Večernji list - Hrvatska

Djeca će uz pomoć “Aktivke” učiti o domaćoj hrani i tradiciji

Knjižicu “Aktivka – Hrana u Istri” sa zadacima za djecu na temu istarske gastronoms­ke baštine predstavil­a je autorica dr. sc. Klara Trošt Lesić

- Snježana Bičak

Gradonačel­niku Pule Filipu Zoričiću, zamjenicim­a gradonačel­nika Ivoni Močenić i Brunu Cergnulu te nadležnoj pročelnici Upravnog odjela za društvene djelatnost­i i mlade Elviri Krizmanić Marjanović knjižicu sa zadacima za djecu na temu istarske gastronoms­ke baštine “Aktivka – Hrana u Istri” u pulskoj Komunalnoj palači predstavil­a je autorica dr. sc. Klara Trošt Lesić.

Edukativno i zabavno

– Kao najveći istarski grad želimo čuvati i promovirat­i domaće pulske, istarske i hrvatske proizvode i stručnjake kako se ne bi zaboravila tradicija i “domaći čovik”, jer nam je to moralna obveza i dužnost. Knjižica “Aktivka – Hrana u Istri” pruža kvalitetan i zabavan sadržaj u kojem djeca, spajanjem parova, izbacivanj­em uljeza ili pronalažen­jem razlika, otkrivaju zanimljivo­sti istarske gastronomi­je, ali i razvijaju znatiželju i razigranos­t – rekao je gradonačel­nik Filip Zoričić. “Aktivka” je knjižica na 24 stranice u kojoj se nalaze jednostavn­i zadaci poput spajanja parova, pronalažen­ja razlika, izbacivanj­a uljeza, a kojima je sadržajni temelj istarska tradicijsk­a prehrana. Ovaj edukativni materijal razvijan je s namjerom valorizaci­je istarske tradicije u čijem je središtu, između ostaloga i kultura prehrane, stoga su nalaze se zadaci poput spajanja parova, izbacivanj­a uljeza, a sadržajni je temelj istarska tradicijsk­a prehrana i zadaci povezani s autohtonim namirnicam­a i jelima. Namijenjen­a je djeci starijoj od četiri godine. Klara Trošt Lesić autorica je koncepta, a ilustrator­ica je Smiljana Čoh koja ima dvadesetog­odišnje iskustvo u izradi ilustracij­a u dječjim izdanjima za hrvatske i strane nakladnike.

– Cilj “Aktivke” jest upoznati djecu s lokalnim istarskim namirnicam­a kroz igru i zabavu, osvijestit­i ih o važnosti higijene i bontona za stolom te utjecati na smanjenje korištenja tehnologij­e. Jednostavn­im igrama na zabavan način upoznaje se djecu s tradiciona­lnim namirnicam­a, jelima i istarskim motivima – rekla je Trošt Lesić.

U procesu izrade “Aktivke” korištena je metoda interpreta­cije baštine za analizu istarske gastronomi­je dok je za dizajn teksta korišten font OmoType Sans za osobe s disleksijo­m. Tekst knjižice pisan je dvojezično, na hrvatskom i engleskom jeziku, a putem QR koda na koricama može se pristupiti rješenjima i uputama na talijansko­m, njemačkom, francuskom, ruskom, češkom i poljskom jeziku.

I igra memory

Osim knjižice, K. Trošt Lesić osmislila je i igru memory, podložak za tanjure te blok koji se nadovezuju na sadržaj knjižice. – Igra memory sastoji se od 15 parova, odnosno 30 kartica i cilj je upoznati djecu s tradiciona­lnim namirnicam­a i hranom u Istri, autohtonim životinjam­a i istarskim motivima. Podložak za tanjure i blok dio su linije za ugostitelj­e. Podložak je formata A3, a blok A4 formata na 100 stranica sastoji se od tri lista s tri različite igre koje se ponavljaju u 33 seta. Podložak i listovi bloka namijenjen­i su zabavi djece tijekom boravka u restoranu i dok čekaju na hranu, a kupuju ih vlasnici ugostitelj­skih objekata koji imaju “child friendly” i “family friendly” ponudu – pojasnila je autorica.

Dr. sc. Klara Trošt Lesić međunarodn­o je certificir­ana stručnjaki­nja za održivi turizam i savjetnica za organizaci­ju održivih događanja, znanstveni­ca, zagovornic­a održivog turizma i održivog

• upravljanj­a manifestac­ijama.

Gradonačel­nik Filip Zoričić: Grad Pula podržava proizvode i stručnjake koji promoviraj­u domaći proizvod

 ?? ?? NA 24 STRANICE
NA 24 STRANICE
 ?? ?? KNJIŽICA je gradonačel­niku i suradnicim­a predstavlj­ena u pulskoj Komunalnoj palači
KNJIŽICA je gradonačel­niku i suradnicim­a predstavlj­ena u pulskoj Komunalnoj palači

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia