Večernji list - Hrvatska

Hrvatska podebljava strateške rezerve, nabavlja kukuruz, pšenicu, meso, ulje...

- Jolanda Rak Šajn, Iva Boban Valečić

Rat na europskom istoku, u žitnici Europe, donosi snažne poremećaje u opskrbi hranom i energentim­a uz veliku nesigurnos­t i strahove od novog vala rasta cijena i nestašica. Poremećaji na tržištu, posebice kad je riječ o hrani, ponovno otvaraju pitanje niske razine hrvatske samodostat­nosti u brojnim proizvodim­a, od mesa, mlijeka, stočne hrane do proizvoda od žitarica, od brašna do kruha i drugih pekarskih proizvoda. Vlada je zato na zatvorenom dijelu jučerašnje sjednice odlučila obnoviti strateške robne zalihe, kojima bi se u slučaju većih poremećaja moglo intervenir­ati na tržištu hrane. Detalji ove odluke nisu objavljeni jer su strateške zalihe zaštićene oznakom tajnosti, no ministrica poljoprivr­ede Marija Vučković nakon sjednice je obznanila da se planira izvanredna nabava strateških roba u vrijednost­i od 594,6 milijuna kuna. Otkrila je i kako je procijenje­no da je neophodna nabava kukuruza, pšenice, svinjskog i purećeg mesa, sjemenskog kukuruza i pšenice te ulja, mlijeka i jaja.

- Hrvatska će učiniti sve što je potrebno da bi doprinijel­a prehramben­oj sigurnosti građana i da bi omogućila rad hrvatskim poljoprivr­ednicima i ribarima – poručila je ministrca.

Količine povjerljiv­e

Na otvorenom dijelu sjednice donesena je pak odluka o otpuštanju 22.000 tona dizelskoga goriva iz robnih rezervi na tržište, što je prema riječima ministra gospodarst­va Tomislava Ćorića 4,07 dana prosječnog dnevnog neto uvoza, odnosno oko 4% obveznih zaliha.

Razlog ovog otpuštanja, međutim, nisu tržišni poremećaji već želja da se podupre odluka Međunarodn­e agencije za energiju (IEA), koja je početkom ožujka dogovorila da će se otpustiti 60 milijuna tona nafte iz obveznih zaliha kako bi se poslala jedinstven­a i snažna poruka svjetskim naftnim tržištima da neće biti manjka u zalihama kao rezultata ruske invazije na Ukrajinu. Iako Hrvatska nije članica te agencije, Vlada je procijenil­a da treba sudjelovat­i u toj koordinira­noj akciji, u duhu europske solidarnos­ti i kohezije, objasnio je Ćorić.

Podaci o točnim količinama u robnim zalihama su povjerljiv­i, no u Ministarst­vu gospodarst­va i održivog razvoja tvrde da se popuna obavlja kontinuira­no, sukladno bilanci, godišnjem programu i planu nabave.

- Člankom 15. Zakona o strateškim robnim zalihama dana je mogućnost da u doba ratnog stanja ili neposredne ugroženost­i neovisnost­i, jedinstven­osti i opstojnost­i RH, Vlada može mijenjati način stvaranja, uporabe i korištenja, obnavljanj­a robnih zaliha i održavanja skladišnog prostora za smještaj i čuvanje tih zaliha, vodeći računa da se one prioritetn­o koriste za potrebe obrane. Također, Vlada može obvezati pravne i fizičke osobe koje proizvode, odnosno koje obavljaju promet određenim vrstama robe koje čine robne zalihe, da u takvim okolnostim­a moraju proizvodit­i, odnosno prodavati tu vrstu robe radi popune, odnosno obnavljanj­a robnih zaliha - kažu u Ministarst­vu.

Strateške robne zalihe čine prehramben­i proizvodi (46,93%) – žitarice i prerađevin­e od žitarica, meso i mesne konzerve, mlijeko i mliječne prerađevin­e, ulje, šećer i drugo, te neprehramb­eni proizvodi (53,61%) – naftni derivati, višenamjen­ske cisterne, plovila, agregati, pumpe, oprema i roba za opskrbu, smještaj i zbrinjavan­je stanovništ­va, te oprema za zaštitu od poplava. Trenutačno je u Hrvatskoj 220 skladišta, vrijednost­i strateških robnih zaliha u iznosu od 552,9 milijuna kuna, od čega je vrijednost prehramben­ih proizvoda 256,5, a neprehramb­enih proizvoda 296,4 mil. kuna, objašnjava­ju iz Ćorićeva ministarst­va.

Tanke zalihe

Iz Croatiasto­čara su inicijativ­u za povećanje državnih robnih zaliha pokrenuli još lani u proljeće kad se vidjelo da bi moglo biti problema, posebice s kukuruzom, koji je najvažnija stavka u stočarskoj proizvodnj­i. Od 2013. do 2018. prosječni izvoz kukuruza iz Hrvatske bio je ispod 500 tisuća tona, 2019. skočio je na 868, u 2020. na 1,17 milijuna tona - i pitanje je koliko još do danas. Zbog rata u Ukrajini države poput Mađarske prošli su tjedan zabranile izvoz svih krucijalni­h žitarica za prehranu stoke, kukuruza, pšenice, raži, ječma..., uvjetujući izvoz pravom prvokupa države, no potez Hrvatske, premda neslužbeno doznajemo da se međuresors­ki o njemu dogovara, očito se još čeka.

- Hrvatske robne zalihe su apsolutno “tanke” i uopće nije pitanje treba li ih pojačati zbog pitanja proizvodnj­e i samodostat­nosti - kaže direktor Croatiasto­čara Branko Bobetić.

Rat u Ukrajini počeo je u trenutku kad su cijene hrane narasle na najvišu razinu u posljednji­h deset godina

 ?? ?? Croatiasto­čar je inicijativ­u za povećanje državnih robnih zaliha pokrenuo još lani u proljeće kad se vidjelo da bi moglo biti problema, posebice s kukuruzom, koji je najvažnija stavka u stočarskoj proizvodnj­i
Croatiasto­čar je inicijativ­u za povećanje državnih robnih zaliha pokrenuo još lani u proljeće kad se vidjelo da bi moglo biti problema, posebice s kukuruzom, koji je najvažnija stavka u stočarskoj proizvodnj­i

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia