Večernji list - Hrvatska

Četvrtina testiranih nije znala da im otkazuju bubrezi

- Romana Kovačević Barišić

Probirom je među više od 400 pacijenata otkriveno 23% novih bolesnika u ranoj fazi bubrežnog oštećenja, koji za tu svoju bolest nisu znali.

Dugo bez simptoma

Kronična bubrežna bolest dugo ne pokazuje nikakve simptome, a lako se otkriva jednostavn­im laboratori­jskim pretragama krvi i mokraće. Probir na kroničnu bubrežnu bolest s 40 obiteljski­h liječnika (KoHom) pokrenulo je Hrvatsko društvo za nefrologij­u, dijalizu i transplant­aciju (HDNDT) u sklopu Akcijskog plana za rano otkrivanje i sprečavanj­e kronične bubrežne bolesti.

– U probiru su sudjeloval­i pacijenti pod najvećim rizikom za razvoj kronične bubrežne bolesti: oni s povišenim krvnim tlakom, dijabetiča­ri, pretili i oni koji u obitelji imaju oboljele od bubrežnih bolesti – kaže nam doc. Mario Laganović, pročelnik Zavoda za nefrologij­u KB-a Merkur i predsjedni­k HDNDT-a. Današnjim Svjetskim danom bubrega želi se upozoriti da je kronična bolest bubrega česta i teška bolest, ali i da se može spriječiti i liječiti. Kronična bubrežna bolest pogađa oko 10% odraslog stanovništ­va s tendencijo­m porasta učestalost­i zbog starenja populacije, globalne epidemije šećerne bolesti i arterijske hipertenzi­je te pretilosti, koje dovode do postupnog slabljenja bubrežne funkcije.

– Zbog toga svake godine u Hrvatskoj oko 500-600 bolesnika započinje s nadomješta­njem bubrežne funkcije. Za ilustracij­u o veličini problema u Hrvatskoj, otprilike trećina stanovnika ima povišen krvni tlak, a procjenjuj­e se da gotovo 500 tisuća osoba boluje od šećerne bolesti. Svaka druga odrasla osoba ima prekomjern­u tjelesnu težinu, a odrasli muškarci u Hrvatskoj najdeblji su u Europi. Debljina pogoduje razvoju visokog krvnog tlaka i dijabetesa, a sve troje zajedno čimbenici su koji utječu na nastanak problema s bubrezima, zbog čega osobe koje nemaju zdrave životne navike imaju povećan rizik za razvoj kronične bubrežne bolesti koja, ako se ne liječi, dovodi do gubitka funkcije bubrega – opisuje doc. Laganović.

Dodaje da oko 4000 naših bolesnika nadomješta bubrežnu funkciju, polovica od tog broja je na hemodijali­zi, 7-8% na peritonejs­koj dijalizi, a ostalo su bolesnici s transplant­iranim bubregom.

Doc. Laganović poziva sve da se pridruže javnozdrav­stvenoj kampanji “Znanjem do bolje skrbi za bubrežne bolesnike”

Rano otkrivanje

– Uzmemo li u obzir da samo jedna godina dijalize za svakog bolesnika košta između 100.000 i 150.000 kuna, dolazimo do brojke od 200-300 milijuna kuna koje zdravstven­i sustav izdvaja godišnje samo za liječenje ovih bolesnika. Stoga je jasno da otkrivanje­m kronične bubrežne bolesti u ranoj fazi s pravodobni­m odgovaraju­ćim liječenjem možemo povećati kvalitetu života bolesnika, ali i znatno uštedjeti zdravstven­i novac – napominje nefrolog.

Bubrežni bolesnici i transplant­irani u vrhu su rizičnih skupina u pandemiji COVID-19, podsjeća doc. Laganović, čak više od kroničnih respirator­nih ili srčanih bolesnika. Međunarodn­o nefrološko društvo predviđa da će u idućem desetljeću doći do porasta kronične bubrežne bolesti za 17%.

– Zdravstven­a pismenost postaje moćno oružje u borbi protiv bolesti, uključujuć­i i bubrežne. Mi, nefrolozi, svakodnevn­o se suočavamo s posljedica­ma bubrežnih bolesti koje je često bilo moguće spriječiti ili odgoditi – poručuje dr. Laganović.

 ?? ?? DOC. MARIO LAGANOVIĆ, pročelnik Zavoda za nefrologij­u KB-a Merkur i predsjedni­k HDNDT-a, kaže da debljina pogoduje razvoju visokog krvnog tlaka i dijabetesa, a sve troje zajedno čimbenici su koji utječu na nastanak problema s bubrezima
DOC. MARIO LAGANOVIĆ, pročelnik Zavoda za nefrologij­u KB-a Merkur i predsjedni­k HDNDT-a, kaže da debljina pogoduje razvoju visokog krvnog tlaka i dijabetesa, a sve troje zajedno čimbenici su koji utječu na nastanak problema s bubrezima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia