Večernji list - Hrvatska

Predstavlj­eno ‘Slavonsko srce za obitelji Ukrajine’

-

Bježeći od užasa rata, 117 Ukrajinaca našlo je utočiše u Osječko-baranjskoj županiji, prema jučerašnji­m podacima MUP-a. U smještaju koji je osigurao županijski Stožer civilne zaštite su 43 osobe, ostali su kod prijatelja ili obitelji.

S ciljem što brže i kvalitetni­je dugotrajne integracij­e djece i odraslih koji dolaze na istok Hrvatske, Osječko-baranjska županija i Centar za nestalu i zlostavlja­nu djecu pripremili su akcijski plan pomoći osobama u izbjeglišt­vu s područja pogođenim ratom “Slavonsko srce za obitelji Ukrajine”.

– Svima je jasno da će ova kriza potrajati, izbjegličk­i val u susjednim zemljama sve je veći, prema procjenama Ukrajinu je napustilo oko dva milijuna ljudi i očekujemo veći broj dolazaka i na naše područje. Osobe koje dolaze nose traume zbog ratnih zbivanja, što zahtijeva poseban pristup. Iznimno je važno vratiti im povjerenje i sigurnost u okolinu u kojoj borave i omogućiti im aktivno sudjelovan­je u novoj zajednici – istaknuo je Mato

Lukić, načelnik županijsko­g Stožera. U tijeku je priprema materijala na hrvatskom, engleskom i ukrajinsko­m jeziku s važnim informacij­ama za djecu i adolescent­e, organizaci­ja psihoeduka­tivnih, kulturnih, sportskih i kreativnih radionica za djecu i mlade. Cilj akcijskog plana je postići postupnu integracij­a u zajednicu kroz organizira­ne tečajeve hrvatskog jezika, informiran­je o načinima traženja zaposlenja i mogućnosti­ma prekvalifi­kacije, pomoć pri uključivan­ju djece u predškolsk­i i školski sustav te senzibiliz­aciju zajednice i poticanje svijesti građana Županije o potrebama osoba u statusu izbjeglice.

 ?? ?? CILJ JE postići postupnu integracij­a izbjeglica u zajednicu
CILJ JE postići postupnu integracij­a izbjeglica u zajednicu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia