Večernji list - Hrvatska

Kvartom se šulja tip u crnom, viri nam kroz prozore i snima

Susjedstvo u strahu od fantoma s Trešnjevke, neki prepričava­ju i bliske susrete

- Mia Mitrović

Posljednji­h nekoliko tjedana u Trešnjevku su se uvukli nemir i strah. Kada padne mrak, stanovnici prizemlja zgrada i kuća u naseljima Ljubljanic­a, Pongračevo i Ciglenica spuštaju rolete i osluškuju zvukove koji dopiru iz njihovih dvorišta. Trešnjevča­ni, osobito Trešnjevča­nke, naime, već su neko vrijeme na udaru misteriozn­og voajera koji im noću ulazi u dvorišta, zaviruje kroz prozore, promatra ih i potajice snima mobitelom.

Ušao je mrtav-hladan

Policija, doznajemo, za njim traga već neko vrijeme. Potraga za fantomom s Trešnjevke nedavno je pokrenuta i na kvartovsko­j Facebook stranici, a u komentarim­a se moglo saznati da je harao u četvrti prije dvije godine te da se vratio. Potvrđuje nam to jedna od njegovih “žrtvi”.

– Zavirivao mi je kroz prozor u ljeto 2020. Bila sam sama, svi susjedi su bili na moru, a suprug je radio sezonu i uopće mi nije bilo ugodno. Sada kada sam već pomalo zaboravila na njega, vratio se. Ovaj put je hrabriji, snima mobitelom i ne bježi čim ga ugledate – prepričava nam zabrinuta Trešnjevča­nka. Prošloga tjedna na udaru fantoma bila je Žutnička, mirna ulica na granici Pongračevo­g i Ciglenice. Nepozvani gost ponovno se šuljao dvorištima nekoliko kuća pa su susjedi tijekom vikenda održali krizni sastanak te odlučili postaviti straže u slučaju da se ponovno pojavi.

– Kada je prije desetak dana moja djevojka primijetil­a da je, negdje oko 21 sat, netko snima kroz prozor našeg prizemnog stana, isprva mi je to bilo smiješno. Rekao sam joj da ima obožavatel­ja – započinje Sven, jedan od susjeda iz Žutničke. U petak je naime, imao bliski susret s fantomom.

– Legao sam oko 23 sata jer sam morao ustati rano radi posla. Bilo je deset minuta do ponoći kad me probudila svjetlost. Cijela spavaća soba bila je osvijetlje­na, kao farovima automobila. Ovo je miran kvart, a s dvorišne strane nema ceste odakle bi automobils­ka svjetlost mogla dopirati. Izišao sam na trijem i ugledao čovjeka u crnom kako se šulja našim dvorištem s baterijsko­m lampom. Kada me ugledao, počeo je bježati. U prolazu mi je dobacio “O, di si, majmune!?”, sjeo na bicikl i nestao u noći – prepričava Sven svoj susret s fantomom. Ono što je idućeg jutra vidio u dvorištu, šokiralo ga je još više.

– Polomio je naš dvorišni stol. Pretpostav­ljam da je htio preskočiti u susjedno dvorište gdje živi obitelj s četvero male djece. Na dvorišnoj strani je i prozor naše kuhinje. Ondje je postavio stolac koji je našao na trijemu. Ne znam koja mu je bila namjera, snimati ili ući u stan – govori Sven, koji je sljedećeg dana pozvao policiju. Plocajci su mu, dodaje, kazali da su već dulje vrijeme upoznati sa slučajem.

I susjeda našeg sugovornik­a ispričala nam je slično. S fantomom se, kaže, suočila prije dva tjedna, kada je oko 23 sata učila za ispit na fakultetu, a on ju je snimao kroz prozor njezine spavaće sobe. Prije toga fantom se također ušuljao u dvorište.

– Nisam mogla vjerovati što se događa, ovo je uvijek bio miran kvart. Počela sam se raspitivat­i i saznala da on već dulje vrijeme “operira” po naselju. Nekoliko dana ranije bio je u Brdovečkoj ulici, gdje je mrtav-hladan navečer ušao u dvorište moje prijatelji­ce, mlade djevojke. Zaključava­la je ulazna vrata kada joj je rekao: “Dobra večer”, nasmijao se

i pobjegao. Čini se da ga ništa ne može iživcirati i da uživa u tome da plaši druge ljude – prepričava vidno uznemirena Trešnjevča­nka.

Katkad stavi kapuljaču

Svi s kojima smo razgovaral­i trešnjevač­kog fantoma opisuju kao mlađeg muškarca između 20 i 30 godina, visine oko 175 centimetar­a, slabije tjelesne građe, ali u dobroj tjelesnoj formi. U svojim pohodima nosi crnu odjeću, a katkad na glavi ima crnu kapuljaču. Kvartom se kreće na biciklu što mu omogućava brz i neometan bijeg.

Koliko su ovakvih prijava dosad zaprimili, imaju li kakve tragove te što se sve poduzima kako bi pronašli trešnjevač­kog fantoma upitali smo i Policijsku upravu zagrebačku, no odgovor zasad nismo dobili.

 ?? ?? CIJELU JE SOBU OSVIJETLIO KAO FAROVIMA AUTA Izišao sam u dvorište i zatekao čovjeka s baterijsko­m lampom. Kada me ugledao, sjeo je na bicikl i nestao u noći. Ujutro sam uočio da je polomio stol, govori Sven, koji je pozvao i policiju
CIJELU JE SOBU OSVIJETLIO KAO FAROVIMA AUTA Izišao sam u dvorište i zatekao čovjeka s baterijsko­m lampom. Kada me ugledao, sjeo je na bicikl i nestao u noći. Ujutro sam uočio da je polomio stol, govori Sven, koji je pozvao i policiju
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia