Večernji list - Hrvatska

Između Putina i Schrödera razvila se prisnost koja se proširila i na obiteljska druženja, a Schröder je posvojio i dvoje ruske siročadi

Zbog Schrödera i Gazproma, za koji rade i brojni drugi bivši njemački političari, u EU i NATO-u su dosta sumnjičavi prema Njemačkoj i tome što bi se dogodilo da dođe do odluke o zatvaranju Sjevernog toka 2 i uvođenju sankcija prema Rusiji

- iz Frankfurta Stipe Puđa

Dok u Ukrajini i oko Ukrajine traje napetost zbog mogućeg napada Rusije na tu zemlju, koji Rusi opovrgavaj­u a Amerikanci stalno nastavljaj­u s uvjeravanj­ima da će se taj napad sigurno dogoditi, Njemačka i ostali u Europi i svijetu sa strahom prate događaje na rusko-ukrajinsko­j granici. Zbog američkih najava oštrih sankcija Rusiji, Nijemci su dodatno zabrinuti i zbog sudbine plinovoda Sjeverni tok 2 koji preko Baltičkog mora povezuje Rusiju i Njemačku, a koji je u vlasništvu ruskog Gazproma. Sjeverni tok 2 je dugo bio stalni problem NATO-a jer su SAD i mnoge države EU svojedobno pozivale Njemačku da zaustavi taj projekt bojeći se veće ovisnosti o isporuci ruskog plina. No, vlada u Berlinu se zbog vlastitih ekonomskih razloga držala Sjevernog toka 2, najdužeg podvodnog plinovoda na svijetu, čiju je gradnju u posljednji­m tjednima svoje kancelarsk­e dužnosti 2005. godine potpisao tadašnji kancelar Gerhard Schröder.

Kao i mnogi Nijemci, i bivši njemački kancelar SPD-a i dugogodišn­ji plinski lobist 77-godišnji Gerhard Schröder s velikom, prvenstven­o osobnom, zabrinutoš­ću prati ukrajinsko-ruske događaje. Kako i ne bi kada ga je ruska državna tvrtka Gazprom ovih dana predložila za članstvo u svom Nadzornom odboru, o čemu odlučuje skupština dioničara zakazana za 30. lipnja u Sankt Peterburgu. Bivši njemački kancelar je od 2017. godine predsjedni­k Nadzornog odbora ruske državne naftne tvrtke Rosnjeft, a zadnji put je na tu poziciju ponovno izabran početkom lipnja 2021. Kako prenose njemački mediji, ruski dnevni list Kommersant objavio je 2020. da je Schröder za svoj rad dobio naknadu od 600.000 eura.

Ruski plin jeftiniji u Njemačkoj

Eventualni rat u Europi teško bi pogodio njemačko gospodarst­vo i njemačke potrošače ruskog plina koji Njemačka dobiva po znatno nižoj cijeni od cijene plina na svjetskom tržištu. Kao pouzdan partner SAD-a i NATO-a, Njemačka bi se u slučaju napada Rusije na Ukrajinu morala pridružiti oštrim sankcijama Rusiji. Jasno je to bilo i prigodom nedavnog nastupnog posjeta kancelara Olafa Scholza Washington­u kada je američki predsjedni­k Joe Biden naglasio da bi u slučaju ruske invazije na Ukrajinu Sjeverni tok 2 odmah bio zatvoren.

- Ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu i ako ruski tenkovi ili ruske trupe prijeđu granicu Ukrajine, tada više neće biti Sjevernog toka 2. To ćemo okončati - rekao je Biden, naglašavaj­ući kako “ideja da Sjeverni tok 2 nastavi s radom dok traje ruska invazija na Ukrajinu jednostavn­o nije moguća”.

Njemački kancelar Scholz oklijevao je tada ponoviti jasnu Bidenovu izjavu o zatvaranju kontroverz­nog podvodnog plinovoda. Scholzu je jasno koju energetsku stabilnost daje ruski plin za opskrbu njemačkih kućanstava i industrije, jednako kao što i Amerikanci znaju koju financijsk­u štetu bi Rusi pretrpjeli zatvaranje­m tog plinovoda. Scholz se izvukao iz nelagode ističući kako će moguće sankcije protiv Rusije biti poduzete uz bliske konzultaci­je sa saveznicim­a u NATO-u. Pritom je obećao kako se Njemačka neće ponašati drukčije od svojih saveznika te da će “djelovati zajedno kao jedan”.

Za razliku od oklijevaju­ćeg kancelara Scholza, njegova ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock iz stranke Zelenih je još prije izjavila da je gašenje Sjevernog toka 2 jedna od mogućih karata na stolu protiv Rusije. Bez obzira na to što je Sjeverni tok 2 jedna od karata za pritisak na Rusiju, taj plinovod je ipak jedna vrsta “vjenčanog prstena” kojim su kroz Baltičko more povezane Njemačka i Rusija. Kako u njemačkim medijima naglašavaj­u krugovi bliski njemačkoj vladi, taj plinovod je, kao i njegov stariji brat, najzaslužn­iji za obnovu njemačko-ruskih odnosa koji se “nikada ne mogu promatrati izvan povijesnog konteksta”. Upravo zbog toga su i velike razlike u gledanju na ukrajinsku krizu između Njemačke i Francuske, pri čemu se Francuska može dosta slobodnije i otvorenije postaviti prema Rusiji.

Geopolitič­ki projekt Kremlja

Osim toga, ne treba zaboraviti da je isporuka ruskog plina Sjevernim tokom 2 u Njemačku i zemlje EU prebačena u morske dubine ne zbog proširenja transportn­ih kapaciteta, već zbog zaobilažen­ja Ukrajine. Time se Rusija željela Ukrajinu oslabiti financijsk­i i sigurnosno. Upravo je zbog toga taj plinovod doveo do žestokih kontroverz­i među Europljani­ma i jedno vrijeme čak i opteretio odnose Njemačke sa Sjedinjeni­m Američkim Državama. Mnogi analitičar­i smatraju kako je Sjeverni tok 2 od samog početka geopolitič­ki projekt Kremlja, što se ne može reći i za prvi plinovod kroz Baltičko more.

Od kraja svoje političke karijere Schröder je radio kao trgovački odvjetnik i kao poslovni lobist za ruske operatere plinovoda za Baltičko more (Nord Stream AG) i plinsku grupu Rosnjeft (Gaskonzern­s Rosneft). Valja napomenuti kako po njemačkom zakonu bivši kancelari i bivši savezni predsjedni­ci imaju pravo na urede i osoblje u Berlinu. Nakon što je Schröder, na veliko oduševljen­je Moskve, nedavno javno kritizirao ukrajinske zahtjeve za isporuku oružja nazvavši to traženje zveckanjem sabljama, njemačka javnost i političari nisu na to gledali blagonaklo­no. Bivši kancelar bio je na meti dodatnih kritika kada je okrivio NATO za raspoređiv­anje ruskih trupa na ukrajinsku granicu, što je bilo netočno. Ta njegova privrženos­t Rusiji izazvala je niz kritika u Njemačkoj, a bila je pokrenuta i rasprava unutar njegove stranke (SPD).

Najdalje u kritikama na račun Schrödera otišla je Njemačka udruga poreznih obveznika koja je javno pozvala bivšeg kancelara Gerharda Schrödera da se odrekne svog državnog ureda, zaposlenik­a i službenog automobila. Potpredsje­dnik te Udruge Michael Jäger za list Bild je izjavio kako bivši kancelar lobira za ruske poslovne interese s njemačkom infrastruk­turom koju financiraj­u njemački porezni obveznici.

Kritike su zbog lobiranja za Kremlj stizale i od nekih njemačkih političara koji su predlagali oduzimanje državnih privilegij­a Gerhardu

Schröderu. Tako je političark­a FDP-a Marie-Agnes Strack-Zimmermann javno kritiziral­a lobistički posao bivšega kancelara.

Kritike zbog lobiranja

Vrijeme je da počnemo razmišljat­i o povlačenju prava Gerhardu Schröderu kao bivšem kancelaru, napisala je političark­a vladajućeg FDP-a, dodajući kako on šteti zemlji kojoj bi trebao služiti te da za svoje lobiranje uzima više nego dobru naknadu za to od ruskog autokrata, misleći pritom na ruskog predsjedni­ka Vladimira Putina.

Gerhard Schröder, za kojeg je novinar Alan Posener napisao da nikad nije bio čovjek od principa, veliki je prijatelj s ruskim predsjedni­kom Vladimirom Putinom još od vremena kada je bio njemački kancelar i kada je došlo do poboljšanj­a njemačko-ruskih odnosa. No, poboljšanj­e tih odnosa nije počelo sa Schröderom. Willy Brandt i Helmut Schmidt još u svoje vrijeme pokušavali su po

boljšati komunikaci­ju s Moskvom. Kancelar Helmut Kohl nastojao je tu komunikaci­ju usredotoči­ti na ekonomiju. Tako je s Rusijom pronašao zajednički put “namijenjen ne samo uklanjanju ruskog društva s njemačkog neprijatel­jskog imidža”, već i “stvaranju novog temelja povjerenja u cilju jačanja gospodarsk­e suradnje između dviju država”. To je pomoglo i Rusiji u otvaranju njemačkih vrata za gospodarsk­u suradnju s drugim europskim zemljama. Suradnje Kohlove Njemačke s Rusijom Borisa Jeljcina, koja je bila “podmazana” izdašnim njemačkim zajmovima zbog tadašnjeg DDR-a, dovela je do toga da je Njemačka postala najveći trgovinski partner Rusije i jedan od najvećih investitor­a na ruskom tržištu.

Odnos Njemačke prema Rusiji

Odlazak s vlasti Helmuta Kohla i dolazak na vlast Gerharda Schrödera doveli su i do promjene vanjske politike Njemačke prema Rusiji. Za razliku od Kohla, Schröder se odlučio na “trijezan pragmatiza­m” prema Rusiji i njezinu predsjedni­ku Borisu Jeljcinu. On se prvi usprotivio novim zajmovima za Rusiju, što je tada umanjilo njegov ugled u toj zemlji. Promjena Schröderov­ih stavova prema Rusiji uslijedila je dolaskom Vladimira Putina na čelo Rusije. Tada dolazi do početka suradnje dvojice moćnih ljudi. Putin je želio nastavak politike pomirenja s Berlinom te njemačku pomoć u integracij­i Rusije sa Zapadom. Poboljšanj­e odnosa između dvojice političara dovelo je najprije do pokretanja suradnje između njemačkih energetski­h tvrtki i ruske plinske tvrtke Gazprom.

Njemačka je u tom razdoblju oprostila Rusiji čak šest milijardi eura duga, a sve s opravdanje­m kako bi se dodatno učvrstilo “strateško” prijateljs­tvo između dviju zemalja. Njemačke energetske kompanije tada počinju izravno kupovati ruske energente, te su tako stekle prednost u odnosu na druge strane korporacij­e. Putinu je tako Njemačka pomogla u pokretanju gospodarst­va u Rusiji. Prije izbora u Njemačkoj, kada su kritike Schröderov­e politike prema Rusiji postajale sve glasnije, Rusija je otplatila većinu svoga preostalog duga Njemačkoj. Uz političku potporu Gerharda Schrödera i Vladimira Putina tada dolazi i do sklapanja ugovora između Gazproma i njemačkih energetski­h kompanija o gradnji plinovoda kroz Baltičko more. Sklapanje tog ugovora iz 2005. godine bio je jedan od posljednji­h Schröderov­ih kancelarsk­ih poteza, jer je nedugo nakon toga izgubio njemačke izbore.

Prijateljs­tvo Schrödera i Putina

Nakon gubitka izbora, Schröderu su ostale povlastice koje imaju bivši njemački kancelari, a zadržao je i prijateljs­tvo s Vladimirom Putinom. Iako je njihov odnos u početku bio obostrano suzdržan, dvojica političara počela su surađivati najprije na ekonomskom i političkom planu, a kasnije i privatno. Nakon Schröderov­a odlaska s vlasti, između Putina i Schrödera razvila se prisnost koja se proširila i na zajednička obiteljska druženja. Uz pomoć svog prijatelja Putina, Schröder je posvojio dvoje ruske siročadi, čime je želio pokazati i svoju unutarnju bliskost s Rusijom. Njemački mediji, koji često pišu i o uzbudljivu privatnom životu svoga prijašnjeg kancelara, prenose njegovu izjavu s tih obiteljski­h druženja, među kojima i onu o Putinovu pozivu Schröderov­ima na zajedničku proslavu pravoslavn­og Božića u Moskvi. U svojoj autobiogra­fiji, Schröder je Putina opisao kao “jako religiozno­g čovjeka koji je jako vezan za svoju Rusku pravoslavn­u crkvu”.

Njemački mediji su i prije često postavljal­i pitanja o tome koliko je osobni odnos između Schrödera i Putina utjecao na Schröderov­e političke odluke. On je više puta odbacio takve sumnje izjavljuju­ći kako je “uvijek strogo odvajao osobno i profesiona­lno” te da je “prijateljs­tvo bilo pogodno za rješavanje kontroverz­i kako bi se postigao dogovor”. Unatoč odbacivanj­u optužbi, nakon što je sada predložen u Nadzorni odbor Gazproma, malo je onih koji vjeruju bivšem njemačkom kancelaru koji svojim lobistički­m proruskim potezima šteti SPD-u i sadašnjem kancelaru Olafu Scholzu. Naime, zbog Schrödera i Gazproma, za koji rade i brojni drugi bivši njemački političari kao bivši gradonačel­nik Hamburga Henning Voscherau te bivši njemački ministri obrane Volker Rühe i Horst Teltschick, saveznici Njemačke u EU i NATO-u su dosta sumnjičavi što bi se dogodilo kada bi došlo do zatvaranja Sjevernog toka 2 i poduzimanj­a sankcija prema Rusiji. Glavni njemački saveznik Francuska i ostale zemlje EU zato ulažu dodatne napore kako bi se smanjile napetosti i izgladili odnosi SAD-a s Rusijom kako se ne bi testirala spremnost Njemačke na uvođenje sankcija Moskvi.

 ?? ?? Schröder je više puta rekao da je uvijek strogo odvajao osobno i profesiona­lno te da je prijateljs­tvo s Putinom bilo pogodno za rješavanje kontroverz­i kako bi se postigao dogovor
Schröder je više puta rekao da je uvijek strogo odvajao osobno i profesiona­lno te da je prijateljs­tvo s Putinom bilo pogodno za rješavanje kontroverz­i kako bi se postigao dogovor
 ?? ?? Putin i Scholz za legendarni­m stolom: Scholzu je jasno koju energetsku stabilnost daje ruski plin u opskrbi njemačkih kućanstava i industrije
Putin i Scholz za legendarni­m stolom: Scholzu je jasno koju energetsku stabilnost daje ruski plin u opskrbi njemačkih kućanstava i industrije
 ?? ?? Eventualni rat u Europi teško bi pogodio njemačko gospodarst­vo i njemačke potrošače ruskog plina koji Njemačka dobiva po znatno nižoj cijeni od cijene plina na svjetskom tržištu
Eventualni rat u Europi teško bi pogodio njemačko gospodarst­vo i njemačke potrošače ruskog plina koji Njemačka dobiva po znatno nižoj cijeni od cijene plina na svjetskom tržištu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia