ono je imalo strogu proceduru. – Mladenci su gostima u zamjenu za dar davali jabuku i ružmarin. Postoji procedura što treba reći, a razlika u odnosu na danas je u tome što su prvi dar u novcu ostavljali roditelji, i to ne u koverti, već da svi vide. Zatim su dar ostavljale krsna i krizmana kuma, s time da je bila velika sramota ako ova druga ostavi veći dar. Zato su se obično dogovarale ranije – prepričava Zorica. U tijeku večeri u goste su dolazile i mačkare, a zapravo se radilo o susjedima koji su pod maskama za okupljene pripremali mali zabavni program, a cijela zabava trajala je do jutarnjih sati.

– Kad je počelo svitati, odlazilo se na prvu cestu, i tad je bio složen veliki stog od kukuruza. Njega bi zapalili, a oko njega plesalo bi se kolo. Mladenac bi išao po mladenku, povukao je u kolo i poljubio – pojašnjava. Tada su se, dodaje, spajale nove ljubavi jer je svatko u kolo mogao dovesti – i poljubiti – onoga tko mu se sviđao.

– Nakon toga slijedilo bi još malo veselja, a onda se davao miraz u ukrašenim konjskim kolima. Proslava je tada za taj dan bila gotova. Navečer ponovno, ali kod nje – smije se Tomo. Ovakvo slavlje dugo se u Vrapču nije vidjelo, što je bio i jedan od razloga što ga je tada popratio novinar Večernjeg lista. – Sjećam se, kad je tog ponedjeljk­a došao Večernji, svi su ga hrlili kupiti. Ubrzo ga se više nigdje nije moglo naći – prisjeća se Zorica Barbarić, koja je svoj primjerak, naravno, čuvala sve te godine. A Barbarići su od tog vikenda prije 50 godina zajedno proveli sretan i ispunjen život.

Brak im je, kažu, podario tri sina, jednako toliko snaha kao i sedmero unučadi, a zajedno su prebrodili sve sretne, kao i teške životne trenutke. Ljubav prema običajima i povijesti vrapčansko­g kraja nastavili su njegovati pa su kroz njihove ruke prošli nebrojeni komadi narodne nošnje koje su restaurira­li.

Sve bi godine proživjeli opet

Tu su ljubav prenijeli i na svoju djecu i unučad, koja je tu istu nošnju nosila tijekom subotnje proslave zlatnog pira. A na isti način kako su odgajali djecu, tako su i njegovali svoju vezu, koja je iz godine u godinu postajala sve čvršća. A velika ljubav se, kažu oboje, mjerila u malim stvarima, poput činjenice da su sve radili zajedno i što se nikad nisu ozbiljno posvadili. Uvijek su poštovali odluke onoga drugog i nikad nisu branili jedno drugome da žive po svojim željama. A odgovori koje nam daju kao tajnu dobrog braka stvari su koje smo, istina, čuli već mnogo puta: ljubav, tolerancij­a, uzajamno poštovanje... No, tu je i još jedna stvar.

– Ne želim samo da on meni ugodi, već se svaki dan natječemo da ugodimo jedno drugome još više. Treba zaista željeti usrećiti partnera, to je ono što bih savjetoval­a svakom mladom bračnom paru – preporučuj­e Zorica. Što je, pitamo ih za kraj, učinilo njihov brak posebnim?

– Sve – kratko, uz osmijeh prema supruzi, odgovara Tomo Barbarić.

– Kad bi me netko pitao što bih promijenil­a, ja bih odgovorila: savršeno ništa. Sve bih isto proživjela kao i proteklih 50 godina

• – kaže Zorica Barbarić.

 ?? ??
 ?? ?? OBNOVLJENI ZAVJETI Te 1971. godine bila je to prva svadba nakon punih sto godina u kojoj su se poštovali svi stari običaji toga kraja, a mladenci i gosti bili su u svečanim narodnim nošnjama. Svadba je trajala tri dana, a o njoj je pisao Večernji list. I za obnovu zavjeta nakon 50 godina, u subotu 9. listopada, Zorica i Tomo bili su u nošnjama, kao i njihova tri sina, snahe i sedmero unučadi
OBNOVLJENI ZAVJETI Te 1971. godine bila je to prva svadba nakon punih sto godina u kojoj su se poštovali svi stari običaji toga kraja, a mladenci i gosti bili su u svečanim narodnim nošnjama. Svadba je trajala tri dana, a o njoj je pisao Večernji list. I za obnovu zavjeta nakon 50 godina, u subotu 9. listopada, Zorica i Tomo bili su u nošnjama, kao i njihova tri sina, snahe i sedmero unučadi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia