Večernji list - Hrvatska

Buknule i cijene aluminija, robe koju uvozimo iz Rusije

- Marija Brnić/Poslovni dnevnik

Rast cijene nafte i plina potaknut ratnim zbivanjima i sankcijama Rusiji zbog napada na Ukrajinu, nije i jedini udarac koji potresa svjetsko tržište i zabrinjava gospodarst­venike, posebice one u europskim zemljama koje su više oslonjeni na Rusiju. Na Londonskoj burzi metala proteklih dana tona aluminija vrijedila je 4000 dolara, što je premašilo i rekordnu vrijednost iz veljače oko 3340 USD. Cijena je u porastu već dvije godine, no sankcije Moskvi izazvale su “eksploziju”. Čak i bez posebnih sankcija za metale, mnogi kupci ruskih sirovina dobrovoljn­o su prekinuli poslove, jednostavn­o su odbili kupovati ruski materijal.

Rusija proizvodi 6% svjetskog aluminija, tek nešto manje od

Kanade, a konkurente ima još u Indiji i Ujedinjeni­m Arapskim Emiratima. Za Europu ruska proizvodnj­a aluminija važan je izvor te sirovine, a Hrvatska ima značajan uvoz s tog tržišta. Prema posljednji­m dostupnim podacima DZS-a, čak 23% ukupnog uvoza iz Rusije u 2020. bio je aluminij, koji je uz naftu ključna roba koju se nabavlja s tog tržišta. U Hrvatskoj gospodarsk­oj komori kažu kako je u Hrvatsku iz Rusije smo u kategoriji aluminija u sirovim oblicima 2020. uvezeno 31,5 milijuna tona u vrijednost­i od 60 USD. Veći uvoz aluminija zabilježen je samo iz Slovenije, iz koje je stiglo 71,5 milijuna tona vrijednost­i 137 milijuna USD.

Među najvećim uvoznicima aluminija su Lipovica, LTH Metalni lijev i LTH Alucast, Končar - Mjerni transforma­tori, Metal Product, Ljevaonica Bujan iz Križevaca, Ivanal iz Šibenika, te

Werner Metal iz Zlatar Bistrice. U pravilu, cjenovni pritisak lakše podnose veće tvrtke s dobro posloženim odnosima s dobavljači­ma i kupcima.

Jedna od takvih je i hrvatska tvrtka švicarske grupacije Aluflexpac­k, jednog od vodećih europskih proizvođač­a visokokval­itetne fleksibiln­e ambalaže, koja proizvodnj­u ima na četiri lokacije u Hrvatskoj.

Burzovna cijena tone aluminija u veljači bila je 3340 dolara, a ovih dana je dosegla 4000 USD

- Proteklih godina Aluflexpac­k uložio je velike napore u stvaranje i razvoj mreže visokokval­itetnih dobavljača i partnera, što je pomoglo tvrtki zadržati prilagodlj­ivost, pouzdanu uslugu i visok standard kvalitete tijekom pandemije - poručuju iz uprave, na čijem je čelu Johannes Steurer. Ističu kako trenutna situacija ne utječe na njihovo poslovanje jer se ne oslanjaju na opskrbu iz pogođenog područja, niti imaju tvornice ili lokacije u bilo kojoj od uključenih zemalja, kao ni dobavljače podrijetlo­m iz Rusije.

Igor Vrdoljak, predsjedni­k uprave Metal Producta, kaže kako u toj tvrtki zasad osjećaju promjene u rokovima isporuka, koje su s 3 do 4 tjedna već od studenoga otklizali na 6 do 8 tjedana. Cijene, kaže, ugovaraju kvartalno, no bude li promjene, izgledno je da će se one korigirati i da slijedi ne baš ugodno razdoblje.

 ?? ?? U IMPOL-TLM-U iz Šibenika, kažu kako srećom ne ovise o nabavi s ruskog tržišta, aluminij nabavljaju iz Afrike, te imaju sustav nabave kojim su pokrili potrebe
U IMPOL-TLM-U iz Šibenika, kažu kako srećom ne ovise o nabavi s ruskog tržišta, aluminij nabavljaju iz Afrike, te imaju sustav nabave kojim su pokrili potrebe

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia