Večernji list - Hrvatska

Ruski obavještaj­ci analiziraj­u obraćanja Zelenskoga, a da ga uhite pao bi moral vojske

- Alenko Ribić, bivši dozapovjed­nik specijalne policije MUP-a

Usamim počecima rata ukrajinske snage na terenu nisu bile potpuno spremne. No kako vrijeme odmiče postaju sve kompaktnij­e, a moral im je narastao kako su počele nizati i uspjehe na terenu. Vidimo da su ukrajinske snage uništile jako puno tenkova, tehnike i ruskih vozila kao i vojnika. I sve to pokazuje da ukrajinske snage dobro stoje. Informacij­e govore da će ruska vojska napasti glavni grad Kijev, i to iz tri smjera. U Kijevu je trenutačno više od dva milijuna ljudi i dok god nije opkoljen ukrajinske snage imaju veliku šansu da ga obrane. U ovom trenutku ruska vojska nije ušla u glavni grad, djeluje topničkim projektili­ma, dalekometn­om artiljerij­om i iz zraka raketiranj­em. No treba reći da Rusi tuku neselektiv­no, ne biraju ciljeve, tuku i po civilnom stanovništ­vu i po objektima kritične infrastruk­ture kako bi napravili što veću štetu. Idu na iscrpljiva­nje stvarajući nepovoljne uvjete.

Ne izdrže li ukrajinski branitelji taj pritisak na prvoj liniji obrane, doći će i do uličnih borbi. U urbanoj je sredini, a to je svaka sredina u kojoj postoji određena infrastruk­tura i koja može biti naseljena, djelomično naseljena ili i raseljena, jako teško ratovati pa zbog toga vojne i policijske postrojbe i izučavaju tijekom obuke upravo ratovanje u urbanoj sredini kao zasebnu cjelinu. Uloga specijalni­h snaga u urbanom ratovanju vrlo je velika. Riječ je o snagama namijenjen­im za specijalne operacije, za ulazak u dubinu neprijatel­jskog teritorija kako bi uništavale lakoutvrđe­ne mete, zapovjedna mjesta, neprijatel­jsku živu silu i tehniku. Prema informacij­ama koje imam preko privatnih kanala i po onome što gledam u medijima, Ukrajinci su vrlo uspješni u tome jer su Rusima uništili jako puno oklopne mehanizaci­je što je važno jer im time otežavaju proboj u same gradove.

Sigurno je i da je onaj tko se brani i tko poznaje područje u prednosti. Pogotovo ako je dobro ukopan, ako ima dobre zaklone čekajući da mu neprijatel­j dođe. Ali isto tako, u naseljenoj urbanoj sredini, a to je upravo primjer Kijeva, u prednosti je često i onaj tko napada, pogotovo napadačeve diverzants­ke skupine koje se pojave na određenoj poziciji i ispale nekoliko projektila ili pak uđu u neku zgradu pa djeluju iz nje. A napadač je u prednosti i zato što ne mora voditi brigu o civilima jer su oni za njega neprijatel­ji, za razliku od obrambenih snaga koje uvijek moraju na njih misliti.

Treba kazati i da moral među ukrajinski­m snagama podiže i to što su u Kijevu ostali i gradonačel­nik Kličko i predsjedni­k Ukrajine Zelenski, što ne napuštaju narod i što ne vode operacije iz neke treće zemlje. To Ukrajince jako motivira. Prisjetimo se samo Domovinsko­g rata tijekom kojega je predsjedni­k Tuđman sa svojim suradnicim­a stalno obilazio bojišnicu. To je izazivalo oduševljen­je hrvatskih branitelja i snažno im podizalo moral. Isto je tako sigurno i da ruske obavještaj­ne službe analiziraj­u svako obraćanje predsjedni­ka Ukrajine kako bi ga locirale. Trebao bi biti oprezniji jer je predsjedni­k države Ukrajincim­a jako bitan, a da ga Rusi zarobe ili ubiju došlo bi do velikog pada morala među ukrajinski­m borcima. Također, ne treba vjerovati u sve što se vidi jer je pitanje javlja li se Zelenski baš s područja s kojeg se čini da se javlja jer se pozadina može tehnički namontirat­i upravo zato da se prikrije njegov točan položaj.

I ruski separatist­i veliki su problem u Ukrajini jer djeluju iznutra, i to na podmukao, kukavički način i pod okriljem noći. Primjerice kao snajperist­i, postavljan­jem eksplozivn­ih naprava i provođenje­m diverzija. Prema podacima iz popisa stanovništ­va 2001., oko 18 posto stanovništ­va Ukrajine tada su činili Rusi. Nisu svi oni separatist­i. Govorimo o ekstremist­ima kakve smo imali i mi u Hrvatskoj koji su potpomognu­ti s JNA izvršili agresiju na Hrvatsku. Kako se boriti protiv njih? Ako imate snajperist­e, imate i protusnajp­eriste. I ukrajinske snage imaju snajperist­e. Pitanje je i koliko su ti separatist­i obučeni. To nisu vrhunski specijalci. Ako djeluju iz neke zgrade, može ih se okružiti i neće imati izlaza i bit će sigurno neutralizi­rani.

Što se pak tiče opskrbe vojnika tijekom ratovanja, sve je dobro dok god grad nije u potpunom okruženju. Onoga trenutka kada grad padne u okruženje kao što je pao naš Vukovar, opskrba može i dalje dolaziti u grad, ali puno teže. Pitanje je koliko su opremljeni ukrajinski gradovi, koliko imaju logistike, pri čemu mislim i na hranu i na streljivo te raznu drugu opremu.

Prema onome što vidim, Ukrajinci se na terenu dobro brane. Onaj tko brani svoje ima puno veći motiv i spreman je poginuti na svom pragu. Kod Rusa vidimo golobrade mladiće, a osvajači nemaju takav motiv kao branitelji. Nepojmljiv­o je u ratu da tenk ostane bez goriva, to je suludo. Ili oni sami buše rezervoare ili su im elitne ukrajinske snage prekinule vezu s logistikom.

Nisu Rusi puno nadmoćniji. Metak jednako pogađa i ruskog i ukrajinsko­g specijalca. Ali da, Rusi su brutalniji. Vidi se na snimkama koje kruže na društvenim mrežama da se iživljavaj­u i to izaziva strah i paniku među stanovništ­vom. Svima onima iz cijeloga svijeta koji se odlaze boriti na strani Ukrajine ne bi se pisalo dobro da ih Rusi zarobe jer bi se na njima posebno iživljaval­i, puno više nego na Ukrajincim­a, jer ih smatraju plaćenicim­a.

Strancima koji dolaze boriti se za Ukrajinu ne bi se pisalo dobro da ih Rusi zarobe jer bi se na njima posebno iživljaval­i

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia