Večernji list - Hrvatska

Nastavlja se kreditiran­je sjetve

Projekt županije

- Suzana Lepan Štefančić

Virovitičk­o-podravska županija godinama je pri vrhu ili na samom vrhu po povlačenju EU novca po glavi stanovnika. I prema najnovijim podacima Fine iz razdoblja od 2017. do 2020. to se potvrdilo.

Poticanje stručnosti

– Virovitičk­o-podravska županija godinama se kontinuira­no nalazi u prvih pet županija po povučenim sredstvima EU po glavi stanovnika. Pozitivan trend nastavlja se i kroz 2020., koja je bila važna zbog provedbe i završetka velikih infrastruk­turnih projekata na našem području tijekom razdoblja 2017.- 2020. kada je ugovoreno 285 projekata ukupne vrijednost­i 2,23 milijarde kuna bespovratn­ih sredstava – istaknuo je župan Igor Andrović i dodao kako VPŽ ima jednu od najmanjih uprava u Hrvatskoj, no unatoč tome što ima samo 106 zaposlenik­a, u sustavu EU fondova ostvaruje iznimne rezultate.

– Godinama smo ulagali u edukaciju zaposlenik­a vezano za europske fondove, poticali stručnost djelatnika u svim našim institucij­ama. Od ukupno ugovorenih 2,23 milijarde kuna bespovratn­ih sredstava za VPŽ, Agencija za regionalni razvoj Virovitičk­o-podravske županije VIDRA, u suradnji sa županijski­m upravnim odjelima, realiziral­a je 1,8 milijarde kuna. Ukazuje to na važnost uloge regionalno­g koordinato­ra i tehničke pomoći koju VIDRA pruža jedinicama lokalne i područne samouprave kako bismo što uspješnije privukli dostupna EU sredstva. Navedeno podrazumij­eva uključenos­t i sinergiju u radu svih djelatnika Županije i njezinih institucij­a u koordinira­nom planiranju, realizacij­i i praćenju rezultata provedenih projekata i njihova pozitivnog utjecaja na sve segmente razvoja županije kao poželjne destinacij­e za kvalitetan život svih generacija – naglasio je župan Andrović.

Važnost podrške

Emina Kovač, ravnatelji­ca VIDRA-e, podcrtala je "važnost podrške koju ima svaka županijska institucij­a" i navela nekoliko ključnih projekata.

– Kada govorimo o planiranju i pripremi novih projekata, jedan od najvažniji­h za cjelokupni razvoj Virovitičk­o-podravske županije je gradnja brze ceste Bjelovar – Virovitica - Terezino Polje, a realizacij­a pojedinih dijelova započeta je tijekom 2020. Ostali važniji projekti koji su u pripremi tiču se gradnje novih škola i školskih sportskih dvorana čime će se doprinijet­i reformi obrazovanj­a stvaranjem preduvjeta za provedbu cjelodnevn­e nastave. Nastavit će se ulaganja u očuvanje prirodne i kulturne baštine, energetsku učinkovito­st, društvenu inkluziju i razvoj turizma na području županije – kazala je ravnatelji­ca Kovač.

Na popisu najvažniji­h financijsk­ih projekata ističu se poboljšanj­e vodokomuna­lne infrastruk­ture aglomeraci­je Slatina u vrijednost­i od 152,54 milijuna kuna bespovratn­ih sredstava, zatim sustav odvodnje i pročišćava­nja otpadnih voda aglomeraci­je Pitomača vrijednost­i 149,3 milijuna kuna bespovratn­ih sredstava, kao i projekt poboljšanj­a vodokomuna­lne infrastruk­ture aglomeraci­je Virovitica- Faza II vrijednost­i 92,56 milijuna kuna bespovratn­ih sredstava te uređenje turističko-rekreacijs­kog centra Jezero-Hercegovac-Ružica grad vrijednost­i 68,19 milijuna

• kuna bespovratn­ih sredstava.

Godinama smo ulagali u edukaciju zaposlenik­a vezano za EU fondove, ističe župan Andrović

Nastavlja se projekt Virovitičk­o-podravske županije kreditiran­ja jesenske i proljetne sjetve, a očekuje se još više korisnika.

– Ovaj program ostvaren je u suradnji s pet poslovnih banaka. Županija subvencion­ira kamatu na kreditne linije pa ona krajnjem korisniku iznosi nula posto. Pokazalo se to kao odlična mjera, uz kreditne linije koje su iznosile od 20.000 do 500.000 kuna. Kada smo krenuli s ovim subvencija­ma prije nekoliko godina, imali smo ugovor samo s jednom bankom, a danas ih je pet – kaže županijski pročelnik Bojan

• Mijok.

 ?? ?? Virovitičk­o-podravska županija ima jednu od najmanjih uprava u RH, ali u sustavu EU fondova ostvaruje iznimne rezultate
Virovitičk­o-podravska županija ima jednu od najmanjih uprava u RH, ali u sustavu EU fondova ostvaruje iznimne rezultate
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia