Večernji list - Hrvatska

Velimir Šonje: Hrvatska još može uloviti tri-četiri posto rasta

-

U slučaju brzog smirivanja sukoba u Ukrajini još se stigne ostvariti rast od tri do četiri posto u Hrvatskoj. Druga je opcija dugotrajni­ji puzajući sukob, a u ružnom scenariju njegova širenja imat ćemo i recesiju, poručio je Velimir Šonje, ekonomski analitičar i direktor tvrtke Arhivanali­tika, koji je na konferenci­ji “Winning in a Disruptive World” Deloittea i Hrvatske udruge poslodavac­a imao izlaganje “Pandemija, rat u Ukrajini i hrvatsko gospodarst­vo”. Šonje je istaknuo da je na trend jačanja dolara ukrajinska kriza dala samo dodatni “hint”.

– Očekujemo da priča o podizanju kamatnih stopa u Europi ove godine ide ispod stola, zbog rata u Ukrajini, pa EU do daljnjega ostaje u modu monetarne ekspanzije – kaže Šonje i ističe da se već mijenja ponašanje potrošača, dolazi do stezanja osobne potrošnje.

– Kad je posrijedi industrijs­ka proizvodnj­a, još postoji optimizam – rekao je analitičar. Osobna je potrošnja, kaže, vukla čak 10% na izlazu iz recesije i važan je faktor BDP-a, a sad će imati negativan utjecaj u kratkom roku. Inflacija u Hrvatskoj iznosi 5,5 posto i trajat će, a tu monetarna politika ne može ništa, za razliku od fiskalne, smatra Šonje. Vlada će, kaže, morati smanjivati PDV na gorivo, neće imati drugo rješenje. – S pričom o euru vidjeli smo na primjeru Sberbanka kako sanacija funkcionir­a. Dogodi li se problem s bilo kojom većom bankom, rješava se u roku od dva dana – uvjeren je Šonje.

Kad je posrijedi industrijs­ka proizvodnj­a, još postoji optimizam, rekao je ekonomski analitičar

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia